Szomáliai labdaütők

A csapat az első felkészülési meccsén 15:0-ra kikapott, mégis a kapust választották a mezőny legjobbjának. Ez egyetlen sportágban sem ígér sok jót a közelgő világbajnokság előtt.

Igaz, a szomáliai jéglabda-válogatott nem is nyerni utazik Irkutszkba, ahol január 26-án kezdődik a vb. Még úgy sem kereshetnek sokat az afrikaiak, hogy a nagyokat eleve elkerülik: Japán, Ukrajna és Németország társaságában a B csoportban szerepelnek, így nem kell attól tartaniuk, hogy az orosz, a svéd vagy a kanadai együttessel kerülnek szembe. Mindenesetre a világhírű jamaicai bobosok után itt a következő „egzotikus” vállalkozás, amelynek képtelen voltán talán csak az enyhít valamelyest, hogy a szomáliaiak egytől egyig Svédországból utaznak Szibériába: a Szomáliai Bandy Szövetség székhelye – és értelemszerűen a válogatott otthona – a Stockholmtól északra lévő Borlänge.

A városban háromezer tagú szomáliai kolónia él, amelynek tagjai zömmel az utóbbi egy-két évben érkeztek. Komoly beilleszkedési problémáik vannak, korábban még havat sem láttak soha, nem beszélik a nyelvet, és nehezen találnak munkát. Egy helyi vállalkozó, Patrik Andersson találta ki, hogy talán a sport lehetne a kapocs, az első lépés, amellyel megindulnak egymás felé a svédek és a trópusokról származó bevándorlók. Egy főleg szomáliai játékosokból álló futballcsapathoz ment el az ötlettel, és az eredmény őt lepte meg a legjobban. Az életükben először korcsolyát húzó afrikaiak óriási elánnal vetették magukat a játékba, az edzéseken pedig gyors fejlődést mutattak. Igaz, volt honnan javulniuk. Per Hosslaug edzőnek a játék alapjaival kellett kezdenie. Az ötszörös világ- és hatszoros svéd bajnok tisztában van vele, hogy a történet nem elsősorban a sportsikerekről szól majd. A Reutersnek nyilatkozva azt mondta: a szomáliaiak főként saját közösségüket akarják megmozgatni és inspirálni.

A nemzeti bandyszövetség bejegyzéséhez Andersson megszerezte a szomáliai kormány és olimpiai bizottság támogatását. Az ország még soha, egyetlen csapatsportban sem vett részt világbajnokságon. A játékosok máris Afrika bajnokainak tekintik magukat, mivel a fekete kontinensen egyetlen jéglabdacsapat sincs. A kezdeményezést megértően felkarolta a Nemzetközi Bandy Szövetség, és a vb orosz házigazdái sem zárkóztak el. Így már csak a játékosok szüleit és a szomáliai közösség hangadóit kellett meggyőzni, hogy a srácok nem csinálnak bohócot magukból, s – győzelmek híján – a méltósággal viselt vereségekkel is kivívhatják a folytatáshoz szükséges megbecsülést és rokonszenvet. A világhír természetesen előre garantálható: a kezdeményezésről a BBC is beszámolt, és biztosan van hollywoodi forgatókönyvíró, aki már megváltotta a repülőjegyét Irkutszkba.

Borlängében nagyon népszerű a futballpályányi jégen tizenegy játékos által űzött, a jégkorong és a gyeplabda keverékének tetsző sportág, úgyhogy edzőpartnerben nincs hiány. A helyi juniorcsapatoknak persze nem ellenfél a frissen verbuválódott szomáliai válogatott. Nem is lehet az. Ahmed, az első meccsen a legjobbnak kikiáltott, nagyon tehetséges kapus is csak a múlt ősz óta korcsolyázik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.