Leszúrópróba

„Természetesen” – feleli Regőczy Krisztina, amikor arról érdeklődöm, lesz-e még olimpiai dobogós magyar műkorcsolyázó. A Sallay András jégtáncos párjaként világbajnok és ötkarikás ezüstérmes korábbi klasszis optimizmusa töretlen, ami nem is kissé meglepő, mivel egyetlen hazai résztvevő sem lesz a női versenyben a ma kezdődő budapesti Európa-bajnokságon. A férfi szólóban vetélkedő Forgó Kristóf, s a jégtáncos Turóczi Dóra, Major Balázs kettős célja is legföljebb (miként mondani szokták) „a tisztes helytállás” lehet.

Régen jobb volt: erre emlékeztet a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztató keretében megnyitott sportágtörténeti bemutató. A Magyar Sportmúzeum gondozásában a közönség elé kerülő tárlat, amelynek az intézmény kiállítóterme ad otthont, megannyi unikumot vonultat fel. Például az 1870-ben átadott városligeti műjégpályára invitáló plakátokat, amelyek útmutatást nyújtanak az érdeklődőknek ahhoz, milyen jelzéssel ellátott villamossal közelíthetik meg a „célpontot”. Kronberger Lili biztosan élt a lehetőséggel, ennek is köszönhetően lehetett a magyar sporthistória első világbajnoka. A hőskor emblematikus alakját megannyi élversenyző követte a jégen, egészen a közelmúltig, Sebestyén Júlia 2004-es Európa-bajnoki címéig. A közönség nyilván boldogan nosztalgiázik majd az esemény mai megnyitóján, amelyen – több társa mellett –Sebestyén is jégre lép. Hogy milyen figurákat mutat be, az meglepetés, de a nézők fölkészülhetnek az elemek azonosítására, mivel az Eb-re szóló belépőjeggyel ingyenesen látogatható a kiállítás, amely „ugróiskolát” is kínál. A szurkolók megismerkedhetnek a Lutz vagy a leszúrt Rittberger titkaival. A vendéglátók természetesen annak örülnének, ha mind többen bámulnák az elemeket, hiszen ez szükséges feltétele a műkorcsolya reneszánszának. „A hazai Európa-bajnokság kitűnő lehetőség arra, hogy népszerűsítsük a sportágat. Manapság rendkívül éles a verseny, a gyerekek megannyi sportág, s egyéb szórakozási forma közül választhatnak, így kulcskérdés, hogy a parádés attrakciókkal felkeltsük az érdeklődésüket” – mondja a nemzetközi szövetség sportdirektoraként dolgozó Regőczy. Arra a felvetésre, hogy a résztvevők nem rejtegetik-e majd leglátványosabb trükkjeiket a közelgő téli olimpiára, határozott nemmel felelt, sőt hozzátette: „Éppen az ellenkezője szokott történni. A versenyzők főpróbaként tekintenek az Eb-re, s igyekeznek tökéletesíteni produkciójukat.”

Sokan próbálkozhatnak a perfekcionizmus jegyében, elvégre harminchárom ország százhetven korcsolyázója nevezett a Syma-csarnokban zajló vetélkedőre. Az biztos, hogy a műsor a korábbi televíziós show-ra hajaz. A címe az volt: Sztárok a jégen.

A program. Ma: nők, rövid program; jégtánc, rövid tánc. Csütörtök: férfiak, rövid program; jégtánc, szabad program. Péntek: páros, rövid program; nők, szabad program. Szombat: férfiak, szabad program. Vasárnap: páros, szabad program; gála.

Pozitív Lajos

Kósa Lajos szánalmas produkciót nyújtott az Eb-t beharangozó sajtóeseményen. A fideszes képviselő, aki a korcsolyaszövetség elnökeként beszélt a rendezvényen, neveket, szakágakat, adatokat kevert össze, ami olykor azt a gyanút keltette: nem tudja pontosan, hol van. A többi közt örömét fejezte ki amiatt, hogy a korcsolya bekerült a tizenegy kiemelten támogatott sportág közé. Ekkor Fábián László igazította ki, mert a szám nem volt pontos, mire Kósa megköszönte a segítséget a főtitkárnak, aki viszont a MOB sportigazgatója. A politikus elvette a Fábián elé helyezett „névtáblát”, s az alapján igyekezett azonosítani a funkciót, de végül azzal tért ki: „Fábián nekem Fábián.” Nem soroljuk fel valamennyi meghökkentő hozzászólását, csupán azt jegyezzük meg: nem csoda, ha az elöljáró nemrég közölte a televíziós riporterek egyikével, hogy csupán olyan kérdésekre ad választ, amelyekre pozitívan felelhet.

Nem utolsósorban: amelyekre tudja a választ.

Az emlékek szépek: Regőczy Krisztina és a hajdani kűrruhák
Az emlékek szépek: Regőczy Krisztina és a hajdani kűrruhák
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.