Barcelona, Atletico: a ’68-as Real Madrid nyomában

Barcelona–Madrid versenyfutás van az élen a spanyol labdarúgó-bajnokságban. Mint rendesen? Dehogyis. Mert a Barca mögött – vagy inkább mellett – az Atletico a második.

Mindkét csapat nyolcból nyolc meccset nyert eddig, differencia – a játékstíluson kívül – csak a gólkülönbségben mutatkozik: a katalánoké 28-6, a fővárosiaké 21-6. A következő fordulóban – melyben a Barcelona az Osasuna, míg az Atletico az Espanyol vendége lesz – akár mindkét együttes beállíthatja a Real Madrid negyvenöt éves rekordját: a királyi gárda 1968-ban kilenc egymást követő diadallal kezdte a La Liga évadját. (A BEK-ben viszont nem tartott bemutatót a korabeli „fehér balett”: az 1966-os győztesek sorát – idősebb Manuel Sanchist, Pirrit, Velazquezt, Amanciót, Grossót, Gentót – felvonultató garnitúra a második fordulóban 0-1-gyel és 2-1-gyel kiesett a bécsi Rapiddal szemben.)

A jelenlegi helyzetre jellemző, hogy még a Real Madridot favorizáló Marca című lap is azt írta a múlt hét végén: „A géniusz Neymar újabb sikerre vezette a Barcelonát”. Gerardo Martino, az argentin edző viszont elégedetlen volt a vörös-kékekkel, mert azt mondta, hogy a Valladolid ellen „az első félidőben hiányzott az intenzitás, nem gyakoroltunk semmiféle nyomást az ellenfélre”. Együttese amúgy 4-1-re győzött... Igaz, a mester megemlítette azt is: „A nyolcas sorozat különleges is, nem is. Ritka, az kétségtelen, de ezek a játékosok évek óta kiemelkedő produkciókat nyújtanak csapatként és egyénileg egyaránt”.

A trükk- és passzművész Neymarral meg csak erősödött az alakulat. Róla a tréner így nyilatkozott: „Teljesen mindegy, hogy a csatárhármas bal vagy jobb oldalán, esetleg középen játszik, mindenütt egyformán tarthatatlan. Csak ő tudja, mit csinál és hogyan...”

Az Atleticónál szintén egy brazilról áradoznak. „Diego Costa a csapat lelke” – jelentette ki Diego Simeone edző, aki köztudomásúan argentin. A liga mesterlövészeinek listáját vezető csatár nyolc meccsen tíz gólt szerzett, de hazájában nem túlzottan – vagy egyáltalán nem – büszkék rá. Emiatt akar spanyol válogatott lenni. „Noha Brazíliában születtem, mindent Spanyolországnak köszönhetek – mondta, majd hozzátette: – Én már határoztam, de a FIFA dönt.”

Mégpedig azért, mert Die go Costa kétszer – az idén tavasszal Genfben az olaszok, majd Londonban az oroszok ellen – szerepelt a brazil A csapatban. (Nem sokat játszott: Svájcban huszonegy, Angliában tizenkét percet töltött a pályán.) Provokatív stílusát egyébként Ibériában sem kedvelik, de az Atletico hívei hősként tekintenek rá, kiváltképp azóta, hogy a Bernabeu stadionban „legyőzte” a Real Madridot: a kisebbik fővárosi együttes tizennégy év után először nyert bajnoki mérkőzést a királyi gárda ellen, és az egyetlen gólt – természetesen – Diego Costa érte el.

Hogy aztán valóban a kisebbik fővárosi együttes-e az Atletico? A tabella egyelőre az ellenkezőjét bizonyítja. Arról viszont nem mesél a táblázat, hogy az első helyezett Barcelonát jórészt világklasszisok alkotják, s az ezüstös pozícióban lévő együttes az egyéni kvalitások tekintetében nem konkurál a listavezetővel. Annál figyelemreméltóbb, hogy – amilyen megtervezett, olyan áldozatos csapatjátékával – nyolc forduló után is ott van a hibátlanok között. Ez nem kevesebb, mint száz százalékig biztos.

Puskás-hetek

Puskás-heteket tart a Real Madrid október 23-tól november 25-ig – jelentette be tegnap Budapesten Emilio Butragueno, a klub élő legendája (jelenleg az intézményi kapcsolatokért felelős igazgatója). A korábbi extraklasszis csatár kiemelte a kezdő és a záró dátum jelentőségét: az 1956-os forradalom nélkül Puskás Ferenc aligha került volna a Real Madridhoz – bár a magyarok jobban jártak volna, ha itthon marad –, míg november 25-én lesz hatvan éve, hogy honfitársaink Londonban 6-3-ra legyőzték Anglia csapatát „az évszázad mérkőzésén”. (Tíz esztendővel később Puskás szintén szerepelt a Wembley-ben, mégpedig az angol szövetség centenáriumán megrendezett Anglia–Világválogatott találkozón.)

A madridi Puskás-hetek megnyitóját a Real–Juventus Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés előtt tartják, majd másnap Valdebebasban felavatják a leghíresebb magyar mellszobrát. Október 25-én a Bernabeu stadionban emlékkiállítás nyílik, melyhez – amint azt Jakab János, a Puskás akadémia felügyelőbizottságának elnöke a hétfő déli tájékoztatón megemlítette – 150 tárgyat ad kölcsön a Puskás-hagyatékot gondozó felcsúti intézmény. Az ereklyéket mostanra vették számba, s a 938 relikviát tartalmazó katalógus első példányát Orbán Viktor miniszterelnök kapta, amikor tegnap reggel fogadta Butraguenót. (Munkatársunktól)

Diego Costa (Atletico Madrid)
Százszázalékos brigádok élmunkásai: Neymar (Barcelona) és Diego Costa (Atletico Madrid)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.