Baszkföldhöz ragadt: Galkó Máté esszéjével is ünnepel a Bilbao

„Iribarral, Carlos Gurpeguivel, Joseba Etxeberriával és hozzájuk hasonló klublegendákkal szerepel a nevem egy kiadványban. Azt hiszem, ez örökké a csapathoz láncol” – mondja Galkó Máté. A Bilbao futballrészlegének budapesti szurkolója nem a piros-fehér színekben bemutatott biciklicselei miatt kapott helyet az együttes stadionjának századik születésnapjára kiadott kötetben.

Az új aréna építésével is emlékezetessé tett centenárium alkalmából az egylet pályázatot írt ki a rajongóknak: arra kérte a drukkereket, írjanak rövid esszét a bilbaói gárdához fűződő élményeik egyikéről. Nem meglepő, hogy a magyar kandidáló befutott, elvégre már a gárda felé tett első lépése sem mondható hétköznapinak.

– A haverjaim egyikénél hallottam a Kortatu nevű punkzenekar Nicaragua sandinista című számát. Elkezdett érdekelni a baszk együttes, s mind többet tudtam meg a függetlenségi mozgalomról. A gondolatisága valamiféle naivitást, idealizmust tükrözött. Miként a futballcsapat is, amelynek a rajongója lettem – meséli Galkó.

A muzsikusoktól a labdarúgókig vezető út egyenes volt, hiszen az egyesület a globális sportipar utolsó romantikus kalandorainak egyike. A röpködő eurómilliók közepette, a piaci logika szenvtelen uralkodása idején azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy csupán baszk származású és saját nevelésű futballistát szerepeltet. Mindennek tetejébe a gárda közösségi tulajdonban van, minek köszönhetően a szurkolók döntenek a fontosabb ügyekben. Galkó úgy véli, éppen ez a garancia arra, hogy a klub megőrzi értékeit.

– Fél évtizede csupán az utolsó fordulóban dőlt el, hogy a Bilbao, amely még sohasem esett ki az élvonalból, megőrzi helyét a Primera Divisionban. Ekkor az elöljárók szavazást tartottak arról, hogy változzon-e a politika, vagy a tradíciók maradjanak a fókuszban akkor is, ha ezzel a kiesést kockáztatják. A drukkerek úgy döntöttek: a hagyományok mindennél fontosabbak.

Ez – a magyar szurkoló szerint – jól látszik a városon is. Galkó nem csupán akkor utazott el kedvenc együttese meccsére, ha az a nemzetközi kupák egyikében valamelyik szomszédos országba látogatott, hanem kétszer Bilbaóba is elzarándokolt. Pedig egyik alkalommal nem is ott rendezték a meccset: a baszk garnitúra az Európa Liga döntőjében lépett fel az Atletico Madrid ellen Bukarestben, de Galkó arra volt kíváncsi, az esemény miként varázsolja el a várost.

– Hihetetlen élménnyel gazdagodtam. Felemelő volt látni, hogy a háromszázötvenezer lakosú város, a közösség hogyan kötődik csapatához. Még a buszok számai helyén is biztató feliratok voltak olvashatók. Arról nem szólva, hogy a babakocsi éppúgy piros-fehér díszítést kapott, mint a beteg nénik mozgását segítő tolókocsi – mondja.

Akadnak történetek, amelyek igazolják a fiatalember tapasztalatait. Iribar, az együttes legendás játékosa például baszk zászlóval ünnepelte Franco diktátor halálát. Etxeberria pedig pályafutása alkonyán – miután ötvenháromszor szerepelt a spanyol válogatottban, s teljes profi karrierjét a baszk együttesben töltötte, mintegy félezer meccsen viselte az Athletic mezét – azzal a feltétellel hosszabbította meg szerződését, hogy egyetlen cent fizetést sem kap. „Tartozom a klubnak” – indokolt.

Talán az efféle sztorik miatt is marad a csapat rabja Galkó, akinek magyar favoritja nincsen.

– Régebben jártunk a válogatott meccsekre, ám hosszú ideje nem megyünk ki. Ami itthon van, az reménytelen – foglalja össze véleményét. Amennyire boldogtalanul beszél a honi labdarúgásról, olyan felvillanyozva eleveníti fel a pályázat sikerét.

– A barátnőmmel voltam egyszer Bilbaóban, s ennek a látogatásnak a felidézésével nyertem a vetélkedőn. A szöveget az a Váczi Mariann fordította, aki egyébként a bilbaói közösség és a csapat viszonyáról írta a doktori értekezését. Ő amúgy korábban megjelentette a csapat internetes fórumainak egyikén, hogy miként lettem az együttes rajongója. Akkor éppen elnökválasztásra készülődtek a klubnál, s több olvasó úgy reagált a történetre: itt az új elöljáró!

Galkó elnök persze nem lesz sohasem. Szurkoló marad mindörökké.

Piros-fehér és a baszk nemzeti színek miatt egy kicsit zöld is az Atletic Bilbao
Athletic Bilbao's fans cheer before their Europa League final soccer match against Atletico Madrid at the National Arena in Bucharest May 9, 2012. REUTERS/Ina Fassbender (ROMANIA - Tags: SPORT SOCCER)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.