Neki négy?

„Ideje elgondolkodnia a váltáson. Azon, hogy az ötödik vb-címét talán már egy másik csapattal kellene megszereznie.”

A hétszeres világbajnok, Michael Schumacher javasolta ezt a napokban honfitársának, barátjának, Sebastian Vettelnek (Red Bull). Vagyis a tavaly visszavonult klasszis is beállt azok sorába, akik Vettelt már az előtt négyszeres bajnokká nyilvánították, hogy hivatalosan megszerezte volna az újabb elsőséget...

Persze ahogyan más, úgy Schumacher sem kockáztatott túl sokat ezzel a jóslattal, hiszen Vettel – négy versennyel a szezon vége előtt – akkora előnnyel érkezett a hét végi Indiai Nagydíj helyszínére, hogy szinte már szándékosan sem tudná elveszteni a világbajnokságot. Esélyeiről elég talán csak annyit mondani: idei legnagyobb riválisa, Fernando Alonso (Ferrari) szereplésétől függetlenül vasárnap már akkor is minden idők legfiatalabb négyszeres világbajnoka lesz, ha ötödik helyen ér célba.

Ha pedig a spanyol pilóta nem végez a harmadiknál jobb helyen – ami azért nem lenne teljesen váratlan a szezon végére mind jobban „kifulladó” Ferraritól –, akkor Vettel úgy is ünnepelhetne, ha pont nélkül zárná a futamot. Arra viszont – ha nem történik baleset, technikai hiba – elég csekély az esély, hogy ilyen borzalmas eredménnyel zárja a derbit. Az idén eddig megrendezett tizenöt futam közül – a szezon eleji formaingadozás ellenére is – kilencet megnyert, az utóbbi öt nagydíjon pedig megszakítás nélkül győzött.

Ráadásul az Újdelhi közelében található, bő öt kilométer hosszú pályán, ahol 2011-ben rendeztek először futamot, mindkét eddigi nagydíjat megnyerte. A pénteki szabadedzések pedig azt jelezték: nem csak a papírforma szerint ő a legesélyesebb. Az első és a második szabadedzést könnyedén, fölényesen nyerte csapattársa, Mark Webber előtt. Jó formában hajtott Romain Grosjean (Lotus) és Lewis Hamilton (Mercedes) is, a francia és a brit pilóta mindkét tréningen az első ötben végzett. Alonso viszont egyik edzésen sem remekelt, ráadásul a második tréningen technikai gondok is adódtak a kocsijával.

Mindez persze valójában mellékes is, hiszen a spanyol pilóta lényegében már három futammal ezelőtt elismerte, hogy elszálltak az esélyei. Így a kérdés a holnapi futam előtt tényleg már csak az: „meddig húzza” még a végjátékot Sebastian Vettel, illetve megadatik-e a német pilótának, hogy a dobogó legfelső fokán ünnepelje majd vasárnap az újabb, negyedik világbajnoki címét?

Nem a győzelmet magyarázza: Vettel szakmai előadása
Nem a győzelmet magyarázza: Vettel szakmai előadása
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.