Keleten a helyzet változatlan

Jelentjük, keleten a helyzet változatlan: amilyen simán nyert két hete Szingapúrban, olyan könnyedén győzött vasárnap a Koreai Nagydíjon Sebastian Vettel (Red Bull).

A negyedik világbajnoki címéhez egyre közelebb kerülő klasszis újabb diadala már csak azért is papírforma, mert az elmúlt két évben is ő ért célba elsőként Jeongamban, ráadásul az idei nyolcadik, sorozatban negyedik győzelmét aratta tegnap. Ahogyan megszokhattuk, a briliáns versenyző már az időmérőn ízelítőt adott fölényéből: jókora előnnyel szerezte meg a pole-t Lewis Hamilton (Mercedes), Romain Grosjean (Lotus), Nico Rosberg (Mercedes) és Fernando Alonso (Ferrari) előtt.

Lendületéből másnapra sem veszített, a rajtnál simán tartotta meg első helyét, így – az idén nem először – már az első körben csak az volt a kérdés: ki lesz a másik két dobogós? A start pillanataiban még akadtak izgalmak, Gros jean például parádésmanőverekkel előzte meg, majd tartotta maga mögött Hamiltont, de aztán eseménytelen körözgetéssé silányult a futam. A derbi kétharmadától viszont kapkodhatták a fejüket a nézők. Kezdődött azzal, hogy Sergio Perez (McLaren) kocsijának jobb első kerekéről leszakadt a futófelület, durván 280-as tempónál…

A mexikói pilóta bravúrral úton tartotta a kocsit, de a leszakadt gumi miatt beküldték a biztonsági autót. Az új rajt után aztán az okozott izgalmakat: Mark Webber (Red Bull) autója kigyulladt, miután a kiperdülő Adrian Sutil (Force India) kocsija nekiütközött. A lángoló járműhöz riasztottak egy „szerkocsit”, csakhogy erről a mezőnyt nem értesítették: nem küldték időben a pályára a biztonsági autót, így Vettel alighanem alaposan ledöbbent, amikor „féktávon” utolérte a tűzoltáshoz riasztott dzsipet…

Említésre méltó továbbá: Hamilton remek csatát vívott a kiváló formában versenyző, parádésan védekező Nico Hülkenberggel (Sauber), a közép- és dél-amerikai különítmény tagjai – a brazil Felipe Massa (Ferrari), a venezuelai Pastor Maldonado (Williams) és a két mexikói Perez, valamint Esteban Gutierrez (Sauber) – körökön át keményen megharcoltak egymással az utolsó pontszerző helyekért.

Míg a „többiek” küzdöttek, helyezkedtek, addig az élen semmi sem történt: Vettel „csupán” hiba nélkül, rettentő gyorsan vezetve, fölényesen megnyerte a nagydíjat. A gyors és jól taktikázó Kimi Räikkönen (Lotus) lett a második, Grosjean pedig a harmadik. Miután a német legnagyobb riválisa, Alonso csak a hatodik lett, Vettel jelentősen növelte előnyét az összetettben. Arról, hogy valójában hány esélyes az idei világbajnokság mindennél többet elárul: Vettelnek öt versennyel a szezon vége előtt több mint három futamgyőzelemnyi pontelőnye van, s már egy hét múlva, Japánban megszerezheti negyedik vb-győzelmét.

A Koreai Nagydíj végeredménye:

1. Sebastian Vettel (német, Red Bull),

2. Kimi Räikkönen (finn, Lotus),

3. Romain Grosjean (francia, Lotus),

4. Nico Hülkenberg (német, Sauber),

5. Lewis Hamilton (brit, Mercedes),

6. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari),

7. Nico Rosberg (német, Mercedes),

8. Jenson Button (brit, Mclaren),

9. Felipe Massa (brazil, Ferrari),

10. Sergio Perez (mexikói, McLaren).

A világbajnoki pontverseny állása: 1. Vettel 272, 2. Alonso 195, 3. Räikkönen 167, 4. Hamilton 161.

Sebastian Vettel öröme
Second placed Lotus Formula One driver Kimi Raikkonen of Finland (L) sprays champagne at winner Red Bull Formula One driver Sebastian Vettel of Germany on the podium after the Korean F1 Grand Prix at the Korea International Circuit in Yeongam, October 6, 2013. REUTERS/Kim Hong-Ji (SOUTH KOREA - Tags: SPORT MOTORSPORT F1)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.