Három ász a pakliban

Nyolcan toporognak a rajtnál, igazából mégis csak hármójukról szól a történet. A teniszvilág arra kíváncsi, megvédi-e címét Novak Djokovics, ünnepelhet-e először világbajnokságot a csodálatos évet maga mögött tudó Rafael Nadal, vagy megszerzi-e hetedik vébécímét a pocsék szezont jegyző Roger Federer.

A mától jövő hétfőig tartó évzáró Mestertornára, a Barclay’s ATP World Tour Final elnevezésű londoni sztárparádéra az esztendő legjobb nyolc férfi teniszezője kap meghívást, a kiválasztás objektív (a világrangsor élcsoportja a résztvevő, kivéve a hátműtét után lábadozó, a lista 4. helyén álló angol Andy Murrayt), a színvonal garantált, mégis mellékszereplőnek minősül a nagy trió mögötti öt másik klasszis. A fenti megállapítás azért tetszik valósnak, mert matematikailag előfordulhat ugyan, hogy az említett kvintettből kerül ki a világbajnok, ám igencsak nagy szenzáció lenne, ha nem a Nadal, Djokovics, Federer hármas valamelyike vinné haza a trófeát a greenwichi O2 csarnokból.

Láttunk persze már karón varjút, s botorság lenne alapból lenullázni a 2009-es vb-döntős argentin Juan Martin Del Potro esélyeit, az ötszörös világbajnoki szereplő (s 2007-es finalista) David Ferrer derekas fáradozásait, a zsinórban negyedszer az elit nyolcasban helyet foglaló cseh Tomas Berdych megbízhatóan jó teljesítményét, a csúcstalálkozóra 2007 után ismét jegyet váltó francia Richard Gasquet visszatérését, vagy a vb-n először vitézkedő svájci Stanislas Wawrinka próbálkozását – de…

Nem tőlük várható a nagy eredmény, még akkor sem, ha a csoportmeccsek során vélhetőleg igencsak megküzdenek majd minden egyes pontért, minden egyes nyereménydollárért (a tartalék francia Jo-Wilfried Tsonga 80 ezres készenléti díjjal számolhat, a szereplők fellépti díja 142 ezer dollár, a csoportkörben minden győzelem még ugyanennyit ér, az elődöntős siker 445 ezerrel gyarapítja a számlát, a döntő megnyerése 920 ezret kóstál, kiszámolható tehát, hogy a veretlen világbajnok csaknem kétmillió dollárt markolhat fel).

Akárhogy is csűrjük-csavarjuk, nem valószínű, hogy az idén olyan csoda történjék, mint 2005-ben, amikor az argentin David Nalbandian hajózott be a célba elsőként a sztárok oldalvizén, vagy 2009-ben, az orosz Nyikolaj Davigyenko világbajnoksága idején. Az elmúlt egy évtizedben rajtuk kívül csak két másik teniszezőnek osztottak lapot a vb-n: Djokovics 2008-ban és 2012-ben diadalmaskodott, Federer pedig 2003 (Houstonban Agassi ellen nyerte első döntőjét) és 2004, 2006 és 2007, valamint 2010 és 2011 világbajnoka.

Na, erről van szó! A vb-k két főszereplője továbbra is nagy esélyesnek számít, s mellettük ott van az esztendő legjobbja, a világrangsort vezető Nadal. Egyforma eséllyel rajtolnak valamennyien. S mielőtt még a Nole-, Rafa- és Roger-drukkerek felhorkannának az „egyenlősítés” miatt, máris elővezetjük, miért látszik a rajtnál kiegyensúlyozott erejűnek a trió akkor is, ha igencsak eltérő „előélettel” érkeznek a londoni startvonalhoz.

Nadal esetében abszolút pozitívumnak számít az idei lendület, a ragyogó eredménysor. Hét hónapos sérülés, kihagyás után februárban tért vissza a pályára, s láthattuk, hova kapaszkodott. Világelsőként zárja az évet, meccsmérlege 68 győzelem és 5 vereség, immár nyolcszoros Roland Garros-bajnok lett, s nyert még további 9 nagy tornát, kasszírozott vagy 11 millió dollárt. Arra pedig ki emlékszik, hogy Wimbledontól zsinórban második esztendeje rajtvereséggel búcsúzik: tavaly a cseh Lukas Rosol, az idén a belga Steve Darcis győzte le a legjobb 64 közé jutásért.

