Vörös ördögök a pokolban

A szombati nyilatkozata alkalmával is töretlen optimizmust sugárzó David Moyeson kívül kevesen bíznak abban, hogy a Manchester United megvédi bajnoki címét.

A Newcastle ellen hazai pályán elszenvedett 1-0-ás vereség perspektívába helyezéséhez alaposan vissza kell lapozni a futballtörténelem-könyvekben. A Tyne-menti gárdának legutóbb negyvenegy éve sikerült Manchesterben két vállra fektetnie a „vörös ördögöket”, akik a 2001/2002-es évad óta először kaptak ki sorozatban kétszer az „álmok színpadán”.

Az MU augusztus eleje óta a lehetséges 24 pontból mindössze 13-at szedett össze hazai pályán. A meglehetősen eseménytelen első félidő után a látogatók előbb felbátorodtak, majd vérszemet kaptak. Ügyükön sokat segített, hogy Wayne Rooney eltiltás miatt nem játszhatott, Robin van Persie messze nem volt ideális fizikai állapotban, Javier Hernandez pedig nem remekelt. Fortuna is a Newcastle mellé szegődött, amennyiben Patrice Evra kitűnő fejesét Vernon Anita kezezése akadályozta meg abban, hogy Tim Krul kapujában landoljon.

Ám Andre Marriner bíró nem ítélte meg a tizenegyest, így a kiállítás is elmaradt. A francia válogatott játékos balszerencsés napját betetőzte, hogy alig hat perccel később egy újabb fejese Moussa Sissokóhoz pattant, a középpályás a jobb oldalon felfutva kényelmesen helyzetbe hozhatta Yohan Cabaye-t, akinek labdája – Nemanja Vidicsen gellert kapva – védhetetlenül szállt David de Gea kapujába. Hiába volt hátra több mint harminc perc, az önbizalmát vesztett Manchester Unitednek nem sikerült fordítania.

Nemcsak az MU botlott, hanem a Chelsea is. José Mourinho szakvezető értetlenül áll a kékek váratlan kisiklása előtt. Az együttes Stoke-on-Trentben vendégeskedett. A két csapat korábbi tizenegy összecsapása közül a Stoke City egyetlen alkalommal nyert, és általában a kapuba sem talált be. A jelenlegi Stoke-tréner, egykori Chelsea-játékos, Mark Hughes megváltoztatta a helyzetet. A londoni együttes dominálta az első félidőt. Andreas Schürrle kilencedik percben szerzett gólja után biztosnak tűnt a „turisták” újabb győzelme.

Ám ahogyan a láthatóan haragos Mourinho a találkozó után fogalmazott: embereinek nem sikerült „visszafordíthatatlanná” tenni a mérkőzést. A hórihorgas Peter Crouch közvetlenül a szünet előtt egyenlített, majd röviddel a fordulás után a csereként beállt Stephen Ireland vezetéshez juttatta a legendás Stanley Matthews egykori csapatát. A „kékek” erre a csapásra még tudtak válaszolni Schürrle újabb góljával. A döntetlen is gyenge eredmény lett volna az „arisztokratikus” vendégek számára, de hátravolt még a feketeleves.

A csak a 84. percben pályára küldött, a Liverpooltól kölcsönbe kapott marokkói Oussama Assaidi a 90. percben a tizenhatos sarkáról briliáns góllal lepte meg Cecht, így a vendéglátók 3-2-re nyertek. Nem csoda, hogy az euforikus hangulatba került stoke-i szurkolók „Már nem vagy különleges!” kiáltással búcsúztatták Mourinhót. Idegenben továbbra sem találja a helyét a Manchester City, amely nem talált ellenszert az idényt csúcson kezdő, ám az elmúlt hónapban gyengélkedő Southampton lelkes játékával szemben. Manuel Pellegrini és Mauricio Pocchettino csapatai 1-1-es döntetlenben egyeztek ki.

Az elvárásoknak eleget tevő együttesek közé tartozott a Liverpool, mely 4-1-re alázta a West Hamet, illetve a Tottenham, mely idegenben 2-1-re győzte le a Sunderlandet. A forduló utolsó mérkőzését az Emirates stadionban rendezték, ahol a bajnoki cím egyik várományosa, az Arsenal a feltörekvő Evertont fogadta. Az 1-1-re végződött, felpörgetett iramú összecsapás első félideje a liverpooliak fölényét hozta, az „ágyúsok” csak az utolsó percekben ébredtek fel és alakítottak ki helyzeteket. A hallatlanul izgalmas gól nélküli döntetlen a 80. percig tartott, amikor az észak-londoniak új talizmánja, Mesut Özil megtörte a jeget. A hazaiak fölénye kereken négy percig tartott, az egyenlítő gól a Barcelonától lízingelt Gerard Deulofeu műve volt.

Egyik fél sem mondott le könnyen a három pontról, melyre az Arsenalnak még a 94. percben is volt esélye, ám Olivier Giroud kihagyta ziccerét.

Az élmezőny: 1. Arsenal 35 pont, 2. Liverpool 30 (34-18), 3. Chelsea 30 (31-17), 4. Manchester City 29.

Eurofutball

NÉMETORSZÁG. Rangadó a Bundesliga tizenötödik fordulójában: Dortmund–Leverkusen 0-1.

A gálázó Bayern München 7-0-ra nyert a Werder Bremen otthonában. Az élmezőny: 1. Bayern München 41 pont, 2. Leverkusen 37, 3. Dortmund 31.

OLASZORSZÁG. Négy döntetlen után ismét győzött a bajnokságban még veretlen AS Roma: a fővárosi együttes a Fiorentinát múlta felül 2-1-re. További eredmények: Napoli–Udinese 3-3, Livorno–Milan 2-2. Az élmezőny: 1. Juventus 40 pont, 2. AS Roma 37, 3. Napoli 32.

Baj van... Boldogtalan manchesteri futballisták
Baj van... Boldogtalan manchesteri futballisták
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.