Képes történelem

Keleti Éva fotóművésznek a nagybátyja volt Kabos Endre, a háromszoros olimpiai bajnok vívó, így hát –gondolná a kívülálló – semmi különös nincs abban, hogy fotóalbum jelenik meg a kardozás virtuózáról (miként Szabó Lajos sporttörténész, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója jellemzi a tegnap bemutatott kiadványban az ötkarikás játékok triplázó kiválóságát).

Ám ez a papír alapú emlékmű nem csupán familiáris fényképeket tartalmaz, hiszen a két világháború közti korszak leghíresebb fotográfusai – Munkácsi Márton, Pobuda Alfréd, Székely Aladár – előszeretettel készítettek képeket a pástok hőséről, akit 1936-ban még tömegek ünnepeltek, két évvel később pedig már „törvényesen” kitaszítottak.

Noha ma is van parlamenti párt, amely nem tartaná magyarnak Kabost, tűnődés helyett inkább örüljünk annak, hogy – hozzá méltó eleganciával – megörökítették halhatatlan honfi társunkat, aki egy nappal az előtt vesztette életét 1944-ben, hogy betöltötte volna a harmincnyolcadik életévét. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.