Egy csúnya meccs hősei

Vlagyimir Klicsko egyhangú pontozással győzött az Alexander Povetkin ellen vívott mérkőzésén szombat este Moszkvában. A két nehézsúlyú ökölvívó összecsapásán Klicsko teljes övgyűjteménye – négy szervezetnél világbajnok az ukrán bokszoló – volt a tét.

Meglepetés nem született. Klicsko fölényben bokszolt az első menettől az utolsóig. Még az sem térhetett el sokak előzetes várakozásaitól, hogy nem szép, hanem praktikus ökölvívást mutatott be a győztes, a vesztesnek pedig jószerint módja sem volt a kibontakozásra. Csúnya meccs volt. Ez mindkét harcos – előre borítékolható – taktikájából adódott. Povetkin – aki jó tíz centiméterrel alacsonyabb Klicskónál – igyekezett közel kerülni ellenfeléhez, belharcot kierőszakolni, Klicsko pedig arra törekedett, hogy ezt megakadályozza.

Ebből adódott, hogy az egész mérkőzést egysíkú, szinte az unalomig ismétlődő szituációk jellemezték: Povetkin leszegett fejjel, a tőle telhető legnagyobb sebességgel elindul Klicsko felé, bejut az ukrán ütéstávolságába, ott kap egy-két, főleg bal kézzel kimért pofont, de átjut az üthetőség zónáján, majd mozdulataiba fullad Klicskó ölelő karjai között.

Povetkin – bár valószínűleg élete legjobb formájában, de legalábbis ahhoz közeli mentális és fizikai állapotban volt – nem tudott olyan gyors, mozgékony és erős lenni, hogy támadásai célt érjenek. Helyesebben: ellenfele ezt könnyűszerrel, többnyire fogással megakadályozta. A meccs a „roham, bal-bal, fogás” képlet szerint folyt javarészt, néha eldurrant egy-egy jobbkezes is. Klicskót kevés ütés érte el, Povetkint sok. Az embernek az volt az érzése, hogy több dulakodást és birkózást lát, mint ökölvívást.

Klicsko hozta a kötelezőt. Povetkin viszont – véleményem szerint – még a hőssé váláshoz szükségesnél is többet tett. Már a második menetben beszedett egy megrendítő erejű ütést, ami után azt gondolhatta az ember, hogy rövid lesz a meccs. Ám Povetkin – ördög tudja, honnan – tudott annyi pszichikai és fizikai muníciót mozgósítani, hogy folyamatosan fönntartotta támadásait, és akkor sem omlott össze, amikor rajongói már valószínűleg összeomlottak. A hetedik menetben Povetkin több találatot kapott, ezek közül három megrendítő erejű volt. Háromszor számoltak, és láthatóan Klicsko is szerette volna befejezni a meccset.

Többen úgy vélték, a bírónak kellene véget vetnie a küzdelemnek, hiszen az immár négyszer leütött orosz versenyző további gyötrésének már nincs semmi értelme. A döntnök azonban tovább engedte a találkozót, és Povetkin vissza tudott jönni a meccsbe. Klicsko is érzékelte, nincs értelme semmiféle – úgymond – végső rohamot indítani, visszatért a régi taktikához: bal-bal, fogás. Sokszor talált, a túlélésért küzdő Povetkin kevésszer, de eltökélten folytatta támadásait, ami azzal járt, hogy gyakran cipelnie kellett a betörései után rátámaszkodó Klicskót. Miként az várható volt, az ukrán ökölvívó tudásából, erejéből annyit mozgósított, amennyi a győzelemhez kellett.

Mondhatni: a cél érdekében, a szükséges mértékre minimalizálja bokszát és nem törődik a szépségdíjas meccsre vágyók igényeivel. Ebbe, mint az most is világosan megmutatkozott, beleférnek – mondjuk így – ökölvíváson kívüli elemek is. Ilyen például a birkózás, a fogás, a támaszkodás – egyikkel sem takarékoskodott Klicsko. Élt velük, hiszen megengedte a bíró, aki csak egyetlen esetben torolt meg pontlevonással egy bokszon túli Klicskoakciót. A tizenegyedik menetben az ukrán – egy ütést követően – a padlóra lökte Povetkint. Talán önkéntelen volt a mozdulat, talán volt benne valami tudatosság (hátha lennmarad a srác), a bíró mindenesetre megintette Klicskót.

Ez azonban a mérkőzés végeredményét nem befolyásolta, nem befolyásolhatta. Klicsko óriási fölénnyel vezetett. A hátralévő mintegy másfél menet igazából már csak arra volt jó, hogy Povetkin – a lehetetlent megpróbálva – igyekezzen valami végérvényes nagy ütéssel eltalálni Klicskót, illetve a lehetetlent beteljesítve állva maradjon, kihúzza a mérkőzés végéig. Egyik ökölvívónak sem kell szégyenkeznie a mérkőzés miatt. Aki ismeri Klicsko bokszát, és sejt valamit eredményessége titkaiból, az nem vár esztétikailag kifejezhető produkciót az ukrántól – kivéve, ha éppen az eredményesség rá nem kényszeríti a csodára.

Úgy vélem, Povetkin magasan eddigi önmaga fölött teljesített, a lehetőségeit a végsőkig kihasználva, sőt azon is túlfeszítve küzdött gongtól gongig. A mérkőzés jelentősége azonban a sporttal kapcsolatos értékteremtésen túl is mérhető. Szinte minden Klicsko-meccsel kapcsolatos várakozásokban felbukkan az a kérdés: hol tart a mezőny? Ki fogja már végre megverni az óriást? Ez a meccs a választ a bizonytalan jövőbe tolta.

Csak a szokásos: Klicsko-öröm a szorítóban
Csak a szokásos: Klicsko-öröm a szorítóban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.