Djoko Kupa vagy sem?

Egykoron az ostromlók voltak hatalmas túlerőben, most a belgrádi várvédők támogatottsága a nagyobb, ám – miként 557 esztendővel ezelőtt a nándorfehérvári diadal egyszer már bizonyította – a Duna és a Száva összefolyásánál levő terepen nem mindig az előzetes erőviszonyok döntenek. Hunyadi János seregei annak idején legyőzték a félelmetes ellenfelet, miért ne tehetnék ugyanezt most a cseh vitézek?

Nem valószínű, hogy e történelmi párhuzam alapján dolgozták ki haditervüket a szerb fővárosba látogatók, ám a mától vasárnapig esedékes Davis Kupa-döntő vendégcsapata egy pillanatig sem tetszik megszeppentnek. Miért is tetszene? – mondatja velünk a hideg ésszerűség, elvégre ki más legyen bizakodó, ha nem a címvédő! Miért is ne ijednének meg? –érvel az érzelmi oldal, hiszen a Szerbiában bármely sportágban, bármely városban a nemzeti válogatott ellen pályára lépni maga a pokol a vendég számára, hát még a Belgrád Aréna tizenötezres, az átlagosnál is jobban felturbózott, fanatikus közönsége előtt... S akkor még nem szóltunk a házigazdák verhetetlen hadvezéréről, Novak Djokovicsról.

Szóval: Szerbia–Csehország Davis Kupa-döntő következik a férfi teniszcsapatok trónjáért.

A vendéglátó mellett szól, hogy az együttes otthoni környezetben játszik, s az egyéni világbajnoki címét hétfő este megvédő, a szeptember 9-i, elveszített US Open-döntő óta – huszonkét mérkőzésen – veretlen Djokovics (ATP-2.) fantasztikus formában van. Nagy dilemma persze, hogy a Peking–Sanghaj–Párizs–London expressz masinisztája, a zsinórban négy tornán diadalmaskodó sztárjátékos milyen támogatást kap társaitól. Elvileg biztos volt a háttér, hiszen a tavaly téli pesti gálán látott Janko Tipszarevics a világelit tagja, top 10-es tapasztalata van, ám sérülések, formaingadozások miatt jelenleg csak a 36. helyen jegyzik. Októberben lábsérülés miatt feladta a valenciai tornát, s azóta csak gyógyulgat... A csütörtöki sorsolás előtt aztán kiderült, hogy a mai nyitónapon biztosan nem lép pályára. Kérdés, bevethető lesz-e vasárnapra, s ha igen, mennyire bírja a vélhetően sorsdöntő, hosszú csatát. Pénteki helyettesítője, Dusan Lajovics (117.) aligha tud ellenállni tapasztalt cseh vetélytársa nyomásának. Egyértelmű tehát, hogy Djokovicsnak kétszer győznie kell. Vélhetően meg is teszi, de lesz-e harmadik szerb győzelem, azaz Davis Kupa-ünneplés?

Párosban Bozoljacs és a harminchét esztendős Nenad Zimonjics nagyágyúnak számít – a páros ötjátszmás, drámai mérkőzésen le is győzte a világelső amerikai Bryan ikreket, ám másik idei DK-összecsapásán kikapott a kanadai Nestor, Pospisil kettőstől –, de hiába a veterán Zimonjics korábbi sokszoros vb-szereplése, remek eredménysora, nem biztos, hogy a szombati páros pontot hoz a házigazdáknak. Könnyen lehet, hogy vészhelyzetben Djokovics párosban is szerephez jut, s így három meccset vállal nem sokkal a fizikailag kimerítő, hétfőn zárult vb-sorozat után... Az ellenoldalon ott van a Tomas Berdych, Radek Stepanek kettős, amely már most történelmet írt azzal, hogy eddigi tizennégy Davis Kupa-fellépéséből csak egyet veszített el (a 2009-es döntőben a spanyol Lopez, Verdasco egység ellen). Aki látta a tavalyi döntőt, s az önkívületben teniszező (akkor még „csak” harmincnégy esztendős) Stepaneket és rendszeres vb-résztvevő társát, az tudhatja, hogy nem lehetetlen a csehek győzelme e kulcsfontosságú belgrádi páros meccsen. A látogatók önbizalmát növelheti még, hogy legutóbbi megméretéseiken (2010 és 2012) mindkétszer két vállra fektették a szerb ellenfelüket.

Ha most is így alakul, akkor lesz külön jelentősége annak, hogy a hazaiak tartalékból előkapott játékosa miként szerepel Berdych (7.) ellen pénteken, a vasárnapi zárómeccsen pedig Stepanek (44.) akár a felgyógyuló Tipszarevics vetélytársaként. Így tehát a csehek számításaiba még az is belefér, hogy Berdych kikap Djokovicstól (fogalmazhatunk úgy is: szokás szerint, hiszen kemény pályán még soha sem nyert ellene, az összmérleg pedig 14:2 „oda”). Ami a cseh seregek utóvédcsapatait illeti: a Nadal-verő Lukas Rosol (47.) és az idei Davis Kupa-mérkőzéseken fontos pontokat szerző Jan Hajek (104.) áll készenlétben. Mindketten sokat tettek azért, hogy a címvédő ismét a döntőben szerepelhet, hiszen a svájciak elleni tavaszi meccsen Stepanek, míg a kazahok ellen Berdych hiányzott sérülés miatt a csapatból.

Most viszont együtt vannak a legjobb csehek. Csupán a kapitány hiányzik: a sikerkovács Jaroslav Navratilt embóliával kórházba szállították a napokban, s noha már otthon pihen, a DK-döntőben segítője, Vladimir Safarik dirigálja majd a csapatot. Az biztos, hogy nem e kényszerű kapitánycserén múlik majd a csehek címvédése vagy a szerbek trónfoglalása.

Három évvel ezelőtt, a franciák 3:2-es legyőzésekor Szerbia történetének első Davis Kupa-győzelmét ünnepelte a Belgrád Aréna publikuma. Djokovicsék újrázásra készülnek, a vendégek azonban nem akarnak megválni a spanyoloktól egy esztendeje elhódított díszes trófeától.

Ami a pontos programot illeti: ma 16 órától Djokovics–Stepanek és Lajovics–Berdych meccset rendeznek. A szombati (szintén 16 órakor kezdődő) páros találkozó összeállítását a mérkőzés délelőttjén adják meg a kapitányok. Vasárnap (14) előbb az éljátékosok lépnek pályára, majd a második számú csapattagok mérkőzésével zárul a Davis Kupa-döntő.

Berdych és Djokovics
Berdych és Djokovics
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.