Isztambul: mától a sok fény kigyúl

A Boszporusz vizeiről a távoli Szingapúrba hajózik a mezőny, ám az idén utoljára még megmutatják magukat a teniszezők a 14 ezer nézőt befogadó isztambuli Sinan Erdem sportpalota publikumának. Egy kivétellel valamennyi klasszis harcba száll a női világbajnoki címért: az esztendőt záró tornán a WTA-rangsor első nyolc helyezettje jogosult szerepelni, és közülük most csupán a harmadik helyen álló, krónikus vállsérülése miatt visszalépni kénytelen (tavalyi döntős) orosz Marija Sarapova hiányzik a mától vasárnapig tartó viadalról.

Valóban parádés, bizonyos szempontból jobb is a felhozatal, mint egy Grand Slam-tornán, hiszen itt – az egész évi teljesítmény alapján – tényleg a legjobb nyolc játékos lép pályára, nincs oldalvízen behajózó, szerencsés sorsolással előrejutó, egykét meglepetésmeccs után gyorsan kifulladó teniszező. Akinek itt lapot osztanak, az vitathatatlanul jó zsugás, rászolgált a meghívóra.

S egyben a busás pénzdíjra is. Ebben az évben hatmillió dollárért versengenek a hölgyek. Noha a verseny mindenekelőtt a dicsőségről szól, nem megvetendő a pénzdíj sem: a csoportmeccseken nyeretlenül maradó játékos 135 ezer dollárt, a beugrásra váró tartalék 50 ezres készenléti díjat kap, a torna veretlen nyertese pedig 2 145 000 dollárral gazdagodhat. A győztes persze akkor sem jár rosszul, ha menet közben botlik, hiszen a világbajnoki címért csaknem kétmillió akkor is dukál...

Nagy meglepetés lenne, ha nem Serena Williams emelné a magasba vasárnap kora este a serleget. A harminckét esztendős amerikai az idén jobb, mint valaha, pedig korábbi produkcióiról is gyakorta mondtuk már, hogy nehéz lesz azokat felülmúlni. Ám az ifjabbik Williams nővér ebben az évben mindent túlszárnyalt! Karriercsúcsot elérve nyolc nagy tornát nyert (Brisbane, Miami, Charleston, Madrid, Róma, Bastad, Toronto, Peking), s ráadásként hazavitte két Grand Slam-verseny, a Roland Garros és a US Open trófeáját. A hosszú menetelés során 77 mérkőzést vívott, s mindössze négyszer kapott ki. Megeshet persze, hogy gyarapodik a vesztes mérkőzéseinek száma, s az is előfordulhat, hogy esetleg nem ő lesz a döntő nyertese, ezzel együtt a sors nagy igazságtalansága volna, ha ilyen évad után nem ő ülhetne a királynői trónon. Ha 2001, 2009 és 2012 után ismét Serena nyerné meg a világbajnokságot, akkor a belga Justine Henin 2007-es duplázása óta ő lenne az első, aki megvédi címét.

A topfavorit amerikai a csoportmeccseken a Vörös négyesben kap helyet, s a 2011-es világbajnok cseh Petra Kvitova, a lengyel Agnieszka Radwanska, valamint a Sarapova helyett bekerülő német Angelique Kerber próbálkozik a (majdnem) lehetetlennel. Ha sérülés nem akadályozza, Williams elődöntős helye garantáltnak tetszik, a kérdés csupán az, kit „húz” magával a legjobb négy közé. A rangsorszám alapján a lengyel hölgy mellett szól a papírforma – ne feledjük, neki van egy idei wimbledoni elődöntős helyezése is –, mivel Kvitova a két évvel korábbi csúcshoz képest alapjáraton teljesített ebben az évben, és Kerber kisasszony sem remekelt: csupán linzi hajrágyőzelme jóvoltából tudott jegyet váltani Isztambulba.

A másik kvartettben, a Fehér csoportban a januárban második Australian Open-bajnoki címét megszerző fehérorosz Viktorija Azarenka a favorit (idei meccsmérlege: 42:7). Egyben ő az a teniszezőnő, aki a döntőben reális eséllyel szállhatna harcba Serena Williams ellen. Ebben a négyesben a kínai Li Na, az olasz Sara Errani és a szerb Jelena Jankovics –elnézést – a „töltelék”; közülük talán az ázsiai vívhatja ki a másik elődöntős helyet.

Párosban az Errani, Vinci olasz, a Hszie, Peng tajvani, kínai, a Petrova, Srebotnik orosz, szlovén és a Makarova, Vesznyina orosz kettős a csütörtöki sorsolás alapján mérkőzik az elődöntőben a vasárnap délutáni döntőbe jutásért.

Ami pedig az egyéni csoportküzdelmek nyitónapját illeti:magyar idő szerint ma délután négytől Azarenka–Errani, Williams–Kerber és Radwanska–Kvitova meccset rendeznek. Nem akármilyen program.

S – más „felállásban” persze – ez ismétlődik nap mint nap.

Ha nem ő nyer, akkor ki győz? A favorit Serena Williams
Ha nem ő nyer, akkor ki győz? A favorit Serena Williams
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.