Rövid Puska

„Hosszú Puska” beleszaladt egy nagy tenyeresbe, s ezzel az argentin Juan Martin Del Potro az idei ausztráliai Grand Slam-torna eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatta.

Ötödik kiemeltként a korábbi US Open-nyertes most is a titkos esélyesek közé tartozott Melbourne-ben, ám terveit meghiúsította Roberto Bautista Agut, a huszonöt esztendős, a világrangsor 62. helyén jegyzett spanyol teniszező. Az ibériai játékos nem ijedt meg, sőt teljes fegyverzetét bevetette a győzelem érdekében. Leginkább a félelmetes tenyeres ütésével operált, s bár dél-amerikai vetélytársa egyáltalán nem játszott rosszul, a torna eddigi legjobb meccsén négy óra alatt legyőzte őt (4:6, 6:3, 5:7, 6:4, 7:5).

A férfiak produkcióját, úgy tetszik, nem zavarta meg a változékony ausztráliai időjárás: délelőtt még a kánikula miatt kellett hőségriadót tartani (Babos Tímeának és horvát páros partnerének, Petra Marticnak a fellépése ezért került ki a csütörtöki programból), aztán égzengés, villámlás és zivatar következett, majd a több órás esőszünet után párás, fülledt idő ülte meg az ausztrál várost. Ám az urak mintha élvezték volna a trópusi körülményeket: hajnalba nyúló, ötjátszmás találkozókkal szórakoztatták a nagyérdeműt. Az amerikai Donald Young így búcsúztatta a Hewitt-verő olasz Andrea Seppit (24.), az orosz Tejmuraz Gabasvili pedig a 31.-ként kiemelt spanyol Verdascót. Öt szett döntött a forduló rangadóján, Gilles Simon (18.) és a korábban a top 10-be tartozó horvát Marin Cilic mérkőzésén is, amely után a francia versenyző került a legjobb harminckettő közé.

A nagyok persze gyorsan letudták a napi penzumot: ismét játszmavesztés nélkül lépett tovább Nadal (1.), Federer (6.), Tsonga (10.) és Murray (4.). Utóbbi ellen az a francia Vincent Millot mutatott be szép búcsújátszmát, aki néhány napja Fucsovics Mártont fosztotta meg a főtáblára jutástól. Most a harmadik szettben már 5:1-re vezetett a brit ellen, játszmalabdája is volt, ám ez után – rekordba illően – 23 labdamenetet veszített zsinórban, így Murray 6:2, 6:2, 7:5-tel lépett a harmadik fordulóba. S ha Fucsovicsot megemlítettük, jelezzük azt is: a szlovák Anna Schmiedlováról kiderült, hogy egyáltalán nem legyőzhetetlen, hiszen a spanyol Garbina Muguruza két könnyű játszmában búcsúztatta őt. Babos sajnálhatja, hogy pályafutása hetedik Grand Slam-versenyén hatodszor szenvedett első fordulós vereséget, ezúttal éppen a szintén kieső pozsonyitól...

A nőknél maradva: meglepetésgyanús volt a többszörösGrand Slambajnok orosz Marija Sarapova mérkőzése, de a hosszú sérülése után viszszatérő klasszis, ha roppant nehezen is, 6:3, 4:6, 10:8-ra nyert az olasz Karin Knapp ellen. Ugyancsak „rezgett a léc” az amerikai Sloane Ste phens (13.) kísérleténél, de végül fennmaradt: a tavalyi elődöntős csak-csak legyőzte (3:6, 6:2, 7:5) a horvát Ajla Tomljanovicot.

Mónika-show

Románia csapatával kezd a magyar női teniszválogatott február 5-én a Syma-csarnokban a Fed Kupa euroafrikai zónájának tornáján. A második fordulóban a brit, a harmadikban a lett együttes az ellenfél. Február 8-át a sportág hazai szövetsége a magyar tenisz napjává nyilvánítja, s az ingyenesen megtekinthető program díszvendége lesz a kilencszeres Grand Slam-tornagyőztes és korábbi világelső, újvidéki születésű Szeles Mónika. A régi klasszisok közül szintén részt vesz az eseményen Taróczy Balázs és Temesvári Andrea. (MTI)

 

Del Potro levonulóban
Del Potro levonulóban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.