Hollywood és Casablanca

Hollywood filmtörténeti büszkesége a Casablanca. A Hollywood FC szombat este is megannyi világsztárt foglalkoztatott, a Casablancában viszont nemhogy Humphrey Bogart nem volt, de csupa statiszta szerepelt, így a Bayern München átmozgató edzésen nyerte el a klubvilágbajnoki címet.

Hogy így alakult, abban nem a finalista partner, hanem az Atletico Mineiro a főbűnös, mert a brazil csapat úgy futballozott marokkói vetélytársa ellen az elődöntőben, mintha nem a labdarúgó-, sokkal inkább a strandszezon lezárására készült volna. A Libertadores Kupa győztesének szégyenteljes 3-1-es veresége nyomán alakult ki az a helyzet, hogy a Bayernnek méltatlan „rivális” jutott: a Marokkó elnevezésű pálcikás játékban jóval több a nehéz szituáció, amennyivel a német együttesnek szembe kellett néznie a torna első helyéért vívott marrakesi találkozón.

Bizony jobban járt a világ annak idején az Interkontinentális Kupával, mert azért a trófeáért valódi presztízsmeccseket vívtak Európa és Dél-Amerika legjobbjai, míg a klub-vb csak szélesebb mezőnyt vonultat fel, de a nívó és a hangulat a találkozók többségén meg sem közelíti a hajdani páros mérkőzések színvonalát, légkörét.

Most például huszonkét percig tartott a döntő. Ez idő alatt a bajor együttes könnyedén berámolt kettőt a riadt Casablancának, miután a Bayern braziljai kezdetben komolyabban vették a meccset, mint az Atletico Mineiro játékosai. A marokkói futballisták előbb azt hitték, Dante lesen áll, de tévedtek, így a hátvéd a hetedik percben szabályos körülmények között küldte a labdát hét méterről a bal felső sarokba, majd Thiago (a honosított spanyol, akinek édesapja az 1994-ben világbajnok brazil Mazinho) a tizenhatos bal oldalától menthetetlenül a „hosszú” sarokba lőtte Alaba visszagurítását (2-0).

A folytatásban már a Neuer – Rafinha, Boateng, Dante, Alaba – Shaqiri (Götze, 80.), Kroos (Javi Martinez, 60.), Lahm, Thiago, Ribery – Müller (Mandzukic, 76.) összeállításban játszó bajor csapat sem törte magát, így 37 774 marokkói néző csalódottan szemlélte a reménytelen küzdelmet, és tízmilliók ásítoztak a képernyők előtt. Ezzel együtt a Bayern megfejelte ragyogó esztendejét, hiszen négy idei címéhez – Bundesliga-elsőség, német kupasiker, BL-diadal, európai Szuper Kupa-győzelem – hozzátette az ötödiket.

Egyúttal (ha nem is Marrakesben) megalapozta a jövő évet is, hiszen úgy tartotta meg hét-, illetve tizenkét pontos előnyét a Leverkusennel és a Dortmunddal szemben a német bajnokságban, hogy a távolból értesült a Bayer, valamint a Borussia vereségéről. Az előbbi a Werder Bremen otthonában, az utóbbi a Hertha vendéglátójaként kapott ki 1-0-ra. Mindkettő igazán figyelmesen azt üzente „Hollywoodnak”: kellemes karácsonyi ünnepeket, boldog új esztendőt...

A Thiago, Dante szerzőpáros
A Thiago, Dante szerzőpáros
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.