Májusi első aranyat ér?

Sportágtörténeti győzelmet aratott a magyar kézilabdázás: az európai szövetség tegnapi döntése értelmében Budapest adhat otthont a női Bajnokok Ligája első alkalommal jövőre megrendezendő négyes döntőjének.

A bécsi tanácskozáson mindenekelőtt arról határoztak, hogy egyáltalán megvalósuljon-e a férfiaknál már évekkel ezelőtt bevezetett Final Four terve, majd az a szavazás következett, amely a két kandidáló – Budapest és Ljubljana – között volt hivatott dönteni. Noha a voksolásról részletek nem szivárogtak ki, az EHF hivatalos közleményéből kiderül, hogy a magyar főváros beadványát rendkívül magas színvonalúnak értékelte a bizottság. „Remek pályamunkát kaptunk, és meg vagyunk győződve arról, hogy a rendezvénynek nagy sikere lesz Magyarországon, ahol a kézilabda a legnépszerűbb sportágak egyike. Különleges atmoszférát várunk” – nyilatkozta Jean Brihault, a kontinentális szervezet elnöke.

A május 3-án az elődöntőkkel kezdődő, s másnap a helyosztókkal folytatódó torna helyszíne a Papp László Budapest Sportaréna lesz; a pontos menetrendet az EHF később teszi közzé. A kommünikében az is olvasható, hogy az európai és a magyar szövetség december 4-én közös sajtótájékoztatót tart a mostani döntés kapcsán.

Amint az köztudomású, a Győr – nem mellékesen címvédő – együttese a mostani kiírásban pontveszteség nélkül jutott be a középdöntőbe, s annak ellenére megvan minden esélye a négy közé kerülésre, hogy rendkívül erős csoportba sorolták. Ugyancsak a Final Four-rendezés adaléka, hogy a hajdani BS 2014-ben egy másik nagy nemzetközi kézilabda-eseményt is vendégül lát: decemberben itt tartják a magyar–horvát közös rendezésű női Európabajnokság döntőjét.

Érdeklődésünkre Vetési Iván, a hazai sportági szövetség elnöke elmondta: egyelőre ő sem ismeri a csütörtöki döntés részleteit, de biztos benne, hogy részint válogatottjaink és klubcsapataink tekintélyes eredménysorai, részint a korábban kivétel nélkül sikeresen megrendezett világversenyek szólhattak a magyar pályázat mellett. Hozzátette: az európai szervezet nem kért foglalót a kandidálóktól, ugyanakkor alaposan megvizsgálta a torna tervezett költségvetését. Állami garancia sem kellett a házigazdai jog elnyeréséhez, „ám a sportkormányzat erkölcsi támogatását teljes mértékben bírjuk” – jegyezte meg az elnök. A magyar szövetség nem utolsósorban üzleti alapú eseményként tekint a négyes döntőre, ezért az MKSZ organizációs partnere az – egyebek mellett – állami programok lebonyolításában is nagy tapasztalattal büszkélkedő Hungarofest rendezvényszervező cég lesz.

Megkérdeztük a sportvezetőt, hogy a – most még csak reménybeli fellépő – győriekkel is kooperálnak-e a májusi napok sikere érdekében, mire Vetési annyit mondott: „Rájuk majd a pályán számítunk, de ott nagyon.”

Az idén tavasszal Veszprémben ünnepeltek BL-diadalt a győriek. Jövőre Budapesten is folyik majd a pezsgő?
Az idén tavasszal Veszprémben ünnepeltek BL-diadalt a győriek. Jövőre Budapesten is folyik majd a pezsgő?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.