Másfél százados történet

Az Angliára oly jellemző önkritikus, ironikus hangon emlékezik meg létrehozásának százötvenedik évfordulójáról a Football Association, a helyi futballszövetség.

Ma este a Southampton–Fulham mérkőzés után abban a Covent Garden-i, manapság Grand Connaught Rooms néven működő szállodában tartják a dicsőséges pillanatok emlékét is felelevenítő fényes bankettet, amelyben a szervezetet alapították. Az FA a történelem fintoraként értékeli, hogy a professzionális labdarúgás hőskora olyan londoni klubok találkozójával kezdődött, melyeknek többsége az uniós rögbiben végezte. A résztvevők közé tartozott a Civil Service, a köztisztviselői kar, a Crusaders, a keresztes vitézek vagy a No Names, azaz a névtelenek együttese.

Igaz, a listán szerepel a Premier Ligába az idén visszakerült Crystal Palace is. A Football Association „születésnapi fesztiválsorozata” lényegében egész évben tartott, s olyan csemegéket tartalmazott, mint a válogatott Brazília, Írország és Skócia elleni találkozója. Sokan talán nem bánták volna, ha a világbajnoki selejtezőkkel is terhelt évben Anglia visszavághatott volna a magyar válogatottól közel hatvan évvel ezelőtt, 1953. november 25-én a Wembley stadionban elszenvedett 6-3-as vereségért.

Brit újságírók tréfásan úgy szokták jellemezni a „szép játék” szülőhazájának győzelmi sorozatát megtörő kudarcot, hogy a magyarok azóta elfelejtettek futballozni, az angolok pedig soha nem tanultak meg. A bírálat élét a kerek évfordulón feltétlenül tompítja a tény, hogy a „háromoroszlános” együttes csoportelsőként kvalifikálta magát a jövő évi brazíliai világbajnokságra.

Egyébiránt a jubileumi meccsek közül kevés ragadta meg annyira a rajongók fantáziáját, mint a napokban a Buckingham-palota parkjában megrendezett meccs az FA-t létrehozó tizenegy team egyetlen túlélője, a Civil Service FC és az 1875-ben alapított Polytechnic FC között. Az ötlet nem mástól, mint Vilmos hercegtől, a szervezet jelenlegi díszelnökétől származott, aki kifejezetten örülhetett, hogy az alkalom ürügyén kimaradhatott egy-két pelenkacseréből. Cambridge hercege a köztisztviselők 2-1-es vereségével végződött meccsen leginkább attól tartott, hogy egy nagyobb lövéstől esetleg betörik a nagymama ablaka.

Vilmos herceg és az FA nemrégiben kinevezett új elnöke, a korábban a BBC-t is irányító Greg Dyke – a remények szerint – új lendületet adhat a szervezetnek, melynek közelmúltja nem mentes az ellentmondásoktól és botrányoktól. Miközben a sportág „alapító atyja” egyetlen világbajnoki címet, az 1966-ban a Wembleyben megszerzettet mondhatja magáénak, szövetségi kapitányainak indiszkréciója megannyi alkalommal bejárta a világsajtót. Glenn Hoddle a fogyatékkal élőket sértő megjegyzése, Fabio Capello John Terry válogatott csapatkapitányi címétől való zavaros megfosztása miatt hagyta el idő előtt pozícióját, míg kettőjük között a nemzeti tizenegy első külföldi szakvezetője, Sven-Göran Eriksson szexuális kicsapongásai miatt került a lapok címlapjára.

A kedélyeket alaposan felborzolta a Wembley 2007-ben befejezett átépítésének közel 800 millió fontos költsége, még ha a 90 ezer nézőt befogadó létesítmény London városképének meghatározó részévé vált is. Nehezen felejthető a Football Association teljes sikertelensége a 2018-as futball-vb rendezéséért vívott kampányban. Miközben a Downing Street 10. támogatásával felvértezve a szövetség teljes erőbedobással és sokmilliós költséggel küzdött a tornáért, a FIFA döntéshozói egyetlen árva szavazattal sem jutalmazták erőfeszítéseit.

Már hűlhetett a ma esti díszvacsorához előkészített pezsgő, amikor az angol válogatott teljesítményének javítása céljából gründolt új szakbizottság összetétele is bajt hozott a szövetség fejére. A tízfős tanácsadó testületből az utolsó percig hiányoztak az etnikai kisebbségek és a nők képviselői. Az országos felháborodás nyomán végül a volt csapatkapitány, Rio Ferdinand, a Manchester United védője meghívást kapott a munkacsoportba. Mindenesetre a Football Association szeretné elérni, hogy a születésnapon ne a múltbeli problémákról, hanem az eredményekről essék szó. Például az imponáló számokról: a labdarúgásban több mint 400 ezer önkéntes működik, hétmillió futballistát, 300 ezer edzőt és 27 ezer játékvezetőt tartanak számon. Ott tényleg nagyban játszanak.

Hajrá, Anglia! Lelkes szurkolók a lelátón
Hajrá, Anglia! Lelkes szurkolók a lelátón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.