FIFA vb-gondok

A 2022-es katari vb kapcsán Valcke főtitkár téli tornáról beszél, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség közleményben cáfol.

Még annál is nagyobb vihart kavart most Jerome Valcke FIFA-főtitkár, mint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség azzal, hogy 2010 decemberében Katarnak ítélte a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. 

A zürichi adminisztráció vezetője egy francia rádiónak úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint a nyolc esztendő múlva esedékes vb-t késő ősszel, illetve télen kellene megtartani, s erre a „legjobb” időszakként a november 15. és január 15. közti periódust jelölte meg.

„Ha például november közepe és december vége között zajlana a torna, akkor tökéletes időjárási körülmények között, huszonöt fokban játszhatnának a csapatok” – hangsúlyozta. Ez tíz-húsz fok „nyereséget” jelentene, hiszen a közel-keleti országban június–júliusban 35 és 45 fok között van a hőmérséklet.

Jim Boyce, a FIFA északír alelnöke – a Sky Sportsnak nyilatkozva – nyomban és egyenesen „sokkolónak” nevezte, hogy a főtitkár a szövetség végrehajtó bizottságának hivatalos döntése előtt beszél a rendezés időpontjának megváltozásáról. „A jelen állás szerint kitartunk a nyári torna mellett. A végső döntést 2014 végén vagy 2015 elején hozzuk meg” – tette hozzá.

Nem sokkal később a FIFA hivatalos közleményben jelezte: a novemberi, decemberi, januári rendezés Valcke személyes véleményét tükrözi. „A pontos terminus konzultáció alatt áll, a nemzetközi futballközösségnek és a megannyi kereskedelmi partnernek is többirányú egyeztetést kell még végrehajtania. Mivel a torna nyolc év múlva lesz, a tárgyalásokat nem siettetjük, és az idei brazíliai világbajnokságig semmiképp sem határozunk” – olvasható a kommünikében.

Közleményt adott ki szerdán a profi labdarúgók szervezete is. „Noha régi hagyományokkal menne szembe, ha nem júniusban–júliusban rendeznék a világbajnokságot, a józan ész azt diktálja, hogy védjük a játékosok egészségét és biztonságát. Ezért Katarban a téli hónapokban történő rendezés az egyetlen megoldás, kizárva, hogy a 2022-es világbajnokságot más országban rendezik” – olvasható a szervezet állásfoglalásában.

Megfontolásra érdemes tehát, mi lesz az európai ligákkal 2022 végén, 2023 elején, annál is inkább, mert Michel Platini UEFA-elnök korábban szintén amellett szállt síkra, hogy januárban legyen a vb. Azóta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság igyekezett nyomás alá helyezni a FIFA-t, mivel a torna az időbeni áthelyezéssel nagyon közel kerülne a téli olimpiához. (Amúgy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség nem a legalkalmasabb partnere a NOB-nak, hiszen a futballnak saját „olimpiája” van – az ötkarikás találkozónál nagyobb nézettségű vb –, és a nyári játékokra csak a résztvevők korosztályos csapatait delegálja.)

Hogy mikor lesz a 2022-es (2023-as?) világbajnokság, az – talán – még ebben az évben kiderül. Persze az sincs kizárva, hogy a FIFA végrehajtó bizottsága már határozott, és Valcke csak kifecsegte a döntést. Ami biztos: a vb-nek sok gondot okoz a vb...

Sejkek a katari díszpáholyban a Real Madrid–PSG barátságos mérkőzésen
Sejkek a katari díszpáholyban a Real Madrid–PSG barátságos mérkőzésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.