Double decker

„Döntőnek beillik” – mondják Münchenben a ma esti Manchester City–Bayern Bajnokok Ligája-csoportmeccsről, és ha valakiknek a véleményére figyelni kell, azok mindenekelőtt a címvédők.

A bajorok tehát korántsem nagy mellényben utaztak az angol városba, ahol viszont egyáltalán nem tartják őket a mérkőzés favoritjainak. Legalábbis a City köreiben nem. Manuel Pellegrini, a vendéglátó együttes chilei szakvezetője például kijelentette: „Pep Guardiolának ugyanannyira kell tartania tőlünk, amennyire nekünk kell vigyáznunk a Bayern Münchennel.” Majd megemlítette azt is, hogy „kilenc évig éltem Spanyolországban, pontosan ismerem a Guardiola-stílust”.

Ahhoz képest, hogy a Manchester City eddig egyetlenegyszer nyert európai kupát (1970-ben a KEK-et hódította el), egyenesen hatalmas az önbizalom, mivel a tréner azt sem mulasztotta el megjegyezni: „Remélem, ugyanazt látom majd viszont, amit a Manchester United ellen tapasztaltam.”

Mint tudjuk, a városi rangadón a City 4-1-re győzött...

Kevésbé érintett – így eleve józanabb – brit szakemberek nyomban hozzáteszik: a csapatnak vannak még problémái (hogy ne menjünk messzire, legutóbb kikapott az Aston Villától), mert az a gyorsabb, dinamikusabb játék, amely megkülönbözteti a Pellegrini-periódust a Mancini-időszaktól, még nem megy tökéletesen. Ellenben a Bayern egyelőre ugyanúgy halad Guardiolával, amilyen díszmenetben parádézott Jupp Heynckesszel. Óvatossága – a nagyotmondás kimért elkerülésén túl – nyilván abból is táplálkozik, hogy örök mérlege meglehetősen kiegyensúlyozott az angol csapatokkal szemben: 15 győzelem, 14 döntetlen, 13 vereség. A legnagyobb szégyen alighanem 1993-ban, a Norwich elleni UEFA-kiesés, az Angliában aratott legimpozánsabb diadal pedig az 1996-os nottinghami 5-1 volt. Egymással eddig csupán kétszer vívtak tétmérkőzést a mostani vetélytársak: 2011-ben Manchesterben a City, Münchenben a Bayern nyert 2-0-ra a BL-ben.

Ha csak ezt nézzük, tényleg nincs differencia...

Manchester másik felében viszont attól félnek: van, de a Sahtyor Donyeck javára a Manchester Uniteddel szemben. Az ukrán klubot hallatlanul tisztelik Angliában azóta, hogy tavaly a csoportkörben megelőzte –egyúttal kiejtette – az akkori címvédő Chelsea-t. Ráadásul a „vörös ördögöknél” most riadót fújnak, mert az az általános vélemény: amennyiben az MU a donyecki meccset is elveszíti, úgy bizonyosan bekövetkezik a krízis. (A szigetországban jelenleg még vitatják, válságba került-e az együttes vagy sem.) Ami tény: a Sahtyor öt európai kupamérkőzést vívott eddig hazai pályán angol riválissal, és négyszer nyert, egyszer döntetlent ért el.

A manchesteri aggodalom ezzel együtt túlzottnak tetszik, mivel a donyecki védelem nem azonos színvonalú a középpályás és a csatársorral. Pjatov például abszolúte kiszámíthatatlan kapus: a mellett, hogy az ukrán Premier Ligában négyszeres aranyérmes, továbbá UEFA Kupa-győztes, a „leventék” bajnoka is... A lassan tíz éve a Sahtyort irányító Mircea Lucescu edző pedig most bajban van: egyrészt az ukrán bajnokságban csak a harmadik helyen áll az együttes – vezet a veretlen Metaliszt Harkov –, másrészt annyi brazil sorakozik már a keretben, hogy a tréner nem tudja, kit állítson be és kit hagyjon ki. Nemrégiben azt tanácsolták neki, hogy Alex Teixeirát vigye hátra védekező középpályásnak, erre a támadó játékos két gólt lőtt San Sebastianban a Real Sociedadnak... Noha korábban Williant, míg a nyáron Fernandinhót eladta a donyecki klub (egyenként 40 millió euróért), vásárolt is szépen: Fred 15, Fernando 11, Bernard 25 millióba került. Utóbbi kettő tagja volt a Konföderációs Kupa-győztes brazil válogatott keretének – ez a Fred nem az a Fred –, ami azért is fontos, mert ilyen szintű futballisták nem kedvelik, ha a kispadra ültetik őket. Márpedig Douglas Costa, Taison vagy Luiz Adriano is van olyan jó, mint a többi brazil donyecki „bányász”...

Persze csak irigyelhetjük a román szakvezetőt, amiért ilyen súlyos gondokkal küzd.

Tényleg keserves helyzet lehet, ha azon kell tűnődni: legyőzzük-e a Manchester Unitedet vagy nem?

BAJNOKOK LIGÁJA

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK, MÁSODIK FORDULÓ

A csoport: Sahtyor Donyeck–Manchester United, Leverkusen–Real Sociedad. Az állás: 1. Manchester United 3 pont (4-2-es gólkülönbség), 2. Sahtyor 3 (2-0), 3. Leverkusen 0 (2-4), 4. Real Sociedad 0 (0-2).

B csoport: Juventus–Galatasaray, Real Madrid–FC Köbenhavn (tv: Digisport2, 20.40). Az állás: 1. Real Madrid 3, 2-3. Juventus, Köbenhavn 1–1 (1-1), 4. Galatasaray 0.

C csoport: PSG–Benfica, Anderlecht–Olimpiakosz. Az állás: 1. PSG 3 (4-1), 2. Benfica 3 (2-0), 3. Anderlecht 0 (0-2), 4. Olimpiakosz 0 (1-4).

D csoport: CSZKA Moszkva–Viktoria Plzen (Digisport1, 17.45), Manchester City–Bayern München (Digisport1, 20.15). Az állás: 1-2. Bayern, Manchester City 3–3 (3-0), 3-4. CSZKA, Plzen 0–0 (0-3).

E csoport: FC Basel–Schalke 0-1, Steaua–Chelsea 0-4. Az állás: 1. Schalke 6, 2. Chelsea 3 (5-2), 3. FC Basel 3 (2-2), 4. Steaua 0.

F csoport: Arsenal–Napoli 2-0, Dortmund–Marseille 3-0. Az állás: 1. Arsenal 6, 2. Dortmund 3 (4-2), 3. Napoli 3 (2-3), 4. Marseille 0.

G csoport: Zenit Szentpétervár–Austria 0-0, Porto–Atletico Madrid 1-2. Az állás: 1. Atletico Madrid 6, 2. Porto 3, 3. Austria 1 (0-1), 4. Zenit 1 (1-3).

H csoport: Celtic–Barcelona 0-1, Ajax–Milan 1-1. Az állás: 1. Barcelona 6, 2. Milan 4, 3. Ajax 1, 4. Celtic 0.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.