Marad megint a tv-vb

„Ez az út valószínűleg nem a brazíliai világbajnokságra vezet” – jövendölte borúsan a műsorközlő kedd este a vb-selejtező előtt, szavai pedig visszhangoztak a Puskás Ferenc stadionban, mert az arénában csak annyian gyűltek egybe, amennyien a margitszigeti sporttelepet sem töltötték volna meg. A konferanszié korántsem lekezelően, sőt tisztelettel beszélt az andorrai vendégekről, megemlítve, hogy derék amatőrök; arra – finom érzékkel – nem tért ki, hogy nálunk viszont dúl a profizmus... Az összeállítást viszont ismertetnie kellett, így kiderült: Király Gábor kilencvenedszer, Vanczák Vilmos – Albert Flóriánt és Sándor Károlyt elhagyva, Bálint Lászlóhoz, Bene Ferenchez és Fenyvesi Mátéhoz csatlakozva – hetvenhatodszor szerepelhet a válogatottban, míg amszterdami teljesítményével Devecseri bejátszotta magát a nemzeti együttesbe. (Utóbbinak a keresztneve Szilárd, és ennek megfelelően megingathatatlan az önbizalma is, mert kijelentette, hogy az öngóltól eltekintve jól játszott Hollandiában. Mondta ezt, ugyebár, 1-8 után.)

A szombathelyi felfedezetthez hasonlóan az új fiúk közé tartozott Stieber Zoltán is, aki a séta tempójú első húsz perc során a legélénkebb labdarúgó volt, és mindkét értékelhető magyar akcióban szerepet játszott: előbb a szókimondó Szalaival kombinált, de Koman elmulasztotta a befejezést, majd felavatta Pol kapust, akinek az első félidő feléhez közeledve kellett először veszélyes lövést hárítania. A kisszámú és nem különösebben lelkes közönség azonban a huszonhetedik percben hördült fel igazán: ekkor Lorenzo már-már helyzetbe került, de Mészáros mentett. Mivel az andorraiak – tőlük szokatlan módon – viszonylag hosszú ideig nem kaptak gólt, Csábi József, a megbízott szakvezető azzal próbált az ellenfél köreiben zavart kelteni, hogy időnként helyet cseréltetett Stieberrel és Dzsudzsákkal, azaz mindkét szélső játszott a jobb és a bal oldalon is. Ám nemhogy nem sikerült összekuszálni a futball törpéinek sorait, de a harmincötödik percben vezetést szerezhettek volna a pireneusi picik: Király ideálisnak nem nevezhető kimozdulása után Sonejee előtt csábító lehetőség nyílt, ám a középpályás a tizenhatosról mellé lőtt.

Eztmár a legállhatatosabb szurkolók sem bírták idegekkel, és diszkréten megszólalt az „ébresztő!” (Azért csak szolidan, mert alig háromezer torokból nem hangozhatott átütő erővel a kiáltás.) Hasonló felzúdulás fogadta a büszke Devecseri hazaadásait, valamint azt, hogy Andorra gól nélküli döntetlennel zárta a félidőt, bár így volt ez a vendégek észtek elleni 0-1-es és a hollandokkal vívott 0-2-es meccsén is...

A szünet után viszont hamar megtört az andorrai ellenállás: az ötvenkettedik percben Dzsudzsák beívelt, a honosított Nikolics pedig a bal sarokba fejelt (1-0).A felhőtlennek nem mondható örömöt rövidesen méltatlankodás váltotta fel, mert Koman olyan helyzetbe került, amely tizenegyessel felért, de ügyetlenül a bal kapufa mellé gurított. Igaz, aztán húsz méterről jól lőtt, Pol azonban meglepő bravúrral védett. Ugyancsak nagy mentésre volt szüksége Királynak a hetvenedik percben, amikor Martinez már csak a magyar kapussal állt szemben, és – döbbent „hú” közepette – célba vette a bal sarkot...

Viszonylagos megnyugvást hozott viszont a hetvenhetedik perc, amikor a még teljes létszámban játszó vendégek – akik közül a hajrában San Nicolast kiállította Stefanski lengyel játékvezető – besegítettek a minden fantáziát nélkülöző magyaroknak: Vanczák labdája a becsúszó Lima lábáról perdült a hálóba (2-0).

