Arsenal: tovább!

Aaron Ramsey, az Arsenal kitűnő középpályása volt a Premier Liga 13. fordulójának hőse. Az idény nyitányakor elszenvedett vereségük óta nagy formába lendült „ágyúsok” szombat délután Cardiffba látogattak, s ez volt az első alkalom, hogy az újonc walesi gárda bajnoki meccsen látta viszont a szomszédos Caerphillyben született, és a cardiffi akadémián nevelkedett 22 éves játékost.

A súlyos sérüléséből végre teljesen felépült futballista duplázással járult hozzá az Arsenal 3-0-ás, magabiztos győzelméhez. A siker amúgy nem volt garantálható, hiszen Malky Mackay csapata mindkét manchesteri sztárcsapatot megtréfálta: legyőzte a Cityt és döntetlent ért el a United ellen. Ám az Arsenal elvégezte a házi feladatát, és a lehető leghatékonyabb játékkal tiporta el küzdőképességéről ismert ellenfelét. Ramsey félóra elteltével remek fejessel szerezte meg a vezetést, majd – a Milantól történt nyári visszatérése óta először eredményes Mathieu Flamini gólja után – a sérülések miatt hozzáadott időben pecsételte meg a mérkőzés sorsát.

Nemhogy a cardiffiak, de a semleges szemlélők is elismeréssel adóztak a góljait ünneplés nélkül elkönyvelő Ramsey viselkedése előtt. Az Arsenal így hétpontos előnnyel – és 2004 óta első bajnoki címe reményében – várta a „szuper vasárnapot”, melynek slágermérkőzése a déli harangszóval egyszerre kezdődött Tottenham–Manchester United találkozó volt. A fő kérdés úgy hangzott, magához tér-e a Spurs a Citytől a múlt héten elszenvedett 6-0-ás vereség után, illetve folytatódik-e a United magára találása David Moyes vezetése alatt?

Végül a 2-2-es döntetlen miatt senkinek nem lehetett panasza, a hazai játékosok a már-már megfenyegetett Andre Villas-Boas külön kérésére összeszedték magukat. Mindkét félidő egy-egy gólt hozott. Kyle Walker szabadrúgással szerezte meg a hazaiaknak a vezetést, de az első félóra végén az angol válogatott védője saját kapuja előtti szerencsétlenkedésével bomba helyzetbe hozta Wayne Rooneyt, aki nem is hibázott. Ugyancsak a köpcös csatár válaszolt Sandrónak az 54. percben huszonöt méterről eleresztett műremekére.

A büntetőhöz Hugo Lloris kapus Danny Welbeck szabálytalan akadályozása miatt jutott a United. A vendéglátóknak mindenesetre nem lehetett okuk a panaszra, s a hármas sípszó elhangzása után Daniel Levy elnök meg is tapsolta csapatát. A forduló záróakkordjai közül a Chelsea–Southampton mérkőzés azért is érdekes volt, mert a két edző, Jose Mourinho és Mauricio Pochettino nemrégiben még a La Ligában versengett egymással a Real Madrid, illetve az Espanyol trénereként. Nos, drámaiabban aligha kezdődhetett volna a találkozó.

A tavaly május óta először kezdőjátékos Michael Essien a 13. másodpercben váratlanul hátra rúgta a labdát, a résen lévő Jay Rodriguez elcsípte, és védhetetlenül Petr Cech kapujába vágta azt. A házigazdáknak majdnem egy órájukba telt, mire fordítani tudtak. Előbb az 55. percben John Terry szögletéből Gary Cahill egyenlített, majd hat perccel később a négyszázadik bajnoki találkozóját játszó Terry maga emelkedett a legmagasabbra, és fejelt a hálóba. A 90. percben Demba Bának köszönhetően 3-1-re alakult az állás, és ez lett a végeredmény is.

A további meccsek közül figyelmet érdemel aWestHam 3-0-ás győzelme a Fulham ellen,már csak azért is,mert a sorozatban hatodik vereség Martin Jol szakvezető búcsúját jelentette. Helyére holland honfitársa, Rene Meulensteen, a Manchester United korábbi pályaedzője került. A City magabiztosan, 3-0-lal intézte el a Swansea-t. Manuel Pellegrinin kívül remekül teljesít új klubjában Roberto Martinez is, akinek irányítása alatt az Everton veretlen a Goodison Parkban. A Mersey-partiak ezúttal a Stoke-ot kalapálták el 4-0-ra. Csalódást okozott viszont a Liverpool: 3-1-re kikapott az újonc Hulltól.

Az élcsoport a 13. forduló után: 1. Arsenal 31 pont, 2. Chelsea 27, 3. Manchester City 25, 4. Liverpool 24.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.