Nadal nevet az év végén

Mielőtt még szó érné a ház elejét: ne feledkezzünk meg arról, hogy az évzáró londoni tenisztornán párosban is világbajnoki címért viaskodnak. Nem is akárhogyan, s nem is akárkik… Nyolc duó húzza a talpalávalót, ráadásul olyan pörgős ritmusban, hogy nem győzünk csodálkozni. A párosjáték amúgy is látványos, élvezetes, hát még, ha ilyen mesterek tartanak bemutatót.

Az O2 Arénában a napi két egyéni derbihez a rendezők két párost illesztenek a programba, igazi csemegét kínálva a teniszkedvelőknek. Láthattuk például a világelső amerikai Bryan ikreket drámai csatában veszíteni a Dodig, Melo horvát, brazil társulás ellen (6:3, 3:6, 8-10), vagy a Paes, Stepanek in diai, cseh kettőst brillírozni a Peya, Soares osztrák, brazil egység elleni thrillerben (6:3, 5:7, 10-8). A győztes duóról tudni kell, hogy tagjai nem éppen kezdők e szakmában: Paes mester már betöltötte a negyvenediket, s tizennegyedik alkalommal próbálkozik a világbajnoki cím megszerzésével. A honfitárs Bhupathival háromszor, a szerb Zimonjics társaként egyszer volt finalista, ám a 35 esztendős cseh oldalán most a trófea megszerzését tűzte ki célul.

Hasonló tervekkel érkezett az angol fővárosba a címvédő Novak Djokovics is, aki kedd esti csoportkörös bemutatkozásán a tizenkétszeres vb-résztvevő, hatszoros világbajnok Roger Federert kapta ellenfélül. A két volt világelső csatája valóban megért egy misét… A duellum 2 óra 22 percig tartott, és a végén a szerb 6:4, 6:7, 6:2-es győzelemmel vonulhatott pihenni. „Ennél nehezebb rajtfeladatot aligha lehet elképzelni” – sóhajtott fel a mérkőzés után Djokovics, aki a folytatásban sem lazíthat, hiszen csütörtökön a trófeáról álmodozó 2009-es finalista Del Potro, a csoportkör zárásaként pedig a győzelemre éhes francia Gasquet vár rá. Ami pedig a svájci professzort illeti: nos, Roger király nem játszott rosszul, de az elődöntőbe jutáshoz többet kell mutatnia. S érdekes módon nem ott volt a gyenge pont a tavalyi finálé újrajátszott meccsén, ahol gondolnánk. A 32 esztendős svájci tökéletes erőnlétben küzdötte végig a maratoni ütésváltást. Ám játékának két erős, mondhatni támadhatatlan eleme ezúttal alacsony fordulatszámon működött: adogatásai könnyen kezelhetően landoltak, tankönyvbe illő védhetetlen tenyeresei pedig nem voltak hatékonyak. Tegyük gyorsan hozzá: az ő szintjéhez képest.

Nem termett babér a mezőny másik helvét szereplőjének, az újonc Stanislas Wawrinkának sem, aki győzelemmel érkezett ugyan a szerdai fellépésre, ám a világelső Rafael Nadal túl kemény dió volt számára. A „bedarálástól” azonban igencsak távol állt a spanyol, aki csak két küzdelmes tie-break után, csaknem két és fél órás ádáz harcban nyert 7:6, 7:6-ra. Mindez azt is jelentette, hogy Nadal már elődöntős, s egyben az év végi ATP-rangsor első helyezettje, Wawrinka pedig az igencsak megsüvegelendő helytállás „jutalmaként” azzal vigasztalódhat, hogy Ferrer ellen a csoportkör utolsó fordulójában még kiharcolhatja a legjobb négy közé jutást.

A lapzártánk után véget ért Ferrer–Berdych összecsapást követően ma Federer–Gasquet (15 óra) és Djokovics–Del Potro (21) mérkőzéssel folytatódik az ATP-világbajnokság.

Nadal: első a négyben
Nadal: első a négyben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.