Brazilok a kézilabda braziljai

Aligha gondolta Morten Soubak, hogy ötvenesztendősen huszonéves brazil lányok sora teperi le és csókolgatja egy sportcsarnok kellős közepén...

Márpedig a dán trénerrel ez történt, miután a dél-amerikaiak általa irányított női kézilabda-válogatottja a belgrádi vb-döntőben legyőzte a házigazda szerbeket, s megszerezte története első aranyérmét. Sőt: első érmét. Ám annak dacára, hogy a vb utolsó mérkőzésére nyolc győzelemmel (vagyis százszázalékos mutatóval) a háta mögött felsorakozó kék-sárga együttest a vetélytárson kívül húszezer hazai néző – és a teljes szerb kormány – várta a Kombank Arénában, a meccsen szinte mindvégig a vendégek mozogtak otthonosabban a különleges miliőjű létesítményben.

Noha a Győr átlövőklasszisa, s végül a vb legjobb játékosának választott Amorim a 24. percig képtelen volt betalálni az ellenfél kapujába, társai – különösen Rodriguez és Nascimento – remekeltek, így az is belefért, hogy a tengerentúliak védekezése ezúttal jóval szellősebbre sikeredett, mint a korábbi találkozókon. Bár a nívó nem verdeste az eget, ezt betudhattuk a kivételes tétnek meg annak, hogy két olyan válogatott szerepelt a végjátékban, amely még soha nem állt hasonló lecke előtt.

A szünetben 13:11-es brazil vezetést mutatott a nagytábla, s a vendéglátók éppen olyan görcsösen játszottak a térfélcsere után, mint azt megelőzően. Újabb öt perc múltán már-már négy gól volt a vendégek előnye, s a folytatásban ugyan – kilenc percen át tartó brazil gólképtelenség nyomán – egyenlítettek a szerbek (19:19), a hajrában Soubak rendkívül rokonszenves különítménye extázisban kézilabdázva kiharcolta a világbajnoki címet (22:20).

Aztán már csak a féktelen ünneplés volt hátra meg annak dokumentálása, hogy az addig legjobb eredményként vb-ötödik hellyel büszkélkedő brazilok ellen egyetlen csapat tudott legalább a hosszabbításig eljutni: a negyeddöntőben elvérző magyar együttes. A kis öröm is öröm.

Döntő: Brazília–Szerbia 22:20.

A harmadik helyért: Dánia–Lengyelország 30:26.

Görbicz is sztár

A világbajnokság All Star-csapata. Kapus: Barbara Arenhart (brazil).

Jobbszélső: Vu Szun Hi (dél-koreai), Jobbátlövő: Susann Müller (német).

Irányító: Görbicz Anita. Beállós: Dragana Cvijics (szerb). Balátlövő: Szanja Damnjanovics (szerb). Balszélső: Maria Fisker (dán).

Belgrádi karnevál
Belgrádi karnevál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.