Száguldó Serena

A női teniszezők évzáró tornáján, a nyolc mesterhölgy isztambuli vetélkedőjén a keddi nyitányt követően sokáig minden a várakozásnak megfelelően zajlott. A zöld jelű kvartettben a világelső Serena Williams könnyed ujjgyakorlat formájában intézte el a német Kerber kisasszony elleni fellépését. A másik csoportban az olasz Errani gyors egymásutánban begyűjtött két vereséget (az Australian Open-bajnok Azarenka, s a korábbi Roland Garros-nyertes Li Na egyaránt két játszmában diadalmaskodott ellene), s az sem volt igazán meglepetés, hogy a harmadik helyen rangsorolt lengyel Radwanska kikapott a 2011-es világbajnok Kvitovától (5.).

A világbajnokság ötödik mérkőzéséig, szerda estig kellett várni ahhoz, hogy boruljon a papírforma. A volt világelső szerb Jankovics legyőzte a fináléba pályázó, s Serena detronizálására készülő Azarenkát, egyből hármas versenyfutássá alakítva a lefutottnak hitt csoportküzdelmeket, hiszen a fehérorosz mellett a szintén egy győzelemmel álló kínai és a szerb is megcélozta az elődöntőt – utóbbiak azzal a lépéselőnnyel indulnak a csata folytatására, hogy előttük még két-két meccs áll, míg Azarenka csak a Li Na elleni pénteki rangadón korrigálhatja szerda esti botlását.

Már amennyiben botlásnak kell nevezni a Jankovics elleni vereséget. Kétségtelen ugyanis, hogy Melbourne minszki bajnoknője feszített jobban az idei sorozatban (Azarenka 42:7, Jankovics pedig 45:17-es meccs mérleggel érkezett a mostani csatára, s kettejük legutóbbi négy találkozóját is ő nyerte), ezzel együtt nem olyan nagy meglepetés a 28 esztendős belgrádi győzelme. Noha az egymás elleni párharcokban még így is Azarenka áll jobban (5:4), azt tudni lehetett, hogy – mint mindig –most is nagy küzdelem várható. Legutóbb az idén nyáron, a cincinnati szupertorna elődöntőjében néztek farkasszemet egymással, s a 4:6, 6:2, 6:3-as Azarenka-sikert hozó mérkőzés azzal írta be magát a tenisztörténelembe, hogy a 27 gém közül 23-ban a fogadójátékos nyert. Az újabb adok-kapok, a küzdelmes sztambuli meccs után most Jankovics örülhetett (6:4, 6:3), s mindez azt jelenti, ha ma délutánra konzerválná formáját, s nyerni tudna Li Na ellen is, akkor megnyílna előtte a csoportelsőség (s egyben Serena elődöntős elkerülése) irányába az út.

Abban ugyanis hasonlít egymásra a hét mesterjelölt hölgy, hogy egyikük sem álmodozik a szuperesélyes amerikaival való találkozásról…

A csoportellenfelek nem kerülhették el e csapással felérő találkozást (a német Kerber négy játékot kapart össze a szinte hibátlanul játszó, idén két Grand Slam-trófeát begyűjtő fia talabbik Williams testvér ellen, akinek 2013-as meccsmérlege ezzel 74:4-re alakult). S gyorsan összejött a 75. győztes mérkőzés is, hiszen a világrangsor negyedik helyén álló Radwanska szinte feltartott kézzel lépett pályára ellene szerda este, láthatóan csak arra koncentrált, hogy a nagy sorozás közepette bele ne szaladjon egy megrendítő ütésbe, s hogy maradjon ereje csütörtök kora este a jóvátételre, amikor Kerber esetleges legyőzésével kikecmereghetne a sereghajtó pozícióból. Serena végül szűk másfél óra alatt 6:2, 6:4-re nyert Radwanska ellen.

A török publikum pedig dörzsölheti a kezét: akárcsak eddig minden este, a harmadik játéknap zárására, csütörtökre is jut egy Serena-fellépés. Ráadásul egy izgalmasnak ígérkező derbi. A címvédő amerikai és a 2011-es világbajnok Kvitova csatájában a már elődöntősnek tekinthető Serena számára a veretlenség megtartása és a presztízs a motiváció, míg a cseh hölgynek a győzelem elődöntőt érne, a vereség viszont a csoportkör záró fordulójának számítgatásokkal teli útvesztőjébe száműzné őt.

Serena Williams: bombaforma
Serena Williams: bombaforma
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.