Itt Dante, ott pokol

„Ez Götze” (Der Spiegel); „Szuper Götze” (Münchner Merkur); „Éppen Götze” (Die Zeit); Götze volt az este embere (Stadt Anzeiger, Köln); „Júdás Götze csöndes győzelme Dortmundban” (Die Welt).

Mint látható, a német sajtó címeit az ötvenhatodik percben becserélt és nyolc perccel később vezetést szerző, ezúttal „éket” játszó középpályás uralja a Dortmund–Bayern München Bundesliga-rangadó (0-3) után. A kiváló technikájú labdarúgó jobb külsővel, ragyogó mozdulattal küldte a labdát a Borussia hálójának jobb sarkába, a Dortmund vezérkara pedig eltűnődhetett: ugyan miért adta el az ifjú dirigenst a legnagyobb vetélytársnak, pláne úgy, hogy a sárgafeketék korábbi karmestere a müncheni csapatban hol játszik, hol nem (inkább nem).

A válasz részint egyszerű: 37 millió euróért.

De most a Dortmund fizetett nagy árat.

Nem mellesleg: a Bayern akkor szerezte az első gólt, amikor tengelyében már az a hármas szerepelt, amely Pep Guardiola nagymester finom ízlésének a legjobban megfelel. A tréner a második félidőben bevetette Götzén kívül Thiagót is, és Dante mellé hátravezényelte Javi Martinezt, aki a védelem közepén ugyanolyan extraklasszis teljesítményre képes, mint egy sorral előrébb. Ebben az összetételben a müncheni együttes a házigazda dortmundiak számára követhetetlenül muzsikált, s a hajrában már csiki-csuki gól is volt – Robben, Lahm és ThomasMüller gurigázott –, miután Thiago osztályon felüli indításából Robben az átadáshoz méltó elegáns emeléssel lepte meg Weidenfeller kapust.

A Borussia second-hand védősora ekkorra összeomlott, jóllehet az így, együtt sosem látott Grosskreutz, Friedrich, Papasztatopulosz, Durm négyes több mint egy órán át a vártnál jobban ellenállt, és ha Reus vagy Mkitarjan csak kicsivel jobb formában futballozik, akkor a Dortmund juthatott volna előnyhöz. Mivel azonban a vendéglátók kevés – de annál nagyobb – helyzetüket nem váltották gólra, a legutóbbi BL-döntő szereposztásával megegyező csúcstalálkozó záró harmadában a Bayern „Novemberfestet” tartott a Signal Iduna Parkban.

A tabella pedig úgy fest, hogy első a Bundesliga FC Hollywoodja tizenegy győzelemmel, két döntetlennel, 30-7-es gólkülönbséggel (a legtöbb gólt szerezve, a legkevesebbet kapva). Az éllovas négy ponttal előzi meg az ezúttal Berlinben, a Hertha ellen 1-0-ra nyerő Leverkusent és héttel az otthonában leforrázott Dortmundot.

Jelen állás szerint – és korántsem csak a táblázat alapján – Németországban van-e ellenfél?

DORTMUND–BAYERN MÜNCHEN 0-3 (0-0) Dortmund, 80 000 néző. Jv.: Gräfe.

Dortmund: Weidenfeller – Grosskreutz, Friedrich, Papasztatopulosz, Durm –Blaszczykowski (Aubameyang, 71.), Bender (Piszczek, 79.), Sahin, Mkitarjan (Hofmann, 71.), Reus – Lewandowski.

Bayern: Neuer – Rafinha (Van Buyten, 79.), Boateng (Thiago, 64.), Dante, Alaba – Müller, Lahm, Javi Martinez, Kroos, Robben – Mandzukic (Götze, 56.).

Gól: Götze (66.), Robben (85.), Müller (87.).

Eurofutball

ANGLIA. Kiütés a vasárnapi rangadón: Manchester City–Tottenham 6-0. További eredmények: Arsenal–Southampton 2-0, Everton–Liverpool 3-3, West Ham–Chelsea 0-3, Cardiff–Manchester United 2-2. Az élmezőny: 1. Arsenal 28 pont, 2. Liverpool 24 (24-13), 3. Chelsea 24 (21-10).

OLASZORSZÁG. Meglepetés a Serie A tizenharmadik fordulójában: Napoli–Parma 0-1. További eredmények: Milan–Genoa 1-1, Livorno–Juventus 0-2. Az élmezőny: 1. Juventus 13 mérkőzés/34 pont, 2. AS Roma 12/32, 3. Napoli 13/28.

SPANYOLORSZÁG. Gólparádét rendeztek a Primera Division dobogósai a bajnokság tizennegyedik fordulójában: Barcelona–Granada 4-0, Almeria–Real Madrid 0-5, Atletico Madrid–Getafe 7-0. Az élmezőny: 1. Barcelona 40 pont, 2. Atletico Madrid 37, 3. Real Madrid 34.

 

Bocsánat! Götze „gólöröme”
Bocsánat! Götze „gólöröme”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.