Hajós a battai Duna-parton

Nem tétlenkednek az úszószövetségben: a múlt és a jövő „felkarolása” kapcsán program programot követ az elkövetkező napokban, hetekben, hónapokban és években. A 2017-es ifjúsági, valamint a 2021-es felnőtt-világbajnokság rendezési jogának elnyerése után ötödik sebességbe kapcsoltak a sportági vezetők, s egyedi kezdeményezéseikről tegnap sajtótájékoztatón számoltak be.

Mindenekelőtt arról, hogy a csütörtöktől szombatig – immár hagyományosan – Százhalombattán zajló, s a decemberi dániai „kis medencés” Eb főpróbájának tekintett rövid pályás országos bajnokság zárónapján a Duna-parti városban felavatják a Magyar Úszóhírességek Csarnokát. A ceremónián azonnal be is iktatnak hat tagot: posztumusz a magyar sport első olimpiai bajnokát, Hajós Alfrédot és a világszerte edzőpápaként jegyzett Széchy Tamást, továbbá Egerszegi Krisztinát, Darnyi Tamást, Hargitay Andrást, továbbá a szövetségi kapitányi posztot jelenleg is betöltő – amúgy a településen élő – Kiss Lászlót. A tájékoztatón kérdésként felvetődött, hogy miért nem Budapest, nevezetesen a sportági bölcsőnek tartott Császár-Komjádi uszoda ad otthont a különleges szentélynek. Gyárfás Tamás elnök válaszában elmondta, hogy „a százhalombattaiak részéről mutatkozott a legnagyobb érdeklődés és fogadókészség, ráadásul a Csasziba jelen állapotában lassanként szégyenkezve kell belépnünk”. Vezér Mihály, a város polgármestere hozzátette: az önkormányzat már a két világbajnoki pályázatot is támogatta anyagilag, most pedig mintegy hatvanmillió forinttal járult hozzá a hírességek csarnokának létrehozásához a főtér épületeinek egyikében.

Az állam által kiemelten támogatott, s így – miképpen Szabó Tünde főtitkár fogalmazott – különleges lehetőségek sorához jutó úszósport tehát az emblematikus versenyzők és trénerek megbecsülésével is igyekszik motivációt nyújtani a következő generációnak. De nem csak azzal. A nagyszabású utánpótlás-kiválasztási program keretében a 11-12 éves korosztály legígéretesebb versenyzői havonta egy napot régiós központokban készülhetnek majd felnőtt válogatottak segítségével, a 13-14 éveseknek évente három alkalommal tartanak egyhetes edzőtábort, míg a 15-16 esztendősek már a válogatott keretekben hajtanak azért, hogy a négy év múlva esedékes ifi-, majd a rá újabb négy évre rendezendő felnőttvb-n lemásolják Gyurta, Hosszú, Cseh és a többi mostani klasszis sikereit.

„A jelen láthatóan rendben van, úgyhogy most minden erőnkkel a jövőre koncentrálunk” – foglalta össze a cselekvési program lényegét Gyárfás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.