Így is, úgy is katarzis

Az ügy 2010. december 2-án kezdődött. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága akkor ítélte oda Katarnak a 2022-es világbajnokság rendezési jogát, s lényegében azonnal felvetődtek a korrupcióval kapcsolatos vádak, nem szólva a hőmérséklet okozta problémáról. Merthogy sivatagi országban eddig soha nem tartottak jelentős futballviadalt...

A visszaéléseket érintő gyanú majd három éve él. Ezúttal a France Football című francia lap tette közzé, hogy Michael Garcia, a FIFA etikai bizottságának vezetője kvázi világ körüli turnéra indul: minden olyan országot felkeres, amely pályázott a 2018-as, vagy a 2022-es vb lebonyolítására. A korábbi New York-i ügyész október 9-én, Angliában kezdi a nyomozást.

Garcia: körutazás előtt
Garcia: körutazás előtt

Az újság informátorai szerint nincs kizárva, hogy a vizsgálat eredményeként újraszavaznak majd a 2022-es torna rendezőjéről. Mások úgy vélik, Katar rengeteg pénzt fordított kandidatúrája népszerűsítésére, minden gazdasági és politikai befolyását felhasználta a sikerhez, ám nem lépte át a határt. Nemrégiben Joseph Blatter FIFA- elnök azt nyilatkozta, hogy európai politikusok presszionálták a döntéshozókat.

Akármi is az igazság, pikantériát ad az eljárás megindításának, hogy a szövetség illetékesei hamarosan voksolnak arról: elvileg támogatják-e, hogy a katari csúcseseményt télen tartsák meg. Ha az igenek kerülnek többsége, akkor komoly tárgyalások várnak a szervezet vezérkarára. Több futballliga is kártérítési igénnyel jelentkezhet, s a tévétársaságok sem nyelik le könnyen a döntést. Ezt jelzi, hogy az amerikai Fox és NBC csatorna máris találkozót kért az elöljáróktól, mert a „sivatagi hidegben” zajló vb komoly nehézségeket okozna, mivel az Egyesült Államokban felülmúlhatatlan nézettségű NFL-évad idejére esne. Pénzt követelhetnek a rendezésről lemaradó riválisok is, mert a változás nyomán Katar nem azokkal a feltételekkel bonyolítaná le a vetélkedőt, amelyekkel megnyerte a pályázati versenyt. Az már csak a hab a tortán, hogy a The Guardian című brit lap a múlt héten publikálta megrázó tényfeltáró riportját, amelyben arról számolt be: a vb-vel összefüggő építkezéseken kizsákmányolják a munkásokat, akiket lényegében modern kori rabszolgaként foglalkoztatnak. A kegyetlen elbánás miatt többtucatnyian veszítették életüket.

Garcia, az Interpol amerikai szekciójának korábbi alelnöke azt ígéri: márciusban vagy áprilisban leteszi jelentését a FIFA illetékeseinek az asztalára. Amilyen régen, olyan érdeklődéssel várnak sokan arra a dokumentumra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.