Van Persie, van siker

A Manchester United és az Arsenal találkozója minden évben a Premier League fénypontjainak egyike.

Még a semleges futballdrukkerek is nehezen felejtik el az elmúlt évtized néhány kiemelkedő mérkőzését. A 2004-es manchesteri meccs például kitörölhetetlen része az angol labdarúgás történelmének. Akkor ért véget az „álmok színpadán” az „ágyúsok” negyvenkilenc meccsen át tartó veretlenségi sorozata, és a frusztrált vendégek pizzával dobálták meg Sir Alex Fergusont.

Frissebb élmény az észak-londoniak 2011-es 8-2-es összeomlása. A fővárosiak esélyei ezúttal jobbaknak mutatkoztak: a listavezető Arsenal nyolc ponttal állt jobban a bajnoknál. Nem szólva arról, hogy az első forduló óta nem veszített. Miközben Wenger Arsenal-szakvezető ötvenedik alkalommal próbálta felülmúlni a legsikeresebb angol teamet, a Sir Alexet váltó David Moyes irányítása alatt a „vörös ördögök” nem igazán találták meg magukat, ritkán képesek a legyőzhetetlenség benyomását kelteni.

Vasárnap délutánra mégis összeszedték magukat. Akármilyen tetszetősen játszott is az Arsenal, az MU kerekedett felül. A különbséget a Van Persie, Rooney duó jelentette. A 27. percben Rooney szögletét a magasra emelkedő holland exágyús bravúrosan fejelte Szczesny hálójába. A tizenegyedik forduló záróakkordját megelőző mérkőzések sem nélkülözték az érdekes fordulatokat. Kevés Chelsea-szurkoló aggódott a West Bromwich látogatása miatt.

A meccsen ismét szerepet kapott Eden Hazard, aki a Schalke elleni Bajnokok Ligája-találkozóról büntetésből távol maradt, miután engedély nélkül utazott el korábbi csapata, a Lille fellépésére, és még az útlevelét is elvesztette. A Stamford Bridge-i vendégek a könnyen felejthető első félidőben kitűnően szervezett védekezéssel fojtották el a házigazdák kezdeményezéseit. Röviddel a szünet előtt mégis vezetést szereztek a kékek: Eto’o újabb bizonyítékát adta gyors ész- és „lábjárásának”, amikor a saját kapuja előtt tétovázó Ridgewell elől elhalászta és Myhill hálójába vágta a labdát.

A második félidőben alaposan belelendült az Albion. Egy órája tartott a meccs, amikor az általában oly megbízható Cech előbb Long fejesével, újabb nyolc perc múlva pedig Sessegnon lövésével szemben volt tehetetlen. Még a 94. percben is 1-2-t mutatott a nagy tábla. Ez az eredmény Mourinho hatvanöt bajnoki mérkőzés óta tartó Stamford Bridge-i veretlenségi sorozatának végét jelentette volna. Ám Marriner bíró „megsajnálta” a becsvágyó orákulumot. Reid a tizenhatoson belül összegabalyodott az előre igyekvő Ramiresszel, aki a feltétlenül szükségesnél látványosabban zuhant a földre.

A kevéssé meggyőző tizenegyest az ellenségből hőssé avanzsáló Hazard értékesítette. A döntetlen alapos tulajdonosi letolástól mentette meg Mourinhót és embereit. A Liverpool 4-0-ra verte a Fulhamet, a Tottenham otthonában 1-0-ra kikapott a Newcastle-től, a Sunderland pedig 1-0-ra verte a Manchester Cityt, míg a Mauricio Pochettino szárnyai alatt brillírozó Southampton aHull 4-1-es legyőzésével BL-szereplést érő pozícióba került.

Az élmezőny: 1. Arsenal 25 pont, 2. Liverpool 23, 3. Southampton 22, 4. Chelsea 21, 5. Manchester United 20.

Mester és tanítványa: Moyes edző és Van Persie
Mester és tanítványa: Moyes edző és Van Persie
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.