Ezt fogja bámulni a világ az idén

Az esztendő tíz nagy eseményét vezetjük fel mai összeállításunkban. Bár – köztünk szólva – egyiknek sincs szüksége különösebb beharangozásra... A legkevésbé egy brazíliai torna szorul rá erre: elég, ha annyit mondunk, 2014 a vb éve. A sportágat aligha kell megnevezni.

FUTBALL-VILÁGBAJNOKSÁG: A futball hazatér: június 12-től július 13-ig a labdarúgás történetének legsikeresebb országában, az öt vb-aranyéremre büszke Brazíliában tartják az év kiemelkedően legnagyobb eseményét, a világbajnokságot. A halmozott nézőszám – a tévé előtt ülőket is belekalkulálva – a föld teljes népességét közelíti majd. A mértékadó brit fogadóirodák, ahogyan több mint fél évszázada mindig, ezúttal is a brazil csapatot tartják az első számú favoritnak, majd Argentína, Németország és a címvédő Spanyolország válogatottja következik a bukmékerek „rangsorában”. A házigazda együttes tagjai óriási nyomás alatt vannak – 190 millió honfitársuk várja tőlük a hatodik vb-diadalt –, ezzel együtt Luiz Felipe Scolari brazil szövetségi kapitánytól nem érdemes arról érdeklődni, milyen eredménnyel lenne elégedett. Nem értené e kérdést.

TÉLI OLIMPIA: Forró tea, linzer, tévékészülék és kitartó figyelem. A magyar sportkedvelőnek nincs is másra szüksége február 7. és 23. között, hiszen a XXII. téli játékokon honfitársaiért aligha kell izgulnia. A szocsi programban szereplő tizenöt sportág zömében a coubertini eszme jegyében – „a részvétel a fontos” – lépnek fel a magyarok, s az esztendő szenzációja volna, ha a kilencvennyolc aranyérem bármelyikéért harcban lennének. A harc kifejezéssel amúgy óvatosan kell bánni, mert az utóbbi napokban az oroszországi városból származó hírek szinte semmi másról nem szóltak, csak a terrorveszélyről meg arról, hogy a várost már-már blokád alá vették a biztonsági erők, s hogy megannyi állami vezető marad távol, tiltakozásul Putyin elnök politikája ellen. Pedig, mint tudjuk: „A béke vagy te, sport...”

GRAND SLAM SOROZAT: Rafael Nadal és Novak Djokovics. A kettős rivalizálása a tenisztörténelem epikus párharcainak egyikévé nemesedett, s nyilván az idén is folytatódik. Mindeközben a zseni rajongói abban reménykednek, hogy Roger Federer újra úgy játszik majd, ahogyan egyeduralkodása idején. S akkor még nem ejtettünk szót Andy Murray-ről... A férfiak mezőnye megannyi korszakos klasszist vonultat fel, minek köszönhetően az összes Grand Slam-torna (ausztrál Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) hajrájában felejthetetlen mérkőzések követik egymást. A női viadalokról nem mondható el ugyanez: ha Serena Williams felkészülten és motiváltan érkezik a vetélkedő helyszínére, akkor két héttel később jó eséllyel kupát nyomnak a kezébe...

FORMA 1-ES VB: Kifütyülték, mert nyert. Sebastian Vettel alighanem a legszimpatikusabb versenyző azok között, akik a közönség antipátiájával találkoztak. Talán csak unják: a pilótazseni olyan vetélkedővé alakította a Forma–1-et, amelyben kiélezett rivalizálás csak a második helyért zajlik. Sorozatban négy világbajnokságon győzött, s huszonhat éves korára az F–1 legnagyobbjai közé emelkedett. Ám a holt szezonban mégsem ő áll a fókuszban, hanem – Michael Schumacher síbalesetének árnyékában – a szabályváltozások meg a Ferrari kísérlete. A német autós páratlan szériáját nehezen viselő olasz istálló Fernando Alonso mellé a különc Kimi Räikkönent szerződtette. Lehet, hogy a márciusban rajtoló vb-n újra Vettel győz majd, de a legtöbb sztori szinte biztosan a pirosakról szól...

LABDARÚGÓ BL DÖNTŐ: Május 24-én az alkalomhoz illő helyszínen, a lisszaboni Fény stadionban rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét, melyet – ha megint csak a brit fogadóirodákra támaszkodunk – a Bayern München és a Real Madrid vív majd. A címvédő bajor együttes győzelmére általában 2,25-szörös, a „királyi gárdáéra” négyszeres, a Barcelona diadalára öt és félszeres pénzt fizetnének a bukmékerek (már, ha most tennék meg tétjeiket a tippbajnokok). A múlt évben a londoni Wembley-ben német kupadöntő zajlott; ennek megismétlődésére kevés az esély. A Real Madrid legutóbb tizenkét esztendeje volt finalista (akkor nyert is), a legérdekesebb mégis az volna, ha a Barcelona és a Bayern találkozna. Pep Guardiola a katalánok ellen: miket produkálhat az élet!

