Utánpótlás: Nem mindenütt robotmunka

„A bevásárlásig még néhány embert meg kell vernünk!” Gálos Tamás, a bajai ökölvívó-szakosztály edzője ezzel a humoros hozzászólással adta meg az alaphangját az utánpótlássportot fókuszba helyező konferenciának.

A szpíker arról érdeklődött a trénernél, hogy a klub mire költötte az eseményt szervező utanpotlassport.hu, a Magyar Olimpiai Bizottság, valamint a főszponzor által közösen életre hívott A hónap műhelye díjjal járó félmillió forintos vásárlási utalványt. A válasz jelezte: első a munka. És ez a felelet a nap konklúziójaként is megállja a helyét.

Merthogy a színvonalas rendezvényen fellépő előadók Róth Kálmán kézilabdatrénertől Ocskay Gábor jégkorongmenedzserig, Szalai László futballedzőképzés-vezetőtől Gyulai Márton atlétikai szövetségi főtitkárig egyaránt hangsúlyozták: a kiemelt kormányzati figyelem és támogatás lehetőséget nyújt a régi álmok megvalósítására, ám ehhez sokat és magasabb színvonalon kell dolgozni. Borkai Zsolt MOB-elnök, a konferencia fővédnöke szintén arra hívta fel a figyelmet: „A több pénz nem önmagától hozza meg a sikert, és már most láthatók minőségi különbségek az egyes sportági programok között.”

Mindemellett hallhattunk a kölyköknek szánt atlétikai programról, amelyet a szövetség történetének legfontosabb projektjeként mutattak be, s megtudhattuk, milyen komoly szakmai előrelépést jelentett, hogy az ifjú székesfehérvári hokisok nemzetközi ligában edződhettek.

Az ugyanakkor több hozzászólásból is kiderült, hogy az úgynevezett látványsportágak támogatóinak társaságiadó-kedvezményt nyújtó jogszabály a sportrendszer működésének nélkülözhetetlen pilléré vált, s kivezetése esetére – egyelőre – nincsen B terv. Persze aktuálisan nem is gondolkodik senki a program törlésén, ám így is akad olyan jogszabály-módosítás, ami gondot okoz.

Róth arra hívta fel a figyelmet, hogy „az iskolák államosítása” nyomán alapvetően változott meg a struktúra, és a reform után a győri női kézilabdázók bázisának tekintett szakközépiskolában kevesebb sportosztály indulhat. A tréner hozzátette: már zajlanak tárgyalások az ügyben, így elképzelhető, hogy „átmeneti üzemzavarról” van szó. Szalai sem finomkodott, amikor közölte: az akadémiákra olykor „futni nem tudó, robotzsaru mozgású gyerekek érkeznek”.

A megannyi korábbi sportolót és neves trénert – Güttler Károly olimpiai ezüstérmes úszótól Kiss Lenke korábbi válogatott kosárlabdázóig – „felvonultató” érdeklődők sok egyébről hallhattak még. Mert a harmadik alkalommal megtartott esemény újra csak azt igazolta: az utánpótlássportról nem lehet eleget beszélni.

Bár mindenki tudja: nem elég csupán beszélni róla.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.