Párosban szép az élet?

Az alkalomra gyártott cseh királyi oroszlános mezben lépett pályára Radek Stepanek a tenisz Davis Kupa döntőjének belgrádi első meccsén, ám sem ellenfele, sem a házigazdák publikuma nem ijedt meg a trikón vicsorító koronás vadállat látványától.

Ami a közönséget illeti: egy csaknem tizenhatezer fanatikus nézőt felsorakoztató sereget a világ egyik városában sem kell félteni a vendég ilyetén „fenyegetőzése” láttán, ám a szerb drukkerek egyébként is élen állnak a hazai csapat (olykor nem mindig sportszerű) hangos támogatásában. A teniszdöntőre is brazil futballhangulatot varázsoltak a Kombank Arénába, síppal, dobbal és a játékot zavaró bekiabálásokkal egyaránt „felszerelkezve”.

A derék spanyol Enric Molina játékvezető küzdhetett a helyi drukkerek kordában tartásával: az első szett hajrájában megismételt adogatást is elrendelt a csehek javára, mert a közönség folyamatosan megzavarta a szerválni készülő cseh teniszezőt. További nézőtéri afférra aztán nem került sor, leginkább azért, mert a házigazdák éljátékosa, a világbajnok Novak Djokovics viszonylag könnyedén, 7:5, 6:1, 6:4-re legyőzte a látogatók második számú teniszezőjét. Mondhatjuk: hozta a papírformát.

Ugyanakkor aki látta a mérkőzést, még hozzáteheti: a 2 óra 11 percig tartó összecsapáson ugyan egy pillanatig sem volt kétséges a szerb klasszis győzelme, ám (leszámítva a második játszma utolsó négy játékát) egyáltalán nem volt egyoldalú a mérkőzés. A világrangsorban egykoron a nyolcadik helyig eljutó, s harmincötödik életévében is még a lista 44. helyén jegyzett veterán cseh harcos 7:5, 2:1-ig remekül tartotta magát, nagyszerű ütésváltásokat vívott a házigazdával.

Aztán, kívülről úgy tetszett, szusszanásnyi pihenőt adott magának, hogy a harmadik játszmában ismét rátaposson a gázpedálra, s állandó koncentrációra, energiáinak maximális bevetésére késztesse vendéglátóját. Djokovics talpalt is rendesen, igazán látványos volt a mérkőzés. Megkockáztatjuk, hogy Stepanek az idén még nem játszott ilyen nagyszerű formában. Ám ez is csak arra volt elég, hogy 4:4-ig tartsa a lépést a verhetetlen világsztárral. Akkor Djoko elnyerte a cseh adogatását, majd hozta a sajátját, s ezzel az öt partiból álló finálé első pontja a házigazdáké lett.

Nem meglepetés, mindenki erre várt. Miként a második mérkőzés végkimenetele is prognosztizálható volt, hiszen a címvédő látogatók a világrangsor hetedik helyén álló Tomas Berdych révén sztárjátékost küldtek a csatába, míg a házigazdák az eredetileg jelölt (ám saroksérüléssel bajlódó) Janko Tipszarevics helyén egy „majdnem újoncot”, a klasszisok világában még megszeppenten topogó fiatalembert, az ATP-ranglista 117. helyén szerénykedő Dusan Lajovicsot szemelték ki.

Nos, a szerb ifjú derekasan próbálkozott ugyan, de nem tudott komoly ellenállást tanúsítani: Berdych könnyed 6:3, 6:4, 6:3-as győzelemmel alakította 1:1-re a finálé első napjának eredményét. Miként azt előzetesen is várni lehetett, az idei Davis Kupa-döntőnek is a páros lesz a kulcsmérkőzése. A szombati találkozóra előzetesen már le kellett adni a nevezést, ám ez csak formalitás, hiszen a csapattagok közül közvetlenül a meccs előtt még lehet mást is jelölni. A szerbek a Zimonjics, Bozoljacs kettőst tervezték indítani, amely az amerikaiak elleni tavaszi meccsen a világelső Bryan ikreket is legyőzte a maratoni döntő játszma drámai végjátékában 15:13-ra.

Most azonban elképzelhető, hogy Bogdan Obradovics kapitány előhúzza a Nole-kártyát, s a 37 esztendős, sokszoros vb-résztvevő Zimonjics mellé Djokovicsot küldi pályára. Van benne logika, hiszen noha a Nole néven becézett 26 esztendős sztárjátékos nem szokott gyakran párost játszani, most mégis feltétlenül szükség lehet a szolgálataira, mert 2:1-ről kellene kezdeni a vasárnapi zárást. A kényszer nagy úr, a párost mindenképpen meg kell nyerni ahhoz, hogy a szerbek elhódítsák a trófeát. Ha kikapnak ugyanis a szombati párosban, vasárnap mindkét egyesben győzni kellene az álom megvalósításához. Djoko valószínűleg hozza is az egyiket, ám Stepanek ellen aligha nyer Lajovics. Feltéve persze, ha a vészhelyzet nem „gyógyítja” meg Tipszarevicset…, s nem küldik pályára a sorsdöntő mérkőzésre a jelenleg a társait még a kispadról biztató sérültet.

A csehek aligha taktikáznak a jelölésekkel. A Berdych, Stepanek duó tizennégy eddigi Davis Kupa-párosából tizenhármat megnyert (csupán a Barcelonában játszott döntőn veszített a spanyol egység ellen), így tökéletes mérleggel, s kellő önbizalommal lép pályára, bárki legyen is az ellenfél. Egy biztos: aki teheti, üljön a képernyő elé, mert igencsak izgalmas páros mérkőzést ígér az idei DK-döntő ma délután négykor kezdődő összecsapása.

Berdych: könnyű siker
Berdych: könnyű siker
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.