Vezényel: Maestro Totti

Francesco Totti szeptember 27-én múlt 37 éves. Szombat este pedig szériában a hetedik diadalra vezette az AS Romát a Serie A-ban.

Mindegyikben benne van a 7-es: az Örök Város hovatovább örökös csapatkapitánya nyilván kedveli ezt a számot. A legnagyobb szám azonban az, hogy Totti még futballozik – s ahogyan futballozik! A legcsekélyebb túlzás sincs abban: megejtő mutatványaival főszerepet játszott az Internazionale 3-0-ás milánói legyőzésében. Húsz és fél évvel az után, hogy bemutatkozott az olasz első osztályban.

Természetesen a római együttesben, mert – az itáliai válogatott kék dresszén kívül – kizárólag az AS Roma mezét viselte lenyűgöző pályafutása során. A különleges karrier immár 542 bajnokimecscset és 230 gólt (mindent egybevetve: 685 mérkőzést és 285 gólt) tartalmaz. A legutóbbi két „dugót” szombaton jegyezte az ellenállhatatlan szerző. A La Gazzetta dello Sport joggal írta az újabb nagy alkotásról és az egész életműről: „Olyan, akár egy hollywoodi történet.”

Totti a tizennyolcadik percben, tizennyolc méterről, jobb külsővel úgy lőtte a labdát éppen a jobb kapufa mellé (persze belülről), hogy nem tudni, a mozdulatlan Handanovic kapus, avagy a San Siro és a világ megannyi nézője ámult-e jobban. Lebilincselő alakítás volt, csakúgy mint az, amellyel a római Maestro elindította a harmadik gólt megelőző akciót. A káprázatos karnagy a saját tizenhatosánál jutott a labdához, melyet finoman elemelt a támadó milánóiak elől, dekázott egyet-kettőt, aztán ragyogóan megjátszotta Strootmant...

A holland középpályás ötven-hatvan métert sprintelt – szólója nem tűnt kifejezetten biztatónak számunkra az e heti amszterdami vb-selejtező előtt –, majd Florenzihez továbbított, aki a tizenhatos jobb oldali sarkától nagyszerű lövést küldött a „hosszú” sarokba. A befejezés tökéletes volt; az akció nyitánya egyenesen szédületes...

Közben Totti bevágott egy tizenegyest, az AS Roma pedig már az első félidőben lehengerelte az Intert. A szünet után már vissza is vehettek a tempóból a vendégek (így is csak Handanovic kímélte meg a kék-feketéket a még nagyobb vereségtől, mert különleges bravúrral hárította Florenzi vetődéses lövését, és menteni tudott akkor is, amikor Gervinho egyedül vezette kapura a labdát). Hét forduló elteltével az AS Roma huszonegy ponttal és 20-1-es, ugyancsak pazar gólkülönbséggel áll az élen, de a meccs után legalább annyit beszéltek a kivételes játék intelligenciájú Totti szűnni nem akaró ragyogásáról, mint a makulátlan sorozatról. A főhős volt az egyetlen, aki nem szólt a római vezéregyéniség (azaz saját maga) teljesítményéről, hanem a csapatot állította fókuszba:

Internazionale-As Roma 0-3 (0 3)

Milánó, 60 336 néző. Jv.: Tagliavento.

Inter: Handanovic – Rolando, Ranocchia, Juan Jesus – Nagatomo, Guarin (Diego Milito, 69.), Cambiasso, Taider (Kovacic, 57.), Alvaro Pereira (Icardi, 46.) – Palacio, Ricky Alvarez.

AS Roma: De Sanctis – Toroszidisz, Mehdi Benatia, Leandro Castan, Balzaretti – Pjanic (Taddei, 57.), De Rossi, Strootman – Gervinho, Totti (Dodo, 81.), Florenzi (Marquinho, 76.).

Gól: Totti (18. és 40., a második 11-esből), Florenzi (44.).

„Nemzetközi színvonalú, versenyképes játékosokat vonultatunk fel, akiknek fej van a nyakukon.” Rudi Garcia, a francia edző hozzátette: „Még korai lenne a bajnoki címről diskurálni. Az viszont biztos, hogy Totti most megmutatta nekünk az ahhoz vezető utat.” Legközelebb (október 19-én) AS Roma–Napoli rangadó lesz a fővárosban.

Vigyázat, nápolyi fiatalok!

Eurofutball

Anglia. Eredmények a bajnokság hetedik fordulójából: Sunderland–Manchester United 1-2, Liverpool–Crystal Palace 3-1, Manchester City–Everton 3-1, Norwich–Chelsea 1-3, West Bromwich Albion–Arsenal 1-1. Az élmezőny: 1. Arsenal 16 pont (14-8), 2. Liverpool 16 (11-5), 3. Chelsea 14.

Németország. Vereséget szenvedett a Dortmund a bajnokság nyolcadik fordulójában: a Mönchengladbach vendégeként maradt alul 2-0-ra. Pontokat veszített a Bayern München is, amely a Leverkusen otthonában játszott 1-1-es döntetlent. Szalai Ádám két gólt szerzett a Schalke Augsburg ellen 4-1-re megnyert meccsén. Az élmezőny: 1. Bayern München 20 pont, 2. Dortmund 19 (21-7), 3. Leverkusen 19 (18-8).

Spanyolország. Továbbra is százszázalékos a Barcelona és az Atletico Madrid a bajnokságban: a katalán együttes a Valladolidot verte 4-1-re, a fővárosi csapat a Celta Vigót győzte le 2-1-re a nyolcadik fordulóban. A Real Madrid a Levante otthonában nyert 3-2-re. Az élmezőny: 1. Barcelona 24 pont (28-6), 2. Atletico Madrid 24 (21-6). 3. Real Madrid 19.

Porondon a karmester: Totti bűvöl
Porondon a karmester: Totti bűvöl
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.