Madridi turista Madridban

A madridi Puskás-hetek keretében csütörtök este rendezett konferencia díszvendége volt; már ha vendégnek nevezhető az, akinek a Bernabeu stadion a második otthona. A spanyol főváros már-már mitikus arénájában a királyi klub megannyi futballistalegendájának egyikével beszélgettünk.

− Nekünk, magyaroknak az Amancio keserű név!

− Tényleg? Miért?

− Mert 1964-ben, az Európa-bajnokság elődöntőjében...

− Ne folytassa, már tudom. Noha nem volt szabad veszítenünk, hiszen hazai pályán, a Bernabeu stadionban találkoztunk a magyarokkal, nehéz, nagyon nehéz meccset játszottunk velük. Csak a kétszer tizenöt perces hosszabbításban szereztük meg a győztes gólt...

− Szereztük?

− Én rúgtam, de mi értük el.

− Azt hiszem, pályafutása legfontosabb pillanatainak egyike volt az a 2-1-es gól.

− Főként, hogy megnyertük a döntőt is. Nem akármilyen diadalt ünnepelhettünk: utóbb negyvennégy évig, 2008-ig kellett várni arra, hogy Spanyolország válogatottja újra Európa-bajnok legyen.

− Annak a 64-es csapatnak a támadósorában ön képviselte egyedül a Real Madridot. Nem sokszor fordult elő, hogy a királyi gárda egyetlen csatárt delegált a válogatottba!

− Ezen még nem tűnődtem, de most, hogy mondja... Pereda ugyan játszott a RealMadridban is, ám hatvannégyben már a Barcelonához tartozott, és Marcelino meg Lapetra a Zaragoza játékosa volt. Még az irányító Suarez sem közülünk került ki, hiszen Milánóból jött haza az Eb-re, s az Internazionale előtt a Barcelonában futballozott.

− Pedig a Real Madrid akkor sem gyengélkedett, sőt... Hatvanegy és hatvanöt között öt bajnoki címet nyert sorozatban, majd hatvanhatban elhódította a BEK-et, hat év pauza után, a klub történetében hatodszor. Hosszú volt az a szünet?

− Gondolom, azt várja, hogy igennel felelek. Ám a válaszom: nem. Mert hatvanhat után harminckét esztendő telt el a hetedik BEK-győzelemig. Amúgy különleges volt az a hatvanhatos csapat...

− Mitől?

− Attól, hogy a döntőben szereplő tizenegy minden tagja – idősebb Ma nuel Sanchistól Zocóig, Pachintól Grossóig, Pirritől Gentóig – spanyol volt. Bár lehet, hogy nem jutunk olyan messzire, ha az akkor már harmincnyolc éves Puskás Pancho az első fordulóban nem lő négyet a Feyenoordnak...

− Mi maradt meg a leginkább önben a brüsszeli döntőről?

− Nem az egyenlítő gólom. Hanem az, hogy a belgrádi Partizan elleni 2-1-es győzelmünk után úgy kocsikáztunk körbe egy nyitott buszon Madridban, mintha turisták lennénk.

− Rióban is élvezhette a napfényt...

− Az megint csak felejthetetlen: hatvannyolcban a brazilok ellen futballozhattam a Maracanában a világválogatott tagjaként. Négy magyarral, Alberttel, Farkassal, Novákkal, Szűccsel együtt... Kérdezhetek most én valamit? Mi van a magyar labdarúgással?

− Hosszú történet ez, senor Amancio... Inkább azt mondja meg: a nagy idők mércéjével milyennek látja a mai Real Madridot?

− A potenciál megvan benne, de még alakulnia kell.

− Mi lesz szombaton Barcelonában?

− Már az 1-0-ás győzelemnek is örülnék. De az 1-0 nem én műfajom: legyen csak 4-2 ide!

Egy pazar kiállítás képei

Ünnepélyes keretek között nyitották meg pénteken a Real Madrid otthonában, a Santiago Bernabeu stadionban a Puskás-kiállítást, amely az Aranycsapat kapitányának pályafutását mutatja be. A gyűjteményben föllelhető az olimpiai arany-, s a világbajnoki ezüstérem, miként láthatók a BEK- és spanyol bajnoki trófeák is. A látványos tárlaton, amely november 25-ig, a múlt évszázad mérkőzésének, a 6-3-as londoni magyar–angol találkozónak a hatvanadik évfordulójáig tart nyitva, folyamatosan vetítik a Puskás Hungary című filmet. (MTI-jelentés)

-
FOTÓ: PUSKASAKADEMIA.HU TAKÁCS JÓZSEF
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.