Halhatatlanok a műcsarnokban

Bár Hosszú Katinka egyetlen napon öt számban győzött az úszók rövid pályás országos bajnokságán, akadtak a sportágban olyanok, akiket szombaton még nagyobb tapssal ünnepeltek Százhalombattán.

A Duna-parti településen beiktatták a Magyar Úszóhírességek Csarnokába az első hat „lakót”, magát a szentélyt azonban még senki nem látta. Csurka Gergely, a szövetség sajtófőnöke érdeklődésünkre azt mondta: a város konferenciaközpontjának harmadik emeletén létesítendő termet az elkövetkező hetekben kezdik berendezni, így – remények szerint – még az idén megtarthatják az avatást.

Posztumusz Hajós Alfrédot, 1896 kétszeres olimpiai bajnokát, valamint Széchy Tamás „edzőpápát” érte a megtiszteltetés, hogy beválasztották a legnagyobbak közé, a közelebbi múltból pedig Hargitay András, Darnyi Tamás, a világon egyedüli úszónőként öt egyéni olimpiai arannyal büszkélkedő Egerszegi Krisztina, továbbá a jelenleg is szövetségi kapitányként ténykedő Kiss László tréner kapta meg a kitüntető címet.

Egerszeginek külön jólesett, hogy laudációját az a Szabó Tünde tartotta, aki most a szövetség főtitkára, versenyzőként viszont a fölülmúlhatatlan fenomén legnagyobbak vetélytársa volt. Hasonlóképpen elérzékenyült Verrasztó Zoltán is a hajdani rivális Hargitay méltatása közben, s a nyilvánosság előtt hozzávetőleg két évtizede nem szereplő Darnyi is megszólalt: „Elmondhatatlan, felfoghatatlan” – foglalta össze érzéseit.

Egymásik vidéki városban, Szolnokon egy másik vizes sportnak, a pólónak volt különleges hétvégéje: a férfi és női Magyar Kupa döntőjével felavatták a 800 milliós beruházás keretében felújított uszodát. Az 1100 nézőt befogadására alkalmas Vízilabda Aréna nyitóceremóniáján Orbán Viktor kormányfő is megjelent.

Kemény Dénes sportági elnök közölte: a tao-kedvezménytörvény első „terméke” a régi medence befedésével, s egy kiszolgáló épület felhúzásával korszerűsített létesítmény. (Hozzátette: fél éven belül átadják a ceglédi és a szentesi uszodát is.) A komplexum bejárata előtt felavatták Kanizsa Tivadar, Boros Ottó és Hasznos István, a három szolnoki pólós olimpiai bajnok mellszobrát.

Aztán a helyiek ünnepét vasárnap elrontotta a Szeged, amely a férfi kupadöntőben 9:5-re legyőzte a Szolnokot, miután a nők „csúcstalálkozóján” a Dunaújváros 10:9-re nyert az Eger ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.