Formahanyatlás

Büntetőper indul Bernie Ecclestone, a Forma–1 vezére ellen. A müncheni tartományi bíróság tegnap fogadta el a vesztegetés és hűtlen kezelés miatt kezdeményezett vádindítványt.

A 3,8 milliárd dolláros vagyont felhalmozó elöljáró a bejelentés után úgy döntött: távozik az F–1 működtetéséért felelő cég igazgatótanácsi posztjáról. ADelta Topco nevet viselő vállalat közleményben erősítette meg a hírt: „A tanáccsal folytatott egyeztetés után Ecclestone felvetette, hogy lemond tisztségéről, a testület pedig elfogadta ajánlatát. Félreállása viszont csak átmeneti, s addig tart, amíg az ügy le nem zárul.”

Az biztos, hogy a kivonulás nem néhány napra szól, mivel az első tárgyalást áprilisban tartják majd. Ecclestone-t a bajor tartományi bank Forma–1-ben birtokolt üzletrészének 2006-os értékesítésével összefüggésben gyanúsították meg. Az ügyészek úgy vélik, a nyolcvanhárom éves brit mágnás 44 millió dollárral vesztegette meg Gerhard Gribkowskyt, a Bayern LB igazgatótanácsának korábbi tagját, hogy megszilárdítsa pozícióját az elit autóversenyt szervező társaságban. Ehhez azért volt szüksége Gribkowskyra, mert segítségével jelentős tulajdonrészt szerezhetett. A pénzintézet ügyfele volt ugyanis Leo Kirch médiacézár, aki a banktól felvett hitelből vásárolta meg a Forma–1-es üzletrészt, amely a krach után a Ba yern LB-re szállt. Az állami tulajdonú pénzintézet nem akarta megtartani a portfóliójához nem illeszkedő pakkot, s Gribkowsky feladata volt a „csomag” értékesítése. A tanácstag a CVC nevet viselő, Ecclestone-tól nem független befektetőcéggel ütötte nyélbe az adásvételt; Ecclestone így szilárdította meg helyét a Forma–1-ben.

Gribkowskyt viszont 2012-ben elítélték korrupció, hűtlen kezelés és adócsalás miatt. Perében Ecclestone-t tanúként hallgatták meg. Az ítélet szerint a Bayern LB üzletrésze anélkül cserélt gazdát, hogy előzőleg felmérték volna az áru értékét. A tranzakció kárt okozott a banknak, Gribkowsky pedig közreműködéséért kenőpénzt kapott. Mindennek ellenére Ecclestone – egyelőre – csupán formálisan távolodik el a „száguldó cirkusztól”, hiszen a Delta Topco sajtóanyagában utalt arra: továbbra is a brit potentát intézi a napi ügyeket, mert ez a megoldás szolgálja az F–1 érdekeit.

Egyébiránt a Forma–1 tulajdonosi köre meglehetősen bonyolult. A versenysorozatot a többször említett Delta Topco nevű cég működteti, a vállalatot pedig a CVC két másik nagyobb és több kisebb céggel, valamint Ecclestone-nal együtt birtokolja. S hogy még kuszább legyen a helyzet, Ecclestone-nak a CVC-ben is van pozíciója.

Akárhogyan is, a brit potentát pillanatnyilag nem tetszik idegesnek. A rossz hírt például így kommentálta: „München szép város, szeretem.” Hozzátette: a felek megállapodhattak volna peren kívül is, de az helytelen lett volna, mert ő nem csinált semmi rosszat, és bizonyítani akarja az ártatlanságát. Ez nem lesz könnyű, ha figyelembe vesszük, hogy nem tagadja: fizetett Gribkowskynak. Ugyanakkor azt állítja: a német bankvezér azzal zsarolta, hogy felhívja a brit adóhatóságok figyelmét olyan „dolgokra”, amelyek miatt vizsgálatot indíthat az F–1 vezére ellen.

Az biztos, a Forma–1 modern történetének emblematikus alakja távozik a sportágból, ha a bíróság bűnösnek találja. Addig viszontmarad. De csak addig, hiszen – ahogyan arra a BBC szakírója rámutatott – a tulajdonostársak és a sorozat szereplői is tudják, ekkora üzletet nem kockáztathatnak.

Tehát köztük sincs pótolhatatlan ember.

Ecclestone Gribkowsky perére érkezik a müncheni tartományi bíróságon
Ecclestone Gribkowsky perére érkezik a müncheni tartományi bíróságon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.