Vasúti pálya

– Különös érzések kavarognak bennem, mert egyebek mellett éppen azokat a salakos pályákat kellene rendbe hozatnom elnökként, amelyeken zuglói kissrácként még én is futballoztam, és azóta szinte semmit nem változtak – mondja Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, a BVSC-Zugló nemrégiben megválasztott vezetője annak kapcsán, hogy az elkövetkező hónapokban bő egymilliárd forintos beruházás valósul meg a százkét éves egyesület – helyenként a százkét esztendővel ezelőtti időket idéző – Szőnyi úti sporttelepén.

Ami azt illeti, feladat lenne bőven a romos komplexumban, amely – a korábbi megállapodásnak megfelelően – heteken belül jogilag is a XIV. kerületi önkormányzat birtokában lesz. Ám egyelőre csak a terület M3-as autópálya felőli részén kezdődhetnek meg a rekonstrukciók, mert a hátsó – a Rákosrendező pályaudvarhoz közelebb eső – traktus tulajdoni helyzete változatlanul nem tisztázott, így ott csak újabb „meccs” lejátszása után kezdődhetnének meg a munkálatok.

Az első ütemben a hajdani MÁV-területen álló létesítmények közül az uszodára és a futballrészlegre összpontosítanak. A mintegy 600 millió forintos taopénzből és az annak önrészét felvállaló állam „beszállásának” köszönhetően, továbbá az MLSZ hozzájárulása nyomán a szebb napokat látott fedett uszodát korszerűsítik, kicsinosítják és befedik a külső medencéket, míg a szinte kizárólag utánpótlás-neveléssel foglalkozó labdarúgó-szakosztály, illetve a kerületi fiatalok számára modern edző- és szabadidőcentrumot alakítanak ki.

Az elnök elmondta: a terület átadása-átvétele, illetve a fejlesztések megkezdése mellett hasonlóan fontos feladat a klub hozzávetőleg háromszázmillió forintos adósságának rendezése. A legtöbb hátralékot a gázműveknél halmozta fel a hosszú évek óta kötéltáncot járó egyesület, de – a korábbi különös konstrukció miatt – a MÁV-nak is tartozik bérleti díjakkal. Szatmáry úgy véli, az ideális megoldás az lenne, ha a BVSC-Zugló sportszolgáltatással törleszthetne a cégeknek.

A klub működési költségeinek (évente nagyjából negyven-ötvenmillió forint) előteremtésére is meg kell találni a forrásokat, úgyhogy elkél a gazdasági szakember az elnöki poszton. Noha a létesítményeken kívül a szakosztályokban is akadnak tennivalók, s ezek sem halogathatók sokáig, az elkövetkező hónapokban a prioritás a munkagépeké lesz. „Eltökélt szándékunk, hogy ha túl vagyunk az első felvonáson, az egész klubot rendbe tesszük” – említette Szatmáry, s hozzátette: a pingpongozókra és a Tatai úti bázison sportoló teniszezőkre 2014 őszétől kerülhet sor.

Megkérdeztük az elnököt, minek kellene megvalósulnia ahhoz, hogy egy jövő ilyenkor zajló beszélgetésen elégedetten nyilatkozzék. – Sorolom. Ha sikerült rendezni az adósságokat; ha addigra az első lépcsőben tervezett fejlesztések a finisben járnak; ha a többnyire rendkívül eredményes, de méltatlan körülmények között tevékenykedő szakosztályokba életet leheltünk; ha úgy érezzük, hogy már nemcsak előttünk tornyosulnak megoldandó gondok, hanem magunk mögött is tudhatunk ezek közül néhányat; s ha a klubban sportolóknak olyan perspektívát tudunk kínálni, amely Papp László, Székely Éva vagy Fenyvesi Csaba egykori egyesületétől elvárható.

Labdarúgó Európa Liga csoportmérkőzések, második forduló

A csoport: Kubany Krasz nodar–Valencia 0-2. D csoport: Rubin Kazany–Waregem 4-0. G csoport: Rapid Wien–Dinamo Kijev 2-2, Genk–Thun 2-1. Az állás: 1. Genk 6, 2. Thun 3, 3–4. Rapid Wien, Dinamo Kijev 1-1 (2-3). H csoport: Sevilla–Freiburg 2-0, Liberec– Estoril 2-1. Az állás: 1. Sevilla 6, 2. Liberec 4, 3. Freiburg 1, 4. Estoril 0.

I csoport: Rijeka–Betis 1-1, Lyon–Vitoria Guimaraes 1-1. Az állás: 1. Vitoria Guimaraes 4, 2–3. Lyon, Betis 2-2 (1-1), 4. Rijeka 1. J csoport: Legia Varsó–Apollon Limasszol 0-1, Trabzonspor–Lazio 3-3. Az állás: 1. Trabzonspor 4 (5-4), 2. Lazio 4 (4-3), 3. Apollon Limasszol 3, 4. Legia Varsó 0. K csoport: Anzsi Mahacskala–Tottenham 0-2, Tromsö–Tiraspol 1-1.

Az állás: 1. Tottenham 6, 2. Tiraspol 2, 3. Anzsi Ma hacskala 1 (1-3), 4. Tromsö 1 (1-4). L csoport: Sahtyor Karagandi–Maccabi Haifa 2-2, Alkmaar–PAOK 1-1.

Az állás: 1. PAOK 4 (3-2), 2. Alkmaar 4 (2-1), 3. Sahtyor Karagandi 1 (3-4), 4. Maccabi Haifa 1 (2-3). A többi mérkőzés lapzárta után ért véget.

A tribün jobban fest, mint a sporttelep
A tribün jobban fest, mint a sporttelep FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.