Nem lehet még itt a búcsúzás...

A csoportmérkőzések zárónapján az F csoportban a legnagyobb az izgalom, mert ebből a négyesből akár még a jelenlegi (angol bajnoki és BL-) listavezető Arsenal is kieshet. A legnagyobb ámulat azonban az FC Baselt övezi, mivel Svájc – európai értelemben vett – középcsapata megint felnőtt az elithez.

Úgy játszik a nyolcaddöntőbe jutásért ma este Gelsenkirchenben, hogy a nyáron még selejtezőket is kellett vívnia, méghozzá nem akármilyen vetélytársakkal szemben. A Győri ETO-t leiskolázó Maccabi Tel-Aviv együttesét épphogy (1-0, 3-3), a Ludogorec Razgrad csapatát annál fölényesebben múlta felül (4-2, 2-0), pedig a bolgár gárda jelenleg – figyelem! – négy győzelemmel, egy döntetlennel és 9-1-es gólkülönbséggel vezeti az Európa Liga B csoportját. (Jó lenne tudni, mitől ekkora a különbség már Bulgária és Magyarország között is.) Aztán az alpesiek a Bajnokok Ligájában kétszer is legyőzték a csoportelső Chelsea-t (2-1, 1-0), s ha most legalább döntetlent érnek el a Schalke vendégeként, akkor a legjobb tizenhat között domborítanak. Az egy pont megszerzése nem lesz egyszerű – bár a Bundesliga-rivális nem a csúcsminőség szinonimája, Bázelben 1-0-ra győzött –, de annál minden valószínűség szerint könnyebb feladat vár a bázeliekre, mint legutóbbi németországi BL-vendégjátékuk alkalmával, amikor 7-0-ra kikaptak a Bayern Münchentől.

A Schalke a harmadik, a Dortmund a második helyről várja a csoportmeccsek zárófordulóját, ám a Borussia helyzete kedvezőbbnek tetszik, hiszen a sárga-feketék ma a pont nélküli Marseille-jel találkoznak (igaz, a francia kikötővárosban), míg a nyolcaddöntőre pályázó másik két vetélytársuk egymás ellen játszik. Ha a házigazda Napoli legyőzi az Arsenalt, és a Dortmund a Marseille-t, akkor mindhárom csapatnak tizenkét pontja lesz, és a matematikusok számolják ki a végeredményt... Az egymás elleni meccseket tekintve a Dortmund eddig egyaránt két győzelmet és vereséget jegyez, az Arsenal mutatója 2-1, aNapolié 1-2. Ez csak némileg nyújt több támpontot annál, mint a londoni „ágyúsok” itáliai mérlege az európai kupákban: öt győzelem, négy döntetlen, öt vereség.

Kevésbé bonyolult a szituáció a H csoportban: onnan a Milan továbbjut, ha nem kap ki az Ajaxtól a San Siróban. Ám ez a mérkőzés feltehetően még úgy sem kerülhet be a labdarúgás historikus könyvébe, amennyiben az amszterdamiak nyernek. Régebben volt néhány „történelmi” találkozó a két csapat között, gondoljunk csak a BEK 1969-es (Milan–Ajax 4-1) vagy a Bajnokok Ligája 1995-ös döntőjére (Ajax–Milan 1-0), valamint az európai Szuper Kupa 1973-as kiadására, melynek 1974 januárjában rendezett visszavágóján a holland együttes (a már Barcelonába szerződött Cruyff nélkül, Stuy – Suurbier, Blankenburg, Hulshoff, Krol – Neeskens, Haan, Muhren – Rep, Mulder, Keizer összeállításban) 6-0-lal intézte el a vörös-fekete együttest.

Az Ajax most – függetlenül attól, hogy hol van még a döntő – boldog lenne a kilencvenötös eredménnyel is...

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.