Negyven, nem semmi

Harminckettőről negyvenre emelné a labdarúgó-világbajnokságon szereplő válogatottak létszámát 2018-tól Michel Platini, az UEFA elnöke.

A francia sportvezető szerint nem az európai csapatok kárára kell módosítani, hanem bővíteni szükséges a mezőnyt. (Joseph Blatter FIFA-elnök a múlt héten azt mondta: több afrikai és ázsiai együttes részvételére van szükség, de a svájci elöljáró nem beszélt létszámemelésről.) Platini úgy véli, két-két afrikai, ázsiai és amerikai, valamint egy-egy európai és óceániai csapat tartozhatna a plusz nyolcak közé.

A mostani rendszerben a harminckét együttes közül tizenhárom szerepelhet Európából, öt Afrikából, egyaránt négy vagy öt Ázsiából és Dél-Amerikából, három vagy négy Közép- és Észak-Amerikából, míg az óceániai térség maximum egy csapatot delegálhat a vb-re.

A világbajnokságok történetében kizárólag európai vagy dél-amerikai képviselő hódította el az aranyérmet (tíz, illetve kilenc alkalommal). Olaszország négyszer, Németország háromszor, Anglia, Franciaország és Spanyolország egyszer-egyszer, míg Brazília ötször, Argentína és Uruguay egyaránt kétszer volt győztes. (Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.