Cseh kettő

Három csapás érte a szerb teniszválogatottat. Egyik sem a pályán. Először július végén, aztán szerda este, „véglegesen” pedig szombat délelőtt dőlt el az idei Davis Kupa sorsa.

Az első vészfelhő akkor jelent meg Belgrád felett, amikor július 24-én a Nemzetközi Tenisz Szövetség 18 hónapos eltiltással sújtotta Viktor Troickit, akire a tavaszi monte-carlói ATP Masters-versenyen csaptak le a doppingellenőrök. A büntetés érzékeny veszteséggel járt, hiszen a vétkes igazán hasznos tagja volt a 2010-ben DK-győztes szerb együttesnek: a franciák elleni drámai csatában ő nyerte meg a zárómérkőzést.

Másodszor akkor kapott léket a szerb hajó, amikor a döntő játékrendjének sorsolása előtti órákban a hetek óta talpsérüléssel bajlódó Janko Tipszarevics bejelentette: nem tudja vállalni a szereplést. Ezzel a világbajnok Novak Djokovics mellől (mögül) két fajsúlyos egyéniség is kiesett. Elméletileg ekképpen is volt esély a hazai győzelemre, hiszen – ekképpen számolt Belgrádban mindenki – Djokovics „hoz” két meccset, a harmadik pontot pedig a párosban megszerezhetik a szerbek.

A kulcsmérkőzés azonban „elment”, s nem feltétlenül a szombat délutáni találkozón, hanem annak délelőttjén úsztak el a vendéglátók reményei. Bogdan Obradovics szerb kapitánynak ekkor kellett döntenie: a világelső amerikai Bryan ikreket is felülmúló Ilija Bozoljac, Nenad Zimonjics kettőst küldi-e a pályára vagy megbontja a tandemet, és Djokovicsot szerepelteti a duó valamelyik tagja helyett. Azok, akik úgy gondolták, az utóbbi vezethet a sikerhez, a harminchét esztendős, sokszoros vb-résztvevő Zimonjics társaként képzelték el a sztárjátékost.

Aztán kiderült: Bozoljac mellé kellett volna az erősítés, az ITF életműdíjával a meccs előtt kitüntetett, párosban három Grand Slam-trófeát őrző Zimonjics ugyanis „betlizett”. Az előbbiekből kitetszik: „Djoko” kimaradt. Talán soha nem tudjuk meg, hogy a szakvezető elhatározása nyomán vagy azért, mert a világbajnok nem akart párost játszani...

Így viszont a csehek csodásan játszó kettőse – amelyben a harmincötödik évében járó Radek Stepanek volt a tábornok és Tomas Berdych a „közlegény” – három szettben nyert (6:2, 6:4, 7:6). A párosban kétszeres Grand Slam-nyertes Stepanek úgy teniszezett,mintha ő lenne az egyéni világelső, noha csak a 44. helyen szerepel a rangsorban. Persze ez a pozíció is sokkal jobb, mint a 117. helyezés...

Márpedig Dusan Lajovicsot ennyire hátul jegyzik. S miután vasárnap az önkívületben játszó Djokovics legyőzte az első két játszmában nagyszerűen ellenálló Berdychet (6:4, 7:6, 6:2), a beugrónak kellett volna megfordítania a találkozót azzal a Stepanekkel szemben, aki tavaly a nála 21 hellyel előrébb rangsorolt Almagro ellen aratott diadalt a cseh–spanyol döntő ötödik találkozóján.

A „veterán” esélyt sem adott arra, hogy ez végbemehessen: ellentmondást nem tűrő játékkal 6:3, 6:1, 6:1-re győzött, így Csehország csapata megvédte címét a DK-ban (2:3). Stepanek különleges duót alakított trióvá: ő a Davis Kupa-történet harmadik versenyzője, aki legalább kétszer nyert ötödik mérkőzést a döntőben. Legutóbb ez a legendás brit Fred Perrynek sikerült, még 1933-ban és 1936-ban.

Stepanek: a diadal pillanata
Stepanek: a diadal pillanata
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.