A spanyol rangsorelső mostani világbajnoki esélyeit csökkenti, hogy e tornára, az évzáró megméretésre mindig kicsit fáradtan érkezik (a párizsi torna szombati elődöntőjét el is veszítette Ferrer ellen 6:3, 7:5-re), hagyományosan nem remekel: noha helyezése alapján 2005 óta állandóan jogosult a részvételre, háromszor kihagyta a vb-t, kétszer a csoportkör volt a végállomás, kétszer az elődöntő, s „csupán” 2010-ben jutott el az aranykapuba, ám akkor kikapott Federertől.

Hasonló év végi lekapcsolás aligha érzékelhető a svájci professzornál, aki igencsak beosztja energiáit, s szinte tudományos módon tervezi a felfutást. Az idén azonban feltűnően sok porszem került a gépezetbe, mindössze egy tornagyőzelmet jegyzett (Halle), Ausztráliában az elődöntőben Murray, a párizsi negyeddöntőben Tsonga, a US Open 4. fordulójában Del Potro vette el Grand Slam-győzelemmel kapcsolatos álmait, s év közben olyanok is megtépázták nimbuszát, mint az ukrán Sztahovszkij (Wimbeldonban), a német Brands, az argentin Delbonis, a francia Benneteau, a japán Nisikori, vagyis azok, akiktől azért nem illik kikapni… A 40-14-es idei meccsmérlegére sem lehet feltétlenül büszke.

Menesztette edzőjét, kicserélte ütőjét is, s az év végére felturbózta önmagát. Bázelben már döntőt játszott, nívós meccsen kapott ki Del Potrótól, akinek a most zárult párizsi tornán adta vissza a kölcsönkenyeret… Ugyanilyen visszavágóra készül most Londonban is, ahol kedd este a címvédő Djokovics ellen lép pályára első meccsén (s egyben a tavalyi döntő „ismétlésén”). A szerb ellen szombaton Párizsban elődöntőt játszott (szett előnyből veszített: 4:6, 6:3, 6:2), ám Federer lélekben már az angol fővárosban járt, s úgy gondolta: 32 esztendősen jól jön a vb kezdetéig egy kis pluszpihenő.

Más kérdés, hogy a szerb erejét, vasakaratát ismerve, neki aligha lesznek fizikális gondjai a szupertornán. Nem beszélve arról, hogy rá még vár egy fontos házi feladat: közvetlenül a világbajnokság után Belgrádban lesz a Csehország elleni Davis Kupa-döntő. S noha Djokovics azon játékosok közé tartozik, akik nem ismernek fontos és kevésbé fontos meccset, ezúttal a nemzeti hős (akiről a napokban nevezte el hazája új légitársasága, a Serbian Airways a flotta első gépét) tudat alatt vélhetőleg az otthoni szárnyalásra voksolna, ha választania kellene a címvédés vagy a DK-elsőség között.

A londoni vb ma (magyar idő szerint 15 órakor) a Berdych–Wawrinka meccsel kezdődik, este pedig Gasquet és Del Potro (21 óra) csatázik. Kedden Nadal–Ferrer spanyol mérkőzés lesz a délutáni menüben, s este jön a főétel, a Djokovics–Federer rangadó. Szombatig hasonló időrend szerint zajlanak a csoportmeccsek (kiegészítve naponta a páros vb két-két találkozójával is), vasárnap lesznek az elődöntők, s november 11-én, jövő hétfőn este kezdődik a világbajnokság döntő ütközete.

A vb csoportbeosztása. A: Nadal (1. kiemelt), Ferrer (3.), Berdych (5.), Wawrinka (7.). B: Djokovics (2.), Del Potro (4.), Federer (6.), Gasquet (8.)

A párizsi torna döntőjében: Djokovics–Ferrer 7:5, 7:5.

Djokovics megnyerte a párizsi tornát. De mi lesz Londonban?
Novak Djokovic of Serbia poses with his trophy after defeating David Ferrer of Spain in their final match at the Paris Masters men's singles tennis tournament at the Palais Omnisports of Bercy in Paris, November 3, 2013. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE - Tags: SPORT TENNIS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.