Ezzel együtt nem következett be a csoda: miután Románia válogatottja legyőzte Észtország csapatát, nem sikerült megszerezni az európai D csoportmásodik helyét. Így kifütyült honfitársaink számára nem lesz pótselejtező, pláne nem vb-részvétel. Jövőre, mint csaknem negyed századamindig, marad Magyarországnak a tv-vb...

A csoport további mérkőzésein:

Törökország–Hollandia 0-2, Románia–Észtország 2-0.

MAGYARORSZÁG ANDORRA 2 0 0 0

Vb-selejtező, Puskás Ferenc stadion, 3000 néző. Jv.: Stefanski (lengyel).

Magyarország: Király – Vanczák, Lipták (Korcsmár, 46.), Mészáros, Devecseri (Varga, 46.) – Stieber, Koman, Elek, Dzsudzsák – Szalai (Németh, 76.), Nikolics.

Andorra: Pol – San Nicolas, Emili Garcia, Lima, Marc Garcia – Martinez, Marcio Vieira, Sonejee, Peppe (Xavier Vieira, 79.), Lorenzo (Clemente, 87.) –Riera (Moreira, 63.).

Gól: Nikolics (52.), Lima (77., öngól).

A D CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

1. Hollandia 10 9 1 – 34 - 5 28 2. Románia 10 6 1 3 19 -12 19 3. Magyarország 10 5 2 3 21 -20 17 4. Törökország 10 5 1 4 16 - 9 16 5. Észtország 10 2 1 7 6 -20 7 6. Andorra 10 – – 10 0 -30 0

Ez történt még

 Véget értek a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezői. A lapzártáig befejeződött mérkőzéseken – Belgium, Olaszország, Németország, Hollandia és Svájc után – kiharcolta a továbbjutást Oroszország és Bosznia-Hercegovina válogatottja is.

A csoport: Szerbia–Macedónia 5-1.

(Lapzárta után: Skócia–Horvátország, Belgium–Wales.)

B csoport: Dánia–Málta 6-0, Olaszország–Örményország 2-2, Bulgária–Csehország 0-1. A végeredmény:

1. Olaszország 22 – vb-résztvevő, 2. Dánia 16, 3. Csehország 15, 4. Bulgária 13 (14-9-es gólkülönbség), 5. Örményország 13 (12-13), 6. Málta 3.

C csoport: Svédország–Németország 3-5, Írország–Kazahsztán 3-1, Feröer szigetek–Ausztria 0-3. A vég-

eredmény: 1. Németország 28 – vbrésztvevő, 2. Svédország 20, 3. Ausztria 17, 4. Írország 14, 5. Kazahsztán 5, 6. Feröer szigetek 1.

E csoport: Svájc–Szlovénia 1-0, Norvégia–Izland 1-1, Ciprus–Albánia 0-0. A végeredmény: 1. Svájc 24 – vbrésztvevő, 2. Izland 17, 3. Szlovénia 15, 4. Norvégia 12, 5. Albánia 11, 6. Ciprus 5.

F csoport: Portugália–Luxemburg 3-0, Izrael–Észak-Írország 1-1, Azerbajdzsán–Oroszország 1-1. A végeredmény: 1. Oroszország 22 – vbrésztvevő, 2. Portugália 21, 3. Izrael 14, 4. Azerbajdzsán 9, 5. Észak-Írország 7, 6. Luxemburg 6.

G csoport: Litvánia–Bosznia- Her cegovina 0-1, Görögország–Liechtenstein 2-0, Lett ország–Szlovákia 2-2. A vég-

eredmény: 1. Bosznia–Hercegovina 25 (30-6) – vb-résztvevő, 2. Görögország 25 (12-4), 3. Szlovákia 13, 4. Litvánia 11, 5. Lettország 8, 6. Liechtenstein 2.

H csoport: (Lapzárta után: Anglia–Lengyelország, San Marino–Ukrajna, Montenegró–Moldova.)

I csoport: (Lapzárta után: Spanyolország–Grúzia, Franciaország–Finnország.)

Andorra megfelelő ellenfél volt
Andorra megfelelő ellenfél volt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.