Minden eladó?

Időben megkapják januári fizetésüket a Pécs labdarúgó-csapatának játékosai és a klub alkalmazottai – jelentette ki Feleki Attila ügyvezető. A csapat hétfőn tartotta első idei edzését, s Feleki a tréning előtt tartott tájékoztatón elmondta: bár a klub nehéz helyzetbe került azzal, hogy tulajdonosa tíz nappal ezelőtt bejelentette, nem tudja tovább szponzorálni a csapatot, a Pécs folytatja szereplését az NB I-ben.

Mint arról már beszámoltunk, Matyi Dezső, a hazai könyvpiac legbefolyásosabb vállalkozóinak egyike azért kívánja eladni a PMFC-ben birtokolt 95 százalékos tulajdonrészét,mert cégcsoportja finanszírozásáról nem tudott megegyezni a Széchenyi Bankkal. Matyi a pénzintézetet (a részletek ismertetése nélkül) hazugsággal vádolta; ezt a bank visszautasította, és pert helyezett kilátásba jó hírének megvédése érdekében. Eddig a Pécs évi 500-600 milliós éves fenntartási költségének felét Matyi állta, míg a klub kisebbségi gazdája, az önkormányzat évente 20 millióval támogatta a csapatot. A város a 2014-re megszavazott 20 milliót is átutalta: ebből fedezik a klub alkalmazottainak első havi bérét. Arról, hogy az önkormányzat többet áldozna a csapatra, egyelőre nincs szó. A város új többségi tulajdonost keres, s ezt Matyi sem ellenzi, az ügyben nem nyilatkozó könyvmogul – állítólag – 600 millióért szeretné eladni a részét. Vélhetően azért ennyiért, mert nagyjából ennyire becsülik a játékosok piaci értékét.

Matyi 2007-ben vette meg a PMFC-t. Arról csak feltételezések vannak, hogy a vállalkozó miért fordít hátat a futballnak. A döntés mögött az sejthető: cégei kisebb bevételt hoznak, mint korábban. A labdarúgásban és a politikában egyaránt jártas pécsi gazdasági szakemberek úgy vélik: a kormányközeli bank azért keveredett vitába Matyival, mert a vállalkozó nem a Fidesz embere. Hogy ezt a konfliktust túléli-e a Pécs, az megjósolhatatlan. Feleki szavaiból az derült ki: egyelőre egyetlen játékos sem jelentette be szerződésbontási szándékát, ám a klub már fontolgatja, hogy – pénzügyi nehézségei miatt – kiket dob majd piacra a tavasszal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.