SUPER BOWL: Az NFL február 2-i döntőjét közvetítő Fox tévécsatorna átlagban négymillió dollárért (hozzávetőleg 880 millió forintért) értékesíti a félperces reklámidőket. A díj nem okoz meghökkenést, elvégre az Egyesült Államok televíziós történetének tíz legnézettebb műsora között kilenc Super Bowl lelhető fel. Az elképesztő adatok sora jelzi: a Forbes magazin nem téved, amikor a legértékesebb sportmárkák közé sorolja az amerikaifutball-liga csúcstalálkozóját. Még nyolc csapat reménykedhet abban, hogy felléphet New Jersey-ben, hiszen a parádés meccsekkel „beköszönő” rájátszás csak most kezdődött. A félidei show főszereplője viszont már ismert: a múlt évben fellépő Beyoncét Bruno Mars váltja a színpadon. Az biztos: a stadionokat és arénákat csordultig töltő énekes ezúttal csak statiszta lesz a több mint nyolcvanezer néző előtt...

KÉZILABDA EB-K: A vasárnaptól két héten át tartó dániai férfi Európa-bajnokság után május 3-án és 4-én, majd az év végén is Magyarországra szegeződik a sportág barátainak figyelme. Tavasszal Budapest lesz a házigazdája a női Bajnokok Ligája négyes döntőjének – remélhetőleg a címvédő Győr játékosai nem a nézőtérről, hanem a pályán követik a labda útját –, míg az esztendő utolsó hónapjában női kontinensviadal társházigazdája lesz hazánk. A december 7–21. között a horvátokkal közösen rendezendő Eb-n reális az esély arra, hogy a múlt év végi, szerbiai vb-n elért negyeddöntős helynél többre viszi a válogatott. Önbizalom-növelőnek máris megteszi, hogy a magyar csapatot a világbajnokságon legyőző – s végül aranyérmes – braziloktól ezúttal biztosan nem kell tartani.

ÚSZÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG: Barcelona után egy újabb B betűs városban, Berlinben arathatnak úszóink. A tavaly nyári világbajnokságról két arannyal hazatérő Hosszú Katinka és a 200 m mellen már 2009 óta veretlen Gyurta Dániel augusztus 13. és 17. között is toronymagas favorit lesz, ráadásul akad néhány további honfitárs, aki az amerikaiak, az ausztrálok, a japánok, a dél-afrikaiak nélküli mezőnyben hasonlóképpen esélyesként készülődhet a rajtra. Ugyanakkor nem készülődhet már a közvetítőállásba Knézy Jenő, a sportág felejthetetlen kommentátora, aki – szomorú aktualitás – tizenkét évvel ezelőtt ugyanitt, Berlinben tudósított utoljára úszóvilágversenyről, hiszen a következő évi (milyen a sors: barcelonai...) vb előtt, fájdalmasan korán eltávozott.

VÍZILABDA-EB: Készülhetnek a csaposok és a perecárusok: július 14-től 26-ig biztosan vurstlivá alakul a Margit-sziget. A futball-világbajnoki döntő másnapján egy másik labda kerül a fókuszba: igaz, kicsit sárgább, kicsit „savanyúbb”, de legalább a miénk. Ráadásul a póló-Eb-n világbajnoki címvédőként vesz részt Benedek Tibor szövetségi kapitány csapata – meg persze ott lesz Merész András szakvezető vb-bronzérmes női együttese is –, úgyhogy a nyaralásokat ezúttal kéretik augusztusra időzíteni, mert kár lenne lemaradni a csapatsportágakban ritkaságszámba menő lehetőségről. Nevezetesen arról, hogy a helyszínen drukkolhatunk azoknak a magyar válogatottaknak, amelyek végső győzelmei esetén sem dőlnének romba a fogadóirodák.

EB-SELEJTEZŐSORSOLÁS: Az európai futball is hazatér: ott rendezik 2016-ban az Európa-bajnokságot, ahol az első Eb-t tartották. (Nem mellesleg: a kontinenstorna ötlete a trófeanévadó francia Henri Delaunaytől származik.) Franciaország persze még messze van: február 23-án Nizzában csupán a selejtezőcsoportok beosztását tartják. Ötvenhárom országban kísérik figyelemmel a procedúrát, és a kvalifikációs szakasz résztvevői közül huszonhárom nemzet neve 2015. december 12-én Párizsban is ott lesz az urnákban: akkor rendezik az Eb-sorsolást. Először szerepelhet huszonnégy csapat a földrész nagy találkozóján – a vendéglátó Franciaország együttese selejtező nélkül tagja a kibővített mezőnynek –, és itthon már megint elkezdődött az álmodozás, noha a magyar válogatottat 1972 után senki nem látta a mezőnyben. Unokáink látni fogják?

Brazília „viszonylag” nagy érdeklődéssel tekint június és július elé
Brazília „viszonylag” nagy érdeklődéssel tekint június és július elé
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.