Európa bajnokai

Fülig ért a szája Hosszú Katinkának és edző-férjének, Shane Tusupnak hétfő délben a Komjádi uszodában, és nem volt kevésbé boldog Kemény Dénes, a vízilabda-szövetség elnöke, valamint Benedek Tibor, a pólóválogatott szakvezetője sem, amikor lapunktól értesült a jó hírről.

A vizes sportágak európai szervezete tegnap tette közzé annak a szavazásnak az eredményét, amely az esztendő szakági legjobbjairól volt hivatott dönteni, s a voksoláson két magyar is az élen végzett: 2013 úszónője Hosszú, férfi vízilabdázója pedig Varga Dénes lett.

Ami Katinka elsőségét illeti: a csoda az lett volna, ha leszorul a képzeletbeli dobogó tetejéről. A számára balul sikerült londoni olimpia után hazaköltözött Amerikából, trénert váltott, s az idén mindent vitt: két arany- és egy bronzérmével a nyári, barcelonai vb legsikeresebb versenyzője lett, majd tönkreverte a fél – vagy inkább az egész – világot. A rövid pályás VK-sorozatban – még kimondani is döbbenet – ötvenöt érmet nyert (ezek közül harminckettő arany volt!), s mellékesen megdöntött hat világrekordot.

– Rém büszke vagyok a díjra, hatalmas megtiszteltetésként élem meg, s biztos vagyok benne, hogy az elismerés különleges motivációt jelent majd a folytatáshoz – összegezte érzéseit a huszonnégy éves klasszis, aki oldalán sikerkovács párjával értékelte a páratlan produkciót a sebtében összehívott sajtótájékoztatón. A kollégák egyike által az úszás Bonnie és Clyde-jának nevezett kettős nem győzte hangsúlyozni, hogy közös munka eredménye a sikerszéria, ahogyan azt is: amikor belefogtak a szakmai kooperációba, négy évre – vagyis a riói olimpiáig – terveztek, s a mostani csupán az első volt a sorban.

– Szinte minden megváltozott, amióta együtt dolgozunk – magyarázta Hosszú. – Mivel befejeztem az egyetemet, most már kizárólag az úszásra kell összpontosítanom, így napi nyolc-kilenc órát tudok a vízben tölteni. A Világ Kupa-versenyekre nem készültem külön, azokat csupán egy-egy állomásnak tekintettem a felkészülésben, hiszen ebben a sportágban évente csak egyszer lehet csúcsformába kerülni.

Ezzel együtt hozzátette: bízik benne, hogy az úszósportban új időszámítás kezdődik, s a legjobbak – hozzá hasonlóan – minél több versenyen állnak rajtkőre a jövőben. – Ha ez így lesz, megtesszük az első lépést abba az irányba, hogy az úszás valóban professzionális sporttá váljon. Olyanná, mint az atlétika.

Az év férfi úszója címet a vb-n egyéniben és váltóban is aranyérmet szerző francia gyorsspecialista, Yannick Agnel érdemelte ki, ám mögötte – ez sem akármilyen dicsőség – a kétszáz méter mellen időtlen idők óta veretlen Gyurta Dániel lett a második. A magyar vízi sportok erejét jelzi, hogy még ez sem minden, mert a pólósokra leadott voksok közül a legtöbbet a Horvátországban légióskodó Varga Dénes kapta.

Az idén világbajnoki aranyérmes, a medencék környékén Duminak becézett játékos – hogy még több hab legyen a tortán – a Vasas után immár a Szeged hálóját őrző kapust, Nagy Viktort előzte meg az európai szavazáson.

– Aki látta a barcelonai vb utolsó három meccsét, az már a nyár óta tudta, hogy csakis Varga végezhet az élen – kommentálta a sikert Kemény Dénes, a csapatát három olimpiai bajnoki címhez segítő, immár a hazai szövetség elnökeként dolgozó szakember.

Hozzá hasonlóan Benedek Tibor is tőlünk hallott először az újabb magyar győzelemről. – Fantasztikus idény áll mögötte, így abszolúte jogosnak tartom az elsőségét. Dumi mára igazi csapatemberré vált, ezt Rijekában éppen úgy bebizonyította, mint a világbajnokságon. Megkérdeztük a szövetségi kapitányt: kijelenthető-e, hogy Varga Dénes jelenleg a földkerekség legjobb vízilabdázója? – Ez számomra nem is kérdés, minden kétséget kizáróan ő a legnagyobb.

A Wikipédia szerint a vízipálma Madagaszkáron őshonos, de Afrika keleti részén is előfordul. Nem kellene kiegészíteni a szócikket egy Magyarországról szóló passzussal?

Gyűjtőszenvedély: Shane Tusup és Hosszú Katinka az idei éremkollekcióval
Gyűjtőszenvedély: Shane Tusup és Hosszú Katinka az idei éremkollekcióval
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.