Hosszú: forró tél?

A herningi rövid pályás Európa-bajnokságot népszerűsítő óriásplakát fogadott a billundi repülőtéren, így egy pillanatra az a benyomásom támadt, hogy fél Dánia már az úszóesemény lázában ég.

Ezt az impressziót nem igazolta a Give apró vasútállomásán posztoló fiatalember kérdése. „Melyik számban indul?” – érdeklődött, miután értesült ottlétem okáról. Felvetése bizonyította, hogy sok beharangozót nem nézett végig, hiszen akkor nem kevert volna össze az izmos versenyzőkkel. Persze nem csoda, hogy nem volt jól informált, mivel a szerelvényen a jövő januári férfi kézilabda Eb reklámját vetítették. Ám ha minden jól megy, akkor az úr sokat hallhat majd a magyar úszókról a következő napokban.

Mindenesetre a nyitóünnepség programjáról szóló beszámoló és a szereplők listáját részletező dokumentum mellett a Hosszú Katinkával készült interjú volt olvasható a vetélkedő rajtja előtt a ma kezdődő kontinensverseny honlapjának „első” oldalán. A legkevésbé sem meglepő, hogy a magyar klasszis volt a fókuszban, hiszen az év európai úszónőjének választott versenyző két aranyérmet nyert a nyáron Barcelonában, a világbajnokságon, a rövid pályás szezont pedig lényegében nemesfémbányának tekintette. Komplett válogatottól is szép teljesítmény a Világ Kupa-sorozatban ötvenöt medált szerezni, ám Hosszú egyedül állította össze a kollekciót. A herningi eseményen pedig megkoronázhatja parádés évét, az első olyat, amelyre új edzője – s férje –,Shane Tusup irányításával készült fel.

Arról azonban szó sincs, hogy a magyar drukkerek csupán Hosszútól várhatnak dobogós helyezéseket. Ezt jelzi az is, hogy Kiss László szövetségi kapitány az elutazás előtt azt mondta: legalább hat aranyérmet vár a csapattól, amely a múlt évben Chartres-ban is ennyit szerzett. (Hosszú egyébként ezúttal hét egyéni számra nevezett...) Az éremtermelésből szinte biztosan kiveszi a részét Gyurta Dániel, aki 100 és200 mmellen áll rajthoz, valamint Cseh László is. Utóbbit minimum óvatlanság, ha nem egyenesen tiszteletlenség lenne lehagyni az esélyeseket felvonultató lajstromról, elvégre 2003 óta – aktuális formájától függetlenül – minden világversenyen hivatalos volt legalább egy eredményhirdetésre. Ráadásul most nem kell a tengerentúli ideálokkal rivalizálnia. Verrasztó Dávidnak meg Cseh Lászlóval nem kell, mert a Kőbánya SC klasszisa – nevezése ellenére – nem indul400 métervegyesen a Jyske Bank Boxen arénában.

A helyszín hallatán akár legyinthetnénk is, hiszen a nagy sportrendezvényeket lebonyolító metropolisok között legföljebb nagyobbfajta „falunak” tetszik a kevesebb mint ötvenezer lakosú dán város. Ám akad néhány adat, amely árnyalja a képet. Az nem unikum, hogy a multifunkcionális létesítményben alkalmanként kosár-, röp- és kézilabda-mérkőzéseket, illetve koncerteket is tartanak. Az viszont már figyelemre érdemes, hogy a csarnok három évvel ezelőtti nyitóbuliját Lady Gaga tartotta. Az Európa-bajnokság előtt két héttel pedig a Depeche Mode zenekar adott koncertet a több mint tizenkét ezer néző befogadására alkalmas komplexumban.

Ennek ellenére nem a muzsika, hanem a sport határozza meg Herning mindennapjait. A korábban birkózóvilágbajnokságnak és a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny rajtjának egyaránt otthon adó város lakói közül mintegy huszonötezren tagjai valamelyik sportklubnak. Ez a szám –illetve főként az az aktivitás, amit jelez – Magyarországról nézve lénye gében fölfoghatatlan. Igaz, azzal még mindig vigasztalhatjuk magunkat: az érintettek egyike sem úszik olyan gyorsan, mint Hosszú.

A mai döntők programja (tv: Duna, 16.25; zárójelben a számok magyar szereplői). Férfiak:400 mgyors (Dudás Dániel, Gyurta Gergely, Kis Gergő, Rákos Patrik),200 mhát (Balog Gábor, Bernek Péter, Földházi Dávid),200 mvegyes (Cseh László, Földházi, Verrasztó Dávid),50 mgyors (Kozma Dominik, Takács Krisztián), 4≈50 m vegyes váltó (Magyarország). Nők:200 mvegyes (Hosszú Katinka, Joó Sára, Sebestyén Dalma, Verrasztó Evelyn),200 mpillangó (Farkas Adél, Hosszú, Novoszáth Melinda, Szilágyi Liliána),50 mmell (Ferenczi Fanni, Sebestyén, Sztankovics Anna), 4≈50 m gyorsváltó (Magyarország).

 

Hosszú: megasztár
Hosszú: megasztár
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.