Ezerötszázért hatezer-ötszáz

Nem volt olyan régen, hogy ne élhetne élénken az emlékeinkben a férfi kézilabda-világbajnokság januári döntője, amelyet úgy nyert meg 35:19-re a házigazda spanyol válogatott Dánia együttese ellen, hogy elképesztő fölényét még az eredményjelzőn megmutatkozó irtózatos különbség sem adta vissza hitelesen.

Parádé vagy inkább – a barcelonai helyszín okán – fieszta volt a javából Raul Entrerrios és társainak produkciója, s persze nemcsak a vb utolsó meccsén, hanem a klasszis különítmény szinte valamennyi fellépésén. Nos, az év eleji „fölvezetés” megtette a hatását: a ma délután negyed öttől (Duna TV, 16.10) zajló magyar–spanyol barátságos mérkőzésre az összes jegy elkelt a debreceni Főnix Csarnokban.

Ez hozzávetőleg hatezer-ötszáz nézőt jelent, ami egy tét nélküli találkozó esetében legalábbis imponáló szám. Ugyanakkor csodálkoznivaló több okból sincs rajta. Noha Debrecen tradicionálisan a sportág hazai bázisainak egyike, az ilyen rangú események vendéglátói tisztére egyáltalán szóba jöhető létesítmények közül a Főnix Csarnok az, amely időtlen idők óta nem adott otthont igazi „hírverő” meccsnek. Ráadásul 1500 forintért értékesítették a tiketteket, ami egy közepes mozijegy árának felel meg...

– Noha a világbajnok nyári meghívása óta bíztunk a telt házban, hallgattunk a helyi szervezőkre, akik meggyőztek bennünket: Debrecen nem Budapest vagy Veszprém, itt nem lehet három-négyezer forintot elkérni egy belépőért – magyarázta érdeklődésünkre Ágai Kis András, a szövetség kommunikációs igazgatója. Hozzátette: – Utólag már bánkódunk kicsit, mert napok alatt elfogyott az összes jegy, s talán nem lett volna más a helyzet magasabb ár esetében sem. S valóban, a zsúfolt lelátókra a vendég kiléte, a sportág jelenlegi legerősebb válogatottja eleve garanciát jelentett – gondolnánk, ám Ágai Kis szerint ez nem feltétlenül van így.

– Nehéz megítélni, mi vonzza inkább a tribünökre az embereket: a bámulatosan jó spanyol együttes, a világbajnokságon nyolcadik helyezett magyar csapat, vagy az esemény maga. Azt hiszem, a helyes válasz az is-is. Hogy az ibériaiak mennyire komolyan veszik a januári, dániai Európa-bajnokságra készülődő vetélytársak első előkészületi programját, azt mutatja: vb-aranyérmes keretükből tizennégy játékost neveztek a találkozóra.

Itt lesz a Vajdaságból elszármazott kapus, Sterbik Árpád, a Barcelona három sztárja, Victor Tomas, Entrerrios és Dani Sarmiento, a Kielce beállósa, Julen Aguinagalde, a PSG lövője, Antonio Garcia és a többi nagy spíler, mégis azt kell mondani: olyan emblémával nem büszkélkedhet a spanyol társulat, mint a Nagy Lászlót fölvonultató magyar alakulat. Ezt maga Entrerrios, a világbajnok gárda csapatkapitánya is elismerte:

– Nálunk nincsenek nagy sztárok, különleges egyéniségek, ám igazi közösséget alkotunk, és alighanem ez a titkunk. Együtt vagyunk igazán nagyok, és ezt meg akarjuk mutatni Debrecenben is. Hamár itt tartunk, kérdés, hogy a riválisok mennyit fednek fel kártyáik közül, hiszen – s ezt a mérkőzés lekötésekor még nem lehetett tudni – a két hónap múlva kezdődő Eb-n a két együttes egymás ellen vívja az izlandiakkal és a norvégokkal kiegészülő csoport nyitómeccsét, s ez a tény önmagában is némi pikantériát ad az összecsapásnak. Akárhogyan lesz is, mérget vehetünk rá: a két csapat tegnapi zárt kapus gyakorlása után ma délután kivételes csemege vár a sportági rajongókra.

Budapest–Ljubljana párharc

A kormány támogató szándékának megerősítéséről tárgyalt Simicskó István sportért és i úságért felelős államtitkár az Európai Kézilabda Szövetség, illetve a 2013–2014-es női Bajnokok Ligája négyes döntőjének megrendezésére közös pályázatot benyújtó hazai szövetség és a Hungarofest Nonprofit K . képviselőivel. Budapest vetélytársa Ljubljana, a helyszínt november 20-án jelölik ki.

Aki a magyarok közül a legjobban ismeri a spanyolokat: Nagy László
Aki a magyarok közül a legjobban ismeri a spanyolokat: Nagy László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.