Mennyi? Harmincöt!

A motoros világ vasárnap délután 1978 óta nem látott attrakciónak tapsolhatott. Akkor volt legutóbb példa arra, hogy újonc nyerje meg a világbajnokságot a királykategóriában: az amerikai Kenny Roberts bravúrját Marc Marquez ismételte meg.

A mutatvány már csak azért is figyelemre méltó, mert ez még Valentino Rossinak, a sportág korszakos zsenijének sem sikerült. Marquez nem csupán Roberts harmincöt évvel ezelőtti produkcióját ismételte meg, de a rekordok könyvébe is beírta a nevét: a húszéves versenyző lett minden idők legfiatalabb bajnoka. Pedig nem tőle várták a trófea szállítását. Az évad előtt a motorozásban jártas szakemberek azt találgatták: lesz-e egyáltalán ellenfele a Yamahát hajtó Jorge Lorenzo és a hondás Dani Pedrosa kettősének, miután az ausztrál Casey Stoner a múlt év végén visszavonult?

Az illetékesek persze rendre megemlítették a „Marquez gyereket” is, ám egy legyintéssel el is intézték: gyors, de még szeleburdi, tanulnia kell. Igaz, a többség azt is hozzátette: Marquez futamokat nyer majd. Arra azonban kevesen számítottak, hogy hatszor áll majd a dobogó tetejére. Összesen 334 pontot szerzett, tízzel többet, mint a múlt évben a Moto2-ben. Ráadásul a világbajnoki címet úgy hozta össze, hogy az idényzáró spanyol futam előtt két fordulóval kapitális hibát követett el Ausztráliában, s nullázott.

A MotoGP gumiszállítója rossz abroncsokat vitt, s a kerekek drámai gyorsasággal koptak. Ezért a szervezők csökkentették a futamtávot, és kötelezővé tették a motorcserét a tizedik körig. Marquez viszont csak a tizenegyedik körben váltott gépet, ezért kizárták. Ha nincs ez a közjáték, akár páholyból is nézhette volna az idényzáró futamot. Így viszont küzdenie kellett. Valenciába úgy érkezett, hogy ha negyedik lesz, akkor is őt ünnepli majd a motoros világ, függetlenül attól, hogy legnagyobb ellenlábasa, Lorenzo hanyadik helyen ér célba. Marquez hozta a kötelezőt: Lorenzo és Pedrosa mögött a harmadik helyen futott be.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mindkét fő riválisa megsérült az idény során. Lorenzo Assenben óriásit bukott, mindenki azt találgatta, hány hetet vagy hónapot kell kihagynia. Ehhez képest a spanyol még aznap este Barcelonába vitette magát, ahol megműtötték, majd visszatért Hollandiába. Sőt két nappal az operáció után ott volt a futam rajtjánál, s ami még fontosabb: értékes pontokat szerzett. A következő versenyen azonban megint elesett. A sérült vállát ütötte meg, a beépített titánlemezek elgörbültek. Az újabb orvosi beavatkozás elkerülhetetlen volt, ám a vasárnapi versenyen megint ott volt...

Csakhogy Lorenzo hősies viselkedése nem volt elég ahhoz, hogy Marquezt megelőzze. Az új közönségkedvenc felért a csúcsra. Nem véletlenül. Rossi például így beszélt róla: „Átkozottul gyors kis rohadék.” Az eredmények alapján úgy tetszik: nem tévedett.

Marquez-mámor
Marquez-mámor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.