Le a kalapokkal!

„Brazília a topfavoritom” – mondta Ronaldo, a korábbi kétszeres világbajnok extraklasszis a FIFA honlapjának adott interjújában. Az ideált a csoportok mai sorsolása ürügyén kérdezték, de nem sok szót vesztegetett a négyesek lehetséges összetételére. Elvégre a győzelemhez úgyis minden riválist meg kell előzni.

Ennél nagyobb jelentőséget tulajdonít a beosztásnak Pelé: a háromszoros vb-aranyérmes bálvány azért nem segédkezik a ceremónián, mert úgy véli, sokan tennék felelőssé, ha az övéi számára kedvezőtlen négyesek alakulnának ki. Ha a Fekete Gyöngyszem nem is, több legendás labdarúgó szerepet kap a rendezvényen. A ma – közép-európai idő szerint – délután öt órakor kezdődő rendezvényt Jerome Valcke FIFA-főtitkár vezényli le, s minden korábban világbajnokságot nyert nemzetet ikonjainak egyike képvisel. A német Lothar Matthäus, az olasz Fabio Cannavaro, az argentin Mario Kempes, a spanyol Fernando Hierro, a francia Zinedine Zidane, az uruguayi Alcides Ghiggia, az angol Geoff Hurst és a hazai „pályán” fellépő Cafu alkotja az illusztris társaságot.

E „válogatott” tagjain kívül is akad majd bőven celebritás az eseménynek otthont adó mintegy 9000 négyzetméteres sátorban. A harminckét vb-résztvevő csapat szakvezetője közül csupán az uruguayi Oscar Tabarez és a mexikói Miguel Herrera hiányzik majd. A gálát százkilencvenhárom országban közvetítik (M1, 16.50), s a négyezernyolcszáz akkreditált személy közül mintegy kétezren újságírók.

Azaz a futballvilág már vb-lázban ég. Ennek bizonyítéka az is, hogy a The Guardian című brit lap élő blogban, lényegében percről percre számol be a hírekről. A kollégák folyamatosan figyelemmel kísérik a futballisták Facebook- és Twitter-üzeneteit, amelyek különösen ma kora este lesznek sokatmondóak, miután a játékosok tudomást szereznek a csoportellenfelekről.

Nem meglepő, hogy a házigazdák igyekeznek kihasználni az elképesztő médiafigyelmet. Luis Fernandes brazil sportminiszter máris jelezte, hogy várják azokat a drukkereket is a nyáron, akiknek nincsen meccsbelépőjük, mert „minden város, minden szegletében fesztiválhangulat uralkodik majd.”

Ebben nemigen kételkedhetünk, miként abban sem, hogy a kvartettek közül akad majd olyan, amelyet azonnal a „halál” jelzővel látnak el.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség – az első kategória kivételével –kontinentális alapon osztotta kalapokba a válogatottakat. A csoportbeosztásnál is marad az elv, azaz egy négyesbe egy zónából csak egy csapat kerülhet. (Kivéve Európát, ahonnan két együttes is besorolható a kvartettbe.) A legjobbakat tömörítő társaságban – a házigazda Brazília és a címvédő Spanyolország mellett – az októberi világranglista élmezőnye kapott helyet. A második nyolcasban egyelőre hét együttes lelhető föl. A FIFA közvetlenül az attrakció előtt sorolja át a negyedik kalapban helyet kapó európai együttesek egyikét a „hiányos” nyolcasba.

1. kalap: Brazília, Spanyolország, Németország, Belgium, Svájc, Argentína, Kolumbia, Uruguay.

2. kalap: Algéria, Kamerun, Elefántcsontpart, Ghána, Nigéria, Chile, Ecuador.

3. kalap: Ausztrália, Irán, Japán, Dél-Korea, Costa Rica, Honduras, Mexikó, Egyesült Államok.

4. kalap: Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Anglia, Franciaország, Görögország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Oroszország.

Ronaldo a vb-labdával. Ma harminckét másik gömbre figyel a világ
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.