Csak a hajnal jönne már!

Szupertehetségek tűnnek fel, klasszisok vonulnak vissza, csapatok produkálnak lenyűgöző évadokat, magyarázhatatlan mélyrepüléseket. Az NFL-ben minden változik és kiszámíthatatlan, ám az amerikaifutball-liga utóbbi több mint egy évtizede azt az illúziót kelti: a 37 éves Peyton Manning és a 36 esztendős Tom Brady örök.

A két ideál párharca meghatározta az utóbbi dekádot, noha ketten együtt is „csak” négyszer nyertek Super Bowlt. S annak sincs még két éve, hogy megtörtént, ami korábban elképzelhetetlennek látszott. Az Indianapolis Colts kirúgta Manninget, a társulat emblémáját, kiemelkedő legjobbját. Felfoghatatlan volt, hogy Jim Irsay tulajdonos bejelentette: a klub nem tart igényt az ikon szolgálataira. A könnyeivel küszködő Manning, akinek 18-as számú mezét visszavonultatta a Colts, megtörten kommentálta a döntést: „Az egész felnőttkoromat a Coltsnál töltöttem, de tudjuk, az életben és a sportban semmi sem tart örökké.”

Ebben biztosan igaza van, ám az NFL-rajongók sokszor hajlamosak elhinni ennek az ellenkezőjét is. Merthogy az azóta a Denver Broncosban játszó Manning csillaga a történtek óta is magasan ragyog.

A váratlanul kiebrudalt irányító hétfő hajnalban, a Houston Texans elleni 37:13-as siker alkalmával kiosztott négy touchdownpasszt, így megdöntötte Brady korábban utolérhetetlennek tetsző rekordját. Ő lett az első irányító a liga történetében, aki ötvenegy hat pontot érő átadást osztott ki egy évadban.

Mindeközben Brady sem tétlenkedett: a kolléga 41:7-es győzelemre vezette a New England Patriots csapatát a címvédő Baltimore Ravens otthonában. (Igaz, a bálvány ezúttal csupán egy TD-passzt jegyzett.)

A Denver és a New England is könnyedén jutott a rájátszásba, s egyetlen kihívónak sem lesz könnyű dolga a sztárgárdák ellen. Még akkor sem, ha a „hazafiaknak” régen látott sérüléshullám nehezíti a dolgukat. Meghatározó játékosok sora dőlt ki szezon közben. Ám Bradyt és társait eddig a páratlan balszerencse sem tartóztatta fel. Manningnek azonban lehet a pechre esélye. A két csapat ugyanis egy ágon van a playoffban, azaz a legjobb esetben is csak az egyik juthat el a Super Bowlig.

Kár, mert azzal koronázhatnák meg uralkodásukat, ha egyszer találkozhatnának a csúcseseményen. Ezt nem csupán a széles drukkertábor, hanem a halhatatlanok csarnokába már belépőt váltó kettős is megérdemelné.

18: nem korhatár... Akcióban Peyton Manning
18: nem korhatár... Akcióban Peyton Manning
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.