Előttünk van Észak

Meglepetés helyett: négy góllal kapott ki a kézilabda-Eb-n a magyar csapat a favorit dán együttestől.

Szavuk nem lehet a magyar férfi kézilabda-válogatott játékosainak arra, hogy a dániai Európa-bajnokságon nincs lehetőségük próbára tenni magukat a legjobbak ellen... Nem volt elég a spanyol, izlandi, norvég „halálcsoport”, a macedónok elleni lélegzetvétel után máris ott feszítettek velük szemben a házigazda dánok. Akik – a legkevésbé sem mellékesen – két nappal korábban legyőzték a világbajnok spanyolokat.

A mérkőzés előtti nagy kérdés úgy szólt, hogy a tavaly vb-döntőt játszó északiakkal szemben képes lesz-e az esélytelenek fölszabadultságával játszani Mocsai Lajos szakvezető együttese, mert a szakma egyöntetűen úgy vélekedett: amennyiben így lesz, akár bombameglepetés is születhet.

Eleinte sajnos nyoma sem volt annak, hogy a fiúk a pálya szélén hagyták volna a hátizsákot; ellenkezőleg: rendkívül feszülten kezdtek, s ennek megfelelően a hazaiak gyorsan elhúztak 4:1-re. Ettől kezdve azonban tempót váltottak és magabiztosabbakká váltak a magyarok, akik közül ebben az időszakban Ancsin nyújtotta a legjobb produkciót. Olyannyira magára talált a társaság, hogy tizennégy perc múltán a jobbátlövő góljával a vezetést is átvette (7:6), s a rivális – csapatához hasonlóan – világklasszis trénere, Ulrik Wilbek időkérésre szánta el magát.

Saját szemszögéből jól tette, hiszen másfél perccel később már a skandinávoknál volt az előny (9:7), de még mindig jó volt látni, hogy a herningi csarnok tizennégyezer nézője lélegzet-visszafojtva figyeli, amint a magyar bekksor „leveszi” a pályáról a világ legjobb kézilabdázói között jegyzett Mikkel Hansent. A folytatásban Tatai is bemutatott néhány bravúrt, a félidőben mégis 14:11-es dán vezetés állt a táblán, s nem mondhattuk, hogy érdemtelenül: összességében jóval egységesebb, magabiztosabb garnitúra benyomását keltette az immár az Európa-bajnoki aranyérem első számú várományosának tartott vetélytárs.

A térfélcserét követően sokat rosszabbodott a helyzet, s mindinkább kiütközött a tudásbeli differencia. Miközben az egyik oldalon semmi sem sikerült, a másikon még létszámhátrányban is tudtak gólt lőni, így újabb hat perc elteltével ötgólosra duzzadt a dán előny (18:13). Ekkor már Hansen is a megszokott formában bombázta a kaput, ráadásul a védekezésben meghatározó szerepet játszó csapatkapitányt, Ilyést szándékos ütésért végleg kiállították. A komoly hátrány tudatában kockáztatni kellett volna, de alig akadt valaki, aki kísérletre szánta volna el magát, a tetejébe a vendéglátók már nemcsak a mennyiségre, hanem a minőségre is ügyeltek, és könnyed játékkal, szépségdíjas akciókkal tartották a különbséget (26:21).

A lényeget illetően a hajrában sem változott a kép, ennek megfelelően már jóval a lefújás előtt megbarátkoztunk a gondolattal, miszerint elmarad a csoda, s ezzel oda az elődöntőbe jutás esélye is. A dánok ellazultak a finisre, a vége 28:24 lett, s akár azt is elismerhetjük: a körülményekhez képest egészen elegánsnak mondható ez a „zakó”.

A mai szünnap után szerdán a középdöntőcsoportban még pont nélkül álló osztrákok következnek, de csak óvatosan legyintgessünk rájuk. Inkább nézzük meg a tegnapi eredménylistát, s abból kiderül, hogy a szomszéd a spanyoloktól – nem akármilyen meglepetésre – mindössze egy góllal kapott ki.

Középdöntő. I. csoport (Herning): Dánia–Magyarország 28:24, Izland–Macedónia 29:27, Spanyolország–Ausztria 28:27.
Az állás: 1. Dánia 8 pont, 2. Spanyolország 6, 3. Izland 5, 4. Magyarország 3, 5. Macedónia 2, 6. Ausztria 0.
A mai program. II. csoport (Aarhus): Horvátország–Oroszország, Franciaország–Fehéroroszország, Svédország–Lengyelország.

Ancsin és Gulyás les, Tatai „szemaforozik”, To   Hansen gólt szerez
Ancsin és Gulyás les, Tatai „szemaforozik”, To Hansen gólt szerez
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.