Minden Brazíliáé

„Rend és fejlődés: e szlogen jegyében zajlanak a 2016-os riói nyári olimpia előkészületei” – összegezte helyszíni tapasztalatait Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója, aki a múlt héten – Fábián László sportdirektor társaságában – három napot töltött Brazíliában.

A dél-amerikai ország aligha csupán sporttörténetének éli legfontosabb időszakát, hiszen jövőre labdarúgó-világbajnokságnak, míg a két évre rá következő ötkarikás játékok után, 2019-ben (mi már csak tudjuk...) Universiadénak ad otthont. Semmi csodálkoznivaló nincs tehát azon, hogy arrafelé már most minden az építésről és az újjáépítésről szól. Az olimpiai létesítmények kapcsán a vezérelv a fenntarthatóság, vagyis az, hogy a stadionokat és csarnokokat a láng kialudtával is használni, hasznosítani tudják. Az olimpiát négy központban rendezik majd, s érdekesség, hogy ezúttal egyetlen faluban szállásolják el az összes sportolót és sportvezetőt (Londonban három különböző centrumban laktak az akkreditáltak). A területen harmincegy, egyenként tizenhét emeletes épületet húznak fel, ezekben összesen 3604 – két-, három- és négyágyas – apartmant alakítanak ki. Az egyes sportági színhelyek 42 százaléka kevesebb mint három kilométerre található a falutól, s csupán minden ötödik létesítményhez kell húsz kilométernél többet utazni. Fábián elmondta: Brazíliában hetvenhét városban 184 előversenyt tartanak a megnyitóig, ám arról, hogy ezeket mely sportágakban, mikor és pontosan hol rendezik, egyelőre nincs információ. Miként jó néhány nemzetközi szövetség adós még a kvalifikációs szisztéma kidolgozásával is. „Adminisztrációs” ügyekben idehaza előrébb tart a munka, olyannyira, hogy két kajakossal, Szabó Gabriellával és Dombvári Bencével a tegnapi tájékoztató alkalmából írta alá a Gerevich-ösztöndíjhoz kötődő sportolói szerződést Szabó Bence MOB-főtitkár. A megállapodás keretében a legmagasabb kategóriába tartozó versenyzők, illetve edzőik havi négyszázezer forintos juttatást kapnak, a kedvezményezetteknek azonban kötelezettségeik is lesznek bőven; hogy mást ne mondjunk, a szigorú doppingellenes előírások megtartását illetően. Az elkövetkező hetekben hozzávetőleg hatszáz olimpiai kerettag és háromszáz tréner, egészségügyi dolgozó szignál hasonló szerződést, amelynek tartama mostantól a 2016-os esztendő végéig szól.

S hogy a készülődést nem lehet elég korán kezdeni, arra bizonyíték az is: Borkai Zsolt MOB-elnök és Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója szintén tegnap ellenjegyezte azt a 200 millió forintról szóló együttműködési dokumentumot, melynek nyomán a közszolgálati csatorna a bizottság médiapartnereként nemcsak közvetíti a riói – s persze jövőre a szocsi téli – játékokat, hanem folyamatosan promotálja is azt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.