Lennon újabb világszáma?

A Celtic már nyert. A Barcelona ma esti vendégjátékára mind a 60 000 jegy elővételben elkelt, az ebből származó bevétel több mint másfél millió font úgy, hogy a bérletesek kedvezményt kaptak: ők a három glasgow-i Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésre (a másik két ellenfél a Milan és az Ajax) 84 fontért válthattak belépőt.

Ám a skót klub nem elégszik meg a tekintélyes profittal. A házigazdák ugyanúgy győzni akarnak, mint a múlt év novemberében, amikor –szintén BL-csoportmeccsen – 2-1-re felülmúlták a katalán együttest. Korábban ez soha nem sikerült nekik: az előző kilenc egymás elleni találkozó mérlege hat Barca-diadal és három döntetlen volt.

Pedig a vörös-kékek nemegyszer megkínlódtak a skótokkal. A Dundee United például kétszer is úgy ejtette ki a Barcelonát – 1966-ban a Vásárvárosok Kupájából, 1987-ben az UEFA Kupából –, hogy oda-vissza nyert ellene. Talán még ennél is nagyobb bravúrt ért el 1961-ben a Hibernian, amely azt a Barcát ütötte ki a VVK-ból, amely abban az évben BEK-döntőt játszott. Bizony egyszerre két európai tornán szerepelt a katalán csapat: a VVK-ban címvédőként, míg a BEK-ben annak nyomán vehetett részt, hogy a kontinens első számú trófeáját a Real Madrid védte, így Spanyolország két együttest indíthatott. A Barcelona (2-2-vel és 2-1-gyel) el is távolította a mezőnyből az előző öt kiírásban egyaránt diadalmas királyi gárdát, viszont a VVK-negyeddöntőben otthon épphogy 4-4-re mentette a mérkőzést – a Hibernian 4-2-re vezetett a Nou Campban –, majd Edinburgh-ben 3-2-re alulmaradt. A Barca hat góljából az első meccsen mesterhármast elérő Kocsis Sándor négyet szerzett. Hiába... Ahogyan aztán a BEK-döntőben sem ért sokat Kocsis és Czibor Zoltán gólja, mert a Benfica – az ismétlődő 2-3-ról is elhíresült berni Wankdorf stadionban – legyőzte a Barcelonát.

Hogy a Rod Stewart szeméből örömkönnyeket előcsalogató glasgow-i 2-1 is ismétlődik-e, az nagy kérdés. Noha a vendéglátók – bevallottan vagy sem – örömmel nyugtázták, hogy a sérült Messi nem léphet pályára, az argentin artistán kívül is van jó néhány nagy művész a katalán cirkuszban. Például a társulat legújabb zsonglőrje, a múlt szombaton pihentetett Neymar... Neil Lennon, a Celtic menedzsere le is szögezte: „Nem kétséges, vele még jobbak lettek, a brazil csatár különleges lendítőerő a számukra.” Igaz, a szakvezető a legutóbbi skót bajnoki fordulóban három gólt szerző Szamarasz alakítását is „világklasszis produkciónak” nevezte, ám a görög labdarúgó nem győzi emlegetni: a Barcelona egészen más kávéház, mint az 5-2-re legyőzött Kilmarnock. Kevésbé visszafogott a nigériai védő, Efetobore Ambrose, akit a Celtic köreiben bölcsen csak „Efének” hívnak: „A Celtic Parkban sohasem könnyű. A barcelonaiak már tudják ezt. Mi pedig azt tudjuk tapasztalatból, hogy ha ellenük nyerünk,másként tekintenek ránk az emberek, mint addig.”

A Celticben egyébként csak három skót játékos szerepelt a legutóbbi bajnoki találkozón a Rugby Parkban, ám mindhárom – Commons, Mulgrew és a csapatkapitány Brown – a kezdő tizenegyben kapott helyet. Még az edző sem skót, Lennon ugyanis északír. Viszont gyerekkora óta a Celticnek drukkol, úgyhogy legalább akkora megtiszteltetésnek tartja, hogy 214 meccset játszhatott a glasgow-i zöld-fehér csapatban, mint a negyven északír válogatottságot. A nemzeti együttestől azért köszönt el 2002-ben,mert a Ciprus elleni barátságos mérkőzés előtt halálos fenyegetést kapott.

Megnyugvással vetíthető előre: ilyesmivel most akkor sem kell szembenéznie, ha ezúttal a Barcelona győz...

BAJNOKOK LIGÁJA

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK, MÁSODIK FORDULÓ

Kedd

E csoport: FC Basel–Schalke, Steaua–Chelsea. Az állás: 1. Schalke 3 pont (3-0-ás gólkülönbség), 2. FC Basel 3 (2-1), 3. Chelsea 0 (1-2), 4. Steaua 0 (0-3).

F csoport: Arsenal–Napoli (tv: Digisport1, 20.15), Dortmund–Marseille. Az állás: 1–2. Arsenal, Napoli 3–3 (2-1), 3–4. Dortmund, Marseille 0–0 (1-2).

G csoport: Zenit Szentpétervár–Austria (Digisport1, 17.45), Porto–Atletico Madrid. Az állás: 1. Atletico Madrid 3 (3-1), 2. Porto 3 (1-0), 3. Austria 0 (0-1), 4. Zenit 0 (1-3).

H csoport: Celtic–Barcelona (Sport1, 20), Ajax–Milan (Digisport2, 20.40). Az állás: 1. Barcelona 3 (4-0), 2. Milan 3 (2-0), 3. Celtic 0 (0-2), 4. Ajax 0 (0-4).

Szamarasz, a Celtic görög gólvadásza, aki nem volt skót a Kilmarnockkal szemben
Szamarasz, a Celtic görög gólvadásza, aki nem volt skót a Kilmarnockkal szemben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.