Verhetetlen Williamsé a világ

A női tenisz királynője, Serena Williams a kínai Li Na 2:6, 6:3, 6:0-ás legyőzésével megvédte világbajnoki címét: 2001, 2009 és 2012 után ismét megnyerte a WTA évzáró mestertornáját.

A harminckét esztendős amerikai a vereség nélküli isztambuli produkcióért 2 145 000 dollárt kapott. Az már a döntő előtt tisztázódott, hogy az év végi rangsort nem befolyásolja a mérkőzés eredménye: miként 2002-ben és 2009-ben, 2013-ban is Serena fejezi be az évadot az első helyen, s ezzel felzárkózik Hingis és Henin (3-3 hasonló elsőség) mellé, de még elmarad Graftól (8), Navratilovától (7), Everttől (5), Davenporttól (4).

Az is biztos volt, hogy Li Na az idén negyvenesztendős WTA történetének első ázsiai dobogósa: harmadik helyezésével a japán Date-Krumm rekordját adta át a múltnak. Ami az Isztambultól három esztendő után búcsúzó, jövőre Szingapúrba átköltöző vb-t illeti, az elődöntő előtt sokan gondolták úgy, hogy a két évvel ezelőtti győztes meg tudja ingatni a rendíthetetlen kínait, ám a cseh Kvitova simán kikapott Li Nától (6:4, 6:2).

A másik meccsen Williams teljesítette a kötelező feladatot, bár volt olyan szakasza a meccsnek, amikor azt hihettük, vége az amerikai álomnak, mert Serena – rejtélyes sérülése miatt – csak kóválygott a pályán, s már-már a visszalépésen gondolkodott. Aztán megrázta magát, és 6:4, 2:6, 6:4-ra verte Jankovicsot. A szerb azzal vigasztalódhatott, hogy az egész mezőnyben egyedül ő tudott szettet nyerni a két finalista ellen.

Háromjátszmás volt a döntő is. Noha a csúcstalálkozó résztvevőinek egymás elleni örökmérlege 9:1-es, elsöprő amerikai fölényt mutatott, kemény pályán mindkét versenyző egy győzelmet jegyzett: Li Na még 2008-ban, Serena pedig a múlt évi vb csoportkörében nyert. A legyőzött akkor úgy vélekedett: hiába húzott el 4:1-re, érezte, csak akkor van esélye, ha századmásodpercekre sem veszít koncentrációjából.

Tavaly szűk félórányi összpontosításra volt ereje, most másfél órán át tudta életben tartani reményeit. Ám 6:2 és 3:6 után 0:6 következett...

Az egyesben elmaradt az ázsiai bravúr, a kettősöknél azonban egy furcsa kínai pár szerezte meg a hatalmas kontinens első WTA-világbajnoki címét. A népköztársaságot képviselő Peng Shuai és a tajvani színekben szereplő Hszieh Su-Wei a teniszpályán egyesítette a politikailag megosztott kínaiakat, s az idei wimbledoni bajnok duó a vb döntőjében is diadalmaskodott (6:4, 7:5 az orosz Makarova és Vesznyina ellen).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.