Téli és nyári bundák - Érintett az MTK?

Az idén két nagy durranás hallatszott Szlovákiában; az egyik augusztusban, a másik pedig e hét elején, amikor újabb bundázásra derült fény, s ebben akár az MTK egy vagy több labdarúgója is „sáros” lehet. A pozsonyi rendőrség egyelőre négy szlovákiai személy ellen indított bűnvádi eljárást korrupció megalapozott gyanújával.

A nyomozati anyag szerint 2011 telén két előkészületi mérkőzés eredményét manipulálták. Ivan Hodur, az FC Nyitra volt válogatott középpályása, valamint a korábbi „gólvágó”, Rák Róbert intézte el, hogy legalább négy gól szülessen, és a hazaiak minimum kettővel győzzenek a február elsején rendezett MTK–Nyitra meccsen. A végeredmény az ebben az esetben legendásnak nem nevezhető 6-3 lett. Egyelőre a vendégek kapusa vallotta be, hogy megígérték neki: ha olykor mellényúl, akkor a megbízók mélyen a zsebükbe nyúlnak. Tehették, hiszen a jó tipp Malajziában több mint százezer dollárt fialt. Egy héttel később a nyugat-szlovákiai csapat odahaza lépett pályára a Bohemians ellen. Ekkor a maffiózók arra fogadtak nagy tételben, hogy legalább három gól esik, és a vendégek nyernek. Mit ád az ég: a prágai zöld-fehérek 2-1-re győztek. A Hodur, Rák páros markát összesen 12 ezer euró ütötte. Mindketten ötezret vágtak zsebre, míg a kétezres koncot néhány közreműködőnek vetették oda.

Hogy vajon kiknek, az még nem bizonyosodott be hitelt érdemlően. Érdeklődésünkre Andrea Dobiasova, a szlovákiai bűnügyi főigazgatóság szóvivője annyit közölt, hogy magyarországi és cseh tettestársak is a látókörükbe kerültek, de a nyomozás érdekében több konkrétumot egyelőre nem közölhet.

A bundabotrányt tavasszal a cseh FK Teplice játékosa, Egon Vuch robbantotta ki. Őt többször iparkodtak megkörnyékezni, de elege lett ebből, és feljelentést tett a rendőrségen. Néhány hónap múltán a nyomozás, valamint a lehallgatások eredményeként kiderült, hogy a szálak Pozsonyba vezetnek, éspedig Ivan Zigához, aki évekkel ezelőtt az egyik malajziai klubcsapatban szerepelt, miközben bűnözőkkel ismerkedett meg. Hazatérése után ingoványos talajra lépett, mert a rovott múltúak-jelenűek szolgálatába szegődött. A most felgöngyölített két eseten kívül néhány hete továbbiakra is fény derült. Augusztusban a szintén megvádolt csehszlovákiai keresztapa Dunaszerdahelyen is megtalálta a leggyengébb láncszemet.

Az iráni Khashyar Mohseni, a csallóközi DAC Bécsben élő, az osztrák sportkluboknál már kegyvesztett, titokzatos tulajdonosa állítólag hónapokig egyetlen árva eurócentet sem fizetett senkinek. Ráadásul júliusban Hodur is itt tűnt fel, és nem kevés pénzt ígért néhány futballistának. A DAC – lélektelen játékkal –Trencsényben 6-0-ra, Myjaván 4-1-re kapott ki. A középpályás és Rák legnagyobb örömére, merthogy a kettős további tízezrekkel gazdagodott, két-kétezret pedig – szokás szerint – „átpasszolt” a bundázást boldogan vállaló három másik csapattagnak.

A csalás mindenütt egyforma forgatókönyv alapján zajlott. Ziga vagy a két bűntársa a mérkőzés előtt megbeszélte a feltételeket a labdarúgókkal, majd valamelyikük – korszerű kütyükkel felszerelkezve, jól látható helyre – felült a lelátóra. Ott ellenőrizte, hogy a kiszemelt találkozó felkerült-e, méghozzá a „megfelelő” oddsszal az ázsiai tiplistákra. Ha mindent rendben találtak, végignézték a meccset. Amennyiben a játék a szájuk íze szerint alakult, azon nyomban leperkálták a kialkudott összeget. Ha azonban homokszem került a fogaskerekek közé, akkor a mérkőzés huszadik perce körül távoztak, ami azt jelentette, hogy nem érvényes az alku.

Csehországban állítólag harmincegy harmadosztályú, továbbá több utánpótlás-mérkőzés gyanús. –A cseh fogadóirodákhoz hasonlóan szövetségünknek is olyan korszerű jelzőrendszere van, amely a csalás legkisebb gyanújára is jelez. Ezért az első és a második ligában kizárhatók a fogadási csalások. Ott játékvezetői tévedések borzolják a kedélyeket, de erre még nem találtak fel semmilyen csodaszert – közölte magabiztosan Martin Synecky, a Cseh Labdarúgó Szövetség biztonsági menedzsere. Majd hozzátette: a bundavírus Ázsia felől érkezik, a távoli kontinens legtöbb országában dollármilliókat kaszálnak a fogadásokra szakosodott bűnbandák.

Azt azonban egyetlen internetes kommentelő sem hitte el neki, hogy tájainkra már nem gurulnak – onnan vagy máshonnan – eurómilliók.

2011. február 1.

MTK–FC NYITRA 6-3

MTK: Groppioni (Horváth) – Vukadinovics, Szekeres (Novitsky), Sütő, Vadnai – Pátkai (Ladányi), Vukmir (Gál), Kanta – Pál, Tischler (Eppel), Frank.

Nyitra: Chudy (Kopecky) – Ács (Zelenicky), Harbolák, Stetina, Glenda – Ivancik (Sloboda), Simoncic, Hodur, Rák – Schulmeister (Paukner), Mikus (Bakule).

A gólokat Frank, Pál (2–2), Kanta, Pátkai, illetve Hodur (2), Paukner szerezte. A találkozót Budafokon (100 néző előtt) játszották, a meccset Mocsári vezette...